Το αέριο διαιρεί την Ευρώπη - Σήμερα η συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας

Οικονομία
Το αέριο διαιρεί την Ευρώπη - Σήμερα η συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπρα ντε φερ Κομισιόν - κρατών μελών για πλαφόν στο φυσικό αέριο - Δεκαπέντε χώρες ζητούν γενικό πλαφόν στην τιμή του - Εμμένει στη θέση της η Επιτροπή και προτείνει συμφωνίες με «αξιόπιστους προμηθευτές» - Σε ρόλο κλειδί η Γαλλία

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, συνέρχεαι για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας για την εξεύρεση λύσεων στην ενεργειακή κρίση, με αφορμή την αντίθεσή της Επιτροπής στην πρόταση 15 χωρών - μελών για υιοθέτηση ανωτάτου ορίου τιμής για το φυσικό αέριο. Η Κομισιον εμμένει στη θέση της, προτείνοντας συμφωνίες με «αξιόπιστους προμηθευτές».

Επι της ουσίας οι «15» χώρες ζητούν γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, δηλαδή στις εισαγωγές και όχι στις τιμές του φυσικού αερίου από τους παρόχους, ανεξάρτητα από τη χώρα παραγωγής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τη συζήτηση στο Συμβούλιο θα τροφοδοτήσει το non-paper της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «έκτακτες παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου», πρόταση η οποία στον πυρήνα της απορρίπτει την ιδέα των 15 κρατών-μελών, λόγω των κινδύνων που ενέχει για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Η Επιτροπή παρουσίασε αυτό το non-paper πριν από δύο ημέρες, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ (COREPER I). Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, το περιεχόμενό του προκάλεσε απογοήτευση και εκνευρισμό μεταξύ των 15.

Παρά τη στάση της Επιτροπής, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στη σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας το πλαφόν στο φυσικό αέριο θα συνεχίσει να είναι το κεντρικό αντικείμενο συζήτησης, αφού για αρκετές κυβερνήσεις αποτελεί αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των ενεργειακών τιμών. Οι ίδιες πηγές προσέθεσαν ότι η Επιτροπή δύσκολα θα μπορέσει να αγνοήσει την υπαρκτή πλειοψηφία των 15 κρατών-μελών που υποστήριξαν το μέτρο με την υπογραφή τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα αλλαγών στην τελική πρόταση της Κομισιόν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία έχουν υποβάλει ενημερωτικό υπόμνημα στα μέλη του Συμβουλίου, απαντώντας στις «ενστάσεις» της Επιτροπής για την ιδέα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Από την άλλη, 12 χώρες εξακολουθούν να προβάλλουν αντιρρήσεις, με πρώτη τη Γερμανία που θεωρεί, όπως και η Επιτροπή, ότι η πρόταση των «15» αν εφαρμοστεί θα θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες ενέργειας.

Το non papaer της Ε.Ε.

Βάσει του non-paper που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή, η πρόταση για πλαφόν αφορά αποκλειστικά την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου - πρόταση την οποία απέρριψε η πλειοψηφία των χωρών-μελών στο έκτακτο συμβούλιο ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει διαπραγμάτευση φθηνότερων τιμών με «αξιόπιστους» προμηθευτές αερίου μέσω αγωγών και με προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ). Πρόκειται για ένα νέο ορόσημο προκειμένου το ΥΦΑ, να αποσυνδεθεί από το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF), αφήνοντας ανοιχτή τη δυνατότητα «προσωρινού» καθορισμού ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αναμένεται πάντως σήμερα να υιοθετήσουν, έπειτα από τεχνικές τροποποιήσεις, τρία έκτακτα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στις 14 Σεπτεμβρίου για να πέσουν οι τιμές της ενέργειας.

Τα τρία αυτά μέτρα είναι:

  • μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (με ευελιξία ως προς την υποχρεωτικότητα),
  • θέσπιση ανώτατου ορίου στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φθηνές πηγές και
  • έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων

(Φωτογραφία AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News