Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών: Αλληλεγγύη και στήριξη στους αντιδικτατορικούς αγωνιστές

Ελλάδα
Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών: Αλληλεγγύη και στήριξη στους αντιδικτατορικούς αγωνιστές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ολόψυχη στήριξη και αλληλεγγύη τους προς τους αντιδικτατορικούς αγωνιστές Αλέκο Γρίμπα, Σπύρο Σακέττα και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, που ενάγονται από τους απογόνους του Στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

 Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του την ολόψυχη στήριξη και αλληλεγγύη του προς τους αντιδικτατορικούς αγωνιστές Αλέκο Γρίμπα, Σπύρο Σακέττα και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, που ενάγονται από τους απογόνους του Στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου, Γενικού Διοικητή Μακεδονίας επί Κατοχής και οι οποίοι τόλμησαν να πουν το αυτονόητο και να υπερασπιστούν την ιστορική μνήμη της πατρίδας μας.

Ο ελληνικός λαός και η νεολαία οφείλουν να γνωρίζουν ότι την ώρα που καθολικά οι Έλληνες συμμετείχαν ενεργά στην Εθνική μας Αντίσταση υπήρξαν και κάποιοι, που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές εναντίον του λαού μας.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

Εκφράζουμε, για μία ακόμη φορά, την αλληλεγγύη μας και την ολόψυχη στήριξή μας προς τους αντιδικτατορικούς αγωνιστές Αλέκο Γρίμπα, Σπύρο Σακέττα και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, που ενάγονται από τους απογόνους του Στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου, Γενικού Διοικητή Μακεδονίας επί Κατοχής.

Θεωρούμε, δε, ωμή πρόκληση απέναντι στην Ιστορία της Ελλάδας και το δημοκρατικό μας πολίτευμα το γεγονός ότι εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά την απελευθέρωση της χώρας μας από τον φασιστικό Άξονα ενάγονται δημοκράτες επειδή τόλμησαν να πουν το αυτονόητο και να υπερασπιστούν την ιστορική μνήμη της Πατρίδας μας απέναντι στο εν εξελίξει εγχείρημα αναθεώρησης και παραχάραξης της Ιστορίας της Κατοχής.

Ο ελληνικός λαός και η νεολαία οφείλουν να γνωρίζουν ότι την ώρα που καθολικά οι Έλληνες συμμετείχαν ενεργά στην Εθνική μας Αντίσταση υπήρξαν και κάποιοι, που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές εναντίον του λαού μας.

Ειδικότερα, σε σχέση με τη «γνωμοδότηση» Χεκίμογλου σημειώνουμε τα εξής:

  1. Η προσέγγιση του συντάκτη της «γνωμοδότησης» είναι μονομερής και η χρήση της βιβλιογραφίας γίνεται με επιλεκτικό και αντιεπιστημονικό τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πιστώνεται, εμμέσως πλην σαφώς, στον Χρυσοχόου ότι, τάχα, αυτός συνέβαλε στη σωτηρία της Μακεδονίας από τους Βουλγάρους αποσιωπώντας τον καταλυτικό ρόλο του ΕΑΜ, που οργάνωσε τις μαζικές διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και αλλού το 1943, οι οποίες κορυφώθηκαν με την αιματοβαμμένη διαδήλωση της Αθήνας στις 22.7.1943 και ανάγκασαν τους Γερμανούς να ματαιώσουν την επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής στη Μακεδονία.
  2. Εκφράζουμε την οργή μας για την άποψη που υιοθετεί ο συντάκτης της γνωμοδότησης ότι, τάχα, η δράση της Εθνικής Αντίστασης προκάλεσε εκατόμβες θυμάτων. Είναι απολύτως ξεκάθαρο και τεκμηριωμένο ότι την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τις εκατόμβες θυμάτων, τη σφαγή αμάχων, το λιμό της Κατοχής, την καταστροφή εκατοντάδων χωριών και πόλεων της πατρίδας μας και τα άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας φέρουν οι φασιστικές δυνάμεις κατοχής και οι θλιβεροί συνεργάτες τους.
  3. Η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της Εθνικής Κυριαρχίας είναι ζήτημα συνταγματικού καθήκοντος από το Σύνταγμα του 1844 και εντεύθεν. Όλα τα Συντάγματα αναγνωρίζουν ως κορυφαία την Αρχή της Εθνικής Ανεξαρτησίας και εναποθέτουν την τήρηση του Συντάγματος στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Η κατοχή της χώρας μας έβαλε και κατά της Εθνικής Ανεξαρτησίας και κατά της εδαφικής ακεραιότητας και η Αντίσταση αποτελούσε ύψιστο πατριωτικό, δημοκρατικό καθήκον. Επιπλέον, η λαϊκή Αντίσταση είναι σύμφωνη προς το Διεθνές Δίκαιο, ενώ ο καθοριστικός της ρόλος στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τον φασισμό έχει αναγνωρισθεί πλήρως από τους Συμμάχους τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε κάθε περίπτωση, οι θηριωδίες κατά την περίοδο της Κατοχής βαρύνουν αποκλειστικά τις κατοχικές δυνάμεις και η άκριτη και επιστημονικά λανθασμένη χρήση του όρου «αντίποινα» γίνεται με σκοπό τη μετάθεση της ευθύνης για τα αποτρόπαια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Γ’ Ράιχ στον αντιστεκόμενο λαό.
  4. Πέρα από κάθε αμφιβολία, ο Αθανάσιος Χρυσοχόου κατείχε σημαντικά αξιώματα καθ’ όλη την περίοδο της Κατοχής, στην υπηρεσία των κατοχικών δυνάμεων, που διέπραξαν φοβερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Μακεδονία και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις είτε ευθέως, είτε με το προκάλυμμα της λειτουργίας μιας αντισυνταγματικής εξουσίας σε καμία περίπτωση δεν είναι πράξη εθνικής ευθύνης. Το καθεστώς Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλου, Ράλλη και το δωσιλογικό - ναζιστικό και αντισυνταγματικό έκτρωμα της «Ελληνικής Πολιτείας», που επιβλήθηκε από τους κατακτητές, δεν είχε την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση. Συνεπώς όσοι υπηρέτησαν το παράνομο, αντισυνταγματικό και δωσιλογικό αυτό καθεστώς, και, ιδίως, όσοι κατείχαν ανώτατα αξιώματα, είναι υπόλογοι για τα δεινά του λαού μας και σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιούνται να επικαλούνται το εθνικό συμφέρον. Η απόδοση τιμής στον Χρυσοχόου ήταν, ίσως, σύμφωνη με όσα πραγματικά πρέσβευε η Χούντα των Συνταγματαρχών, επί των ημερών της οποίας το διορισμένο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης προχώρησε στην ονοματοδοσία οδού της πόλης προς τιμήν του. Αντίθετα, η ισχύουσα συνταγματική δημοκρατική τάξη επιβάλλει στον Έλληνα Πολίτη αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο 120, παρ. 2 του Συντάγματος: «O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων». Συνεπώς, για μας, σήμερα, το καθήκον στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία επιβάλλει την ονομασία της οδού Αθανασίου Χρυσοχόου σε οδό Αλμπέρτου Ναρ, στην οποία σωστά προχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στις 26.3.2018.

Επισημαίνουμε ότι τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε μία περίοδο που η Γερμανία συνεχίζει να παραμένει αδιάλλακτη σε σχέση με τις δίκαιες και απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις και επιχειρεί μέσα από δήθεν «πιο σύγχρονες ιστορικές προσεγγίσεις που απομακρύνονται από πολιτικές διαμάχες του παρελθόντος», να μεταθέσει την ευθύνη για τα τερατώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τους ναζιστές δήμιους στην Εθνική Αντίσταση, άποψη που προβάλει και η «γνωμοδότηση» του Χεκίμογλου όπως και πολλών άλλων «ιστορικών». Η πολιτική αυτή του γερμανικού κράτους εξυπηρετείται μεθοδικά από τα κρατικά γερμανικά ιδρύματα δήθεν «πολιτιστικής συνεργασίας των χωρών» με ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας» με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που, δυστυχώς, παρά τις εκκλήσεις μας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης με θέρμη αγκάλιασε προσφέροντάς του, μάλιστα, τη βίλα Πετρίδη ως έδρα του. Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι ο κύριος στόχος των παραπάνω ενεργειών του γερμανικού κράτους είναι η ναρκοθέτηση του ομόφωνου ψηφίσματος της Βουλής των Ελλήνων για τις Γερμανικές Οφειλές και η ακύρωση του αγώνα για τη διεκδίκησή τους.

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα δηλώνει ότι η προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας προσβάλλει το πατριωτικό και δημοκρατικό φρόνημα των Ελλήνων, θίγει τα εθνικά μας δίκαια και δεν θα περάσει!

Ανυποχώρητος αγώνας για μνήμη και δικαιοσύνη!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News