Σφαγή της Χίου: Η μαύρη επέτειος των 200 ετών από τη θηριωδία και οι σκηνές που προκάλεσαν συγκίνηση (βίντεο)

Ελλάδα
Σφαγή της Χίου: Η μαύρη επέτειος των 200 ετών από τη θηριωδία και οι σκηνές που προκάλεσαν συγκίνηση (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου 2022 με αφορμή τα 200 χρόνια από τις σφαγές της Χίου, σε όλα τα χωριά και τους μαρτυρικούς τόπους των σφαγών της Χίου

200 χρόνια μετά, το νησί θυμήθηκε την τουρκική θηριωδία και τίμησε τους νεκρούς απο τη σφαγή της Χίου, τον Μάρτιο του 1822, με τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις μνήμης.

Τιμώντας το θλιβερό ορόσημο της ιστορίας του νησιού, 150 δρομείς και ποδηλάτες μεταξύ των οποίων ο θρυλικός δρομέας υπεραποστάσεων και παγκόσμιος πρωταθλητής με 160 παγκόσμια ρεκόρ Γιάννης Κούρος, οι Πανελληνιονίκες μαραθωνοδρόμοι Νίκος Πολιάς, Χριστόφορος Μερούσης, Δημήτρης Θεοδωρακάκος και Σοφία Ρήγα, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες υδατοσφαίρισης Γιάννης Φουντούλης και Μαρία Τσουρή, οι παραολυμπιονίκες Κέλλυ Λουφάκη και Παντελής Καλόγερος αλλά και εκατοντάδες απλοί πολίτες όλων των ηλικιών, έτρεξαν στους μαρτυρικούς τόπους των σφαγών της Χίου, διανύοντας μία απόσταση 400 χλμ, περνώντας από όλα τα χωριά του νησιού και ανάβοντας τη φλόγα στους βωμούς των ηρώων.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου 2022 με αφορμή τα 200 χρόνια από τις σφαγές της Χίου, σε όλα τα χωριά και τους μαρτυρικούς τόπους των σφαγών της Χίου με σκοπό την αφύπνιση της συλλογικής συνείδησης, την απόδοση τιμών στους σφαγιασθέντες προγόνους μας και την ανάπαυση των ψυχών τους.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν καθολική και τα συναισθήματα έντονα. Σε κάθε χωριό, σε κάθε γωνιά της Χίου, σε κάθε τόπο μαρτυρίου, άλλοι έτρεξαν και άλλοι χειροκρότησαν, όλοι ήταν εκεί. Οι ηλικιωμένοι συγκινήθηκαν, ενώ τα μικρά παιδιά με το χαμόγελό τους έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Η φλόγα ξεκίνησε από τον ανδριάντα του ήρωα μας Κωνσταντίνου Κανάρη και μεταλαμπαδεύτηκε σε όλο το νησί μεταφέροντας το μήνυμα: «Κανένας λαός να μη ζήσει αυτά που έζησε η Χίος πριν 200 χρόνια». 

Φωτογραφία αρχείου: In time

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News