Πέτρος Κόκκαλης: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για μείωση τιμών στα λιπάσματα

Κρήτη
Πέτρος Κόκκαλης: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για μείωση τιμών στα λιπάσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εθνικές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα αλλά αυτά «δεν είναι αρκετά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα» σημείωσε λέγοντας πως «για παράδειγμα στην Κρήτη αυτή τη στιγμή οι τιμές των λιπασμάτων για τις ελιές είναι διπλάσιες και τριπλάσιες σε σχέση με πέρυσι»

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι γεωργοί μας έχουν και θα έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα λιπάσματα, σε ανταγωνιστικές τιμές προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI) στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα “Επείγουσα ανάγκη στρατηγικής της ΕΕ για τα λιπάσματα προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη”.

Είτε μιλάμε για την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, είτε για τα υπερκέρδη στην ενέργεια, που μεταβιβάζονται με ποικίλους τρόπους στην παραγωγή και τον αγρότη και τελικά στο τραπέζι του καταναλωτή, «πρέπει να επιταχύνουμε με αποφασιστικότητα την εφαρμογή των προτάσεών μας για ένα βιώσιμο δίκαιο μοντέλο γεωργικής παραγωγής και κατανάλωσης», τόνισε.

Στη σημερινή συζήτηση, προσέθεσε, «ζητήσαμε από την Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το κόστος των γεωργικών εισροών, στηρίζοντας παράλληλα τους αγρότες στη μετάβαση σε φυσικές μεθόδους, ενισχύοντας ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό σύστημα, και προχωρώντας σε μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Λιπάσματα».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είπε ότι «έχει αναστατώσει τις παγκόσμιες γεωργικές αγορές και έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο». Ειδικότερα για την Ελλάδα, σημείωσε ότι οι τιμές που καταβάλλουν οι αγρότες για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών για τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις έχουν αυξηθεί κατά 25%, σε σχέση με την περσινή χρονιά -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι εθνικές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα αλλά αυτά «δεν είναι αρκετά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα» σημείωσε λέγοντας πως «για παράδειγμα στην Κρήτη αυτή τη στιγμή οι τιμές των λιπασμάτων για τις ελιές είναι διπλάσιες και τριπλάσιες σε σχέση με πέρυσι».

Έκανε, επίσης, μνεία της ανάγκης για λελογισμένη χρήση των λιπασμάτων, τονίζοντας ότι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες έχει αποδειχθεί ότι «είναι εφικτό να αυξηθούν οι αποδόσεις των καλλιεργειών μειώνοντας ταυτόχρονα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων».

Έχουμε στη διάθεση μας, είπε, τις απαραίτητες τεχνολογικές καινοτομίες, όπως η γεωργία ακριβείας και δεν πρέπει να υποτιμούμε τον ρόλο τής εκπαίδευσης των αγροτών προκειμένου να υιοθετήσουν πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης.

Πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News