Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για καυσόξυλα και πέλλετ - Οι τιμές στην Κρήτη

Κρήτη
Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για καυσόξυλα και πέλλετ - Οι τιμές στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ποινές για τους παραβάτες που προβλέπει η διάταξη ξεκινούν από σύσταση και φθάνουν σε πρόστιμα από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τα στερεά καύσιμα θέρμανσης (καυσόξυλα, πέλλετ κλπ.) θέτει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα η ρύθμιση που ισχύει ήδη για είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, λιπάσματα, ζωοτροφές κλπ. επεκτείνεται στα στερεά καύσιμα θέρμανσης.

Έτσι το περιθώριο μικτού κέρδους για τα εν λόγω προϊόντα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο ανά μονάδα όγκου ή βάρους που ίσχυε πριν την 1η Νοεμβρίου 2021.

Οι ποινές για τους παραβάτες που προβλέπει η διάταξη ξεκινούν από σύσταση και φθάνουν σε πρόστιμα από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ.

Οι τιμές στην Κρήτη

Η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση ωθεί ολοένα και περισσότερους καταναλωτές στην εύρεση εναλλακτικών λύσεων για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Μάλιστα, αρκετοί έχουν καταφύγει ήδη από τον Σεπτέμβριο στους εμπόρους ξυλείας προκειμένου να γεμίσουν τις αποθήκες τους με καυσόξυλα, πέλλετ και πυρινόξυλα, μερικά από τα προϊόντα καύσιμης ύλης, στα οποία μερίδα των πολιτών έχει στρέψει την προσοχή της. Ποια είναι όμως η εικόνα που μεταφέρουν οι άνθρωποι της αγοράς αναφορικά με τις εν λόγω εναλλακτικές; Η αυξανόμενη ζήτηση, η δυσκολία στις εισαγωγές, αλλά και η εκτόξευση των τιμών φαίνεται πως διαμορφώνουν την τρέχουσα εικόνα των παραπάνω αγορών.

«Υπάρχει επάρκεια στα καυσόξυλα αυτή την στιγμή, κυρίως λόγω της περιορισμένης ζήτησης», ανέφερε προ ημερών στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου, Μπάμπης Λεκάκης. Επίσης, ο ίδιος σημειώνει ότι «παρουσιάζονται δυσκολίες στην αγορά του πέλλετ, λόγω της περιορισμένης εισαγωγής που γίνεται από τρίτες χώρες, όπως η Ουκρανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία». Αναφορικά με την αγοραστική κίνηση, ο κ. Λεκάκης εξηγεί ότι κάποια νοικοκυριά ήδη έχουν ξεκινήσει τις αγορές τους, ωστόσο αρκετές επιχειρήσεις παραμένουν επιφυλακτικές ως προς τις αγορές τους, «υπό τον φόβο και την αβεβαιότητα της εποχής».

15% πάνω η τιμή των καυσόξυλων στην Κρήτη

Όπως τονίζει ο κ. Λεκάκης, οι τιμές στα καυσόξυλα βρίσκονται περίπου στο +15% σε σχέση με πέρυσι, με την τιμή του τόνου να κοστολογείται πάνω από τα 120 ευρώ. Ανοδικές τάσεις στην αγορά διαπιστώνει και ο έμπορος Αριστείδης Χρονάκης, εξηγώντας ότι το κόστος του κυβικού μέτρου των καυσόξυλων για τζάκι ανέρχεται στα 110 ευρώ, ενώ για σόμπα στα 120. «Υπάρχει απόθεμα στα καυσόξυλα», επιβεβαιώνει ο κ. Χρονάκης, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να παρατηρηθεί έλλειψη και σε αυτό το προϊόν κατά την διάρκεια του χειμώνα. 

Στην ηπειρωτική χώρα οι τιμές των καυσόξυλων έχουν αυξηθεί κατά 30%-40% σε σύγκριση με πέρυσι, με το κυβικό από τα 100 ευρώ πέρυσι να φθάνει φέτος στα 140 ευρώ.

«Φωτιά» και οι τιμές για πέλλετ

Την ίδια ώρα, και το άλλοτε φθηνό και αποδοτικό πέλλετ, στο οποίο είχαν καταφύγει πολλοί Κρητικοί τα τελευταία χρόνια, πλέον αποτελεί προϊόν πολυτελείας, αφού η τιμή του αυξήθηκε απότομα. Σύμφωνα με τον κ. Χρονάκη, η τιμή του πέλλετ έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι και συνεχίζει να καλπάζει. Επίσης, όπως περιγράφει ο ίδιος το τσουβάλι πέλλετ των 15 κιλών από 4 περίπου ευρώ (266 ευρώ ο τόνος) πριν από ένα χρόνο, στην αρχή του καλοκαιριού κόστιζε 9 ευρώ, ήτοι 600 ευρω ο τόνος, ενώ σήμερα ανέρχεται στα 12 ευρώ, ήτοι 800 ευρώ ο τόνος. Δηλαδή μέσα σε 2 μήνες αυξήθηκε κατά 125%, ενώ σε σχέση με πέρυσι, σημειώνεται μια αύξηση της τάξης του 200%.

Υπερδιπλασιασμό στις τιμές του πέλλετ εκτιμά μέσα στο χειμώνα ο έμπορος, Δημήτρης Παπαδάκης, σημειώνοντας κι αυτός με την σειρά του ότι τα 15 κιλα της συγκεκριμένης καύσιμης ύλης κόστιζαν 4,30 ευρώ πριν από ενάμιση χρόνο , ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 8.

Επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσει την αιτία αύξησης των τιμών, ο κ. Λεκάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Παρουσιάζονται δυσκολίες στην αγορά του πέλετ, λόγω της περιορισμένης εισαγωγής που γίνεται από τρίτες χώρες, όπως η Ουκρανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία». Στην ίδια σελίδα ο κ. Χρονάκης προσθέτει ότι η έλλειψη του προϊόντος στη χώρα και κατ' επέκταση η αύξηση στην τιμή του συνδέεται με τη μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκτιμήσεις του εμπόρου και παραγωγού πέλλετ, Χαράλαμπου Λεκάκη. Συγκεκριμένα ο κ. Λεκάκης σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι όντως «οι παραγωγές πέλλετ που σε μεγάλο ποσοστό γίνονταν στην Ουκρανία έχουν παγώσει» και σε αυτό το πλαίσιο γίνοται προσπάθειες στην παραγωγή οικονομικών πέλλετ καύσης από παραγωγούς στο νησί.

Εκτοξεύτηκε το πυρινόξυλο, 40% - 60% πάνω η τιμή του

Ο κ. Παπαδάκης παρατηρεί σημαντική άνοδο και στην τιμή του πυρινόξυλου, εξηγώντας ότι πέρυσι η τιμή του τόνου βρισκόταν στα 100 ευρώ, ενώ τώρα φτάνει τα 160. «Τη δεδομένη ενεργειακή συγκυρία το πυρινόξυλο συνιστά τον οικονομικότερο τρόπο για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Οι τιμές στο πυρινόξυλο ανεβαίνουν μαζί με τη ζήτηση», σχολίασε ο έμπορος Γιώργος Γαβαλάς, δηλώνοντας κι εκείνος ότι παρά την άνοδο της τιμής, η οποία πλέον ξεπερνά τα 140 ευρώ/ τόνο, αποτελεί την οικονομικότερη λύση. Μάλιστα, ο κ. Γαβαλάς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, «η υπεραφθονία σε ελιές φέτος ίσως να περιορίσει την εκτόξευση της τιμής».

Εξαπλάσιες οι αναζητήσεις σε καύσιμες ύλες

Σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποίησε η μηχανή αναζήτησης τιμών – marketplace στην Ελλάδα, τo Skroutz, το πρώτο δεκαήμερο του φετινού Σεπτεμβρίου οι αναζητήσεις για καύσιμες ύλες (πέλετ, μπρικέτες, προσανάμματα) ήταν σχεδόν εξαπλάσιες (484%) σε σύγκριση με το πρώτο δεκαήμερο του περυσινού Σεπτεμβρίου. Διευκρινίζεται ότι η εξαπλάσια αύξηση αφορά στις αναζητήσεις που έχουν γίνει από τους χρήστες και όχι απαραιτήτως αγορές. Ωστόσο, τα στοιχεία για τις αναζητήσεις, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, δείχνουν αν μη τι άλλο προς τα πού θα κατευθυνθεί φέτος η ζήτηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News