Κορωνοϊός: Νέο κύμα προ των πυλών - Έρχεται αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στην Ελλάδα

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Νέο κύμα προ των πυλών - Έρχεται αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξητική τάση παρατηρείται εδώ και τρεις εβδομάδες στις μολύνσεις ατόμων άνω των 65 ετών, η οποία την τελευταία εβδομάδα έφτασε το 33% σε σχέση με τις προηγούμενες

Νέο κύμα κορωνοϊού βρίσκεται προ των πυλών της Ευρώπης όπως αποδεικνύουν οι ανεβασμένοι επιδημιολογικοί δείκτες. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), καταδεικνύει αυξήσεις στους δείκτες της πανδημίας, ενώ προβλέπει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Όπως αναφέρει η έκθεση, αυξητική τάση παρατηρείται εδώ και τρεις εβδομάδες στις μολύνσεις ατόμων άνω των 65 ετών, η οποία την τελευταία εβδομάδα έφτασε το 33% σε σχέση με τις προηγούμενες. Αύξηση διαπιστώνεται και στις εισαγωγές ασθενών με νόσο Covid-19 στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ ανοδική είναι η τάση και στους θανάτους ηλικιωμένων που ζουν σε δομές φροντίδας.

Έρχεται αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στην Ελλάδα

Η έκθεση του ECDC -η οποία βασίζεται σε επιδημιολογικά μοντέλα- προβλέπει ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται αύξηση στα κρούσματα, με τον 7ήμερο κινούμενο μέσο όρο να φτάνει τα 516 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, σε 17 από 30 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Ειδικότερα ανοδική πορεία στον αριθμό των κρουσμάτων αναμένεται σε Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία και Σουηδία.

Παράλληλα, αυξητικές είναι ήδη οι τάσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε 3 (Τσεχία, Γαλλία και Λιχτενστάιν) από τις 9 χώρες που προσκόμισαν στοιχεία, φτάνοντας τις 15 νέες εισαγωγές Covid-19, ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Οι επιστήμονες του Κέντρου εκτιμούν ότι, σε 9 από 30 χώρες που παρέχουν δεδομένα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αύξηση θα σημειωθεί και στους θανάτους οι οποίοι θα αγγίξουν τους 7,1 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι και η Ελλάδα, ενώ επίσης περιλαμβάνονται και οι: Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σλοβενία και Σουηδία.

Σύμφωνα με το ECDC, η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση σε κρούσματα (757 / 100 χιλιάδες πληθυσμού), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 636,2 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Όσον αφορά στους θανάτους, κατατάσσεται στην 6η θέση (18,4 ανά εκατομμύριο πληθυσμού), όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 7, ενώ όσον αφορά στα κρούσματα σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, βρίσκεται στην 8η θέση (831 ανά 100.000, έναντι 668,8 στην Ευρώπη).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News