EuroAsia Interconnector: Εγκαινιάζεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας μέσω Κρήτης

Κρήτη
EuroAsia Interconnector: Εγκαινιάζεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας μέσω Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου τα εγκαίνια έναρξης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ -Κύπρου - Ελλάδας μέσω Κρήτης

Και να λοιπόν που μετά από χρόνια συζητήσεων, συναντήσεων, συσκέψεων και μνημονίων συνεργασίας έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να εγκαινιαστεί η έναρξη των έργων της πολυσυζητημένης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας μέσω Κρήτης (γνωστής ως EuroAsia Interconnector)!

Σε μια εβδομάδα από σήμερα, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του έργου στην Κύπρο, παρουσία του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη , της  Κύπριας υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου, του έλληνα υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα , και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Οι τέσσερις τους αναμένεται να απευθύνουν και σχετικές ομιλίες-χαιρετισμούς κατά την εκδήλωση των εγκαινίων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει προγραμματιστεί για τις 6.30 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία  ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει επίσης και ο  διευθύνων σύμβουλος της EuroAsia Interconnector Νάσος Κτωρίδης.

Ουσιαστικά την ερχόμενη Παρασκευή θα  έχουμε το επίσημο εναρκτήριο λάκτισμα για το μεγαλεπήβολο ενεργειακό πρότζεκτ που θα έχει ως βασικό κόμβο την Κρήτη και το οποίο αναμένεται να πάρει ''σάρκα και οστά'' υπό τη σκέπη του ΑΔΜΗΕ, καθώς πέραν της συμβολής του σε επίπεδο τεχνογνωσίας και σε επίπεδο εξασφάλισης σημαντικών χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικού Ενέργειας αναμένεται να συμμετέχει και οικονομικά στο πρότζεκτ, μπαίνοντας μετοχικά στο σχήμα του Euroasia Interconnector.

Το προφίλ του έργου

Το φιλόδοξο project του EuroAsia Interconnector περιλαμβάνεται στο  νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E), του οργανισμού δηλαδή των αντίστοιχων ΑΔΜΗΕ απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,με εκτίμηση λειτουργίας τον Δεκέμβριο του 2026. Το EuroAsia Interconnector περιγράφεται ως ένα πολυτερματικό σχήμα VSC-HVDC, που θα συνδέει τα δίκτυα μεταφοράς της Ελλάδας (Κρήτης), της Κύπρου και του Ισραήλ και θα περιλαμβάνει δύο σταθμούς μετατροπέων με θαλάσσια ηλεκτρόδια, διασυνδεδεμένα με καλωδιακά συστήματα HVDC.

Η αρχική ανάπτυξη θα επιτρέψει την αμφίδρομη μεταφορά 1.000 MW. Σε πλήρη ανάπτυξη, θα επιτρέψει τη μεταφορά 2.000 MW. Το συνολικό υπεράκτιο μήκος του θα είναι 1.208 χλμ., ενώ το χερσαίο μήκος του είναι 25 χλμ. Τα καλώδια θα τοποθετηθούν σε μέγιστο βάθος νερού 2.200 μέτρα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, και 3.000 μέτρα μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News