Κρήτη: Στα ύψη τα οικοδομικά υλικά - Μικρομεσαίοι σε απόγνωση

Κρήτη
Κρήτη: Στα ύψη τα οικοδομικά υλικά - Μικρομεσαίοι σε απόγνωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «ράλι» τιμών συνεχίζεται - Οι κυριότερες μεταβολές στις τιμές Αυγούστου

Σημαντική αύξηση 12% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, με έτος βάσης το 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Αύγουστο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2021, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Όπως επισημαίνουν μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, η τεράστια άνοδος της τιμής των υλικών κατασκευής έχει ως άμεση συνέπεια πολλοί άνθρωποι να αναιρέσουν τις σκέψεις τους περί δημιουργίας οικημάτων. Η αύξηση της τιμής των υλικών έχει “χτυπήσει” τους μικρομεσαίους.

Κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020 σημειώθηκε αύξηση 4,6%.

Ο γενικός δείκτης κατά τον μήνα Αύγουστο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 0,5%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2021.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2021-Αυγούστου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2020-Αυγούστου 2021, παρουσίασε αύξηση 9,2%, έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων. Με αυτόν τον τρόπο καταδεικνύεται πως η πληθωριστική κρίση έχει απλώσει τα “δίχτυα” της και στον κατασκευαστικό κλάδο.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα υλικά οικοδομής έχουν λάβει σημαντική αύξηση, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, Γιάννης Γωνιανάκης, υποστήριξε: «Όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα αγαθά, έτσι και τα οικοδομικά υλικά έχουν λάβει σημαντική αύξηση. Το “ράλι” τιμών συνεχίζεται. Οι μεγάλες βιομηχανίες κερδοσκοπούν, ενώ η συμβατική οικοδομή έχει πέσει κατακόρυφα. Και μάλιστα η οικοδομή έχει αποδεκατιστεί τόσο την περίοδο της οικονομικής κρίση όσο και την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Με αφορμή τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία και τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα, η αύξηση της τιμής των υλικών έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις».

Μικρομεσαίοι... σε απόγνωση

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων είναι άμεση συνέπεια της κρίσης του πληθωρισμού. Ωστόσο η αύξηση των τιμών αυτών είναι ένα δεδομένο που έχει συμπαρασύρει τα πάντα. Σύμφωνα με το πρώην μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και εργολάβο Μαρίνο Τζανάκη, η αύξηση του κόστους υλικών έχει χτυπήσει τις μικρομεσαίες οικογένειες, οι οποίες πλέον δε φτιάχνουν οικήματα για τα παιδιά τους. Την ίδια στιγμή, όπως επισήμανε, η οικοδομή ως πεδίο εργασιακών δραστηριοτήτων περνάει μια μεγάλη κρίση.

«Οικογένειες που είχαν την επιθυμία να φτιάξουν ένα σπίτι για τα παιδιά τους, έχουν σταματήσει να κάνουν αυτά τα όνειρα. Το κόστος είναι αρκετά υψηλό. Πολλές οικογένειες βγαίνουν πλέον εκτός προϋπολογισμού και δεν είναι έτοιμες να φτιάξουν σπίτια για τα παιδιά τους. Αυτό συμβαίνει με τις μικρομεσαίες οικογένειες και όχι με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Τα ξενοδοχεία έχουν λάβει χρηματοδότηση από τραπεζικά ιδρύματα και γι’ αυτό μπορούν να επεκταθούν. Το πρόβλημα υπάρχει στις οικογένειες που το οικονομικό και κοινωνικό τους υπόβαθρο είναι μικρό έως και μεσαίο», είπε ο κ. Τζανάκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε: «Υπάρχει έλλειμμα στην οικοδομή, καθώς ο μέσος Έλληνας δεν επιθυμεί να εργαστεί σε αυτήν. Δεν υπάρχουν Έλληνες οικοδόμοι. Και, δυστυχώς, η οικοδομή έχει ατονήσει».

«Το κόστος υλικών κατασκευής έχει ανέβει υπέρμετρα. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι είναι συγκρατημένοι και προτιμούν να μην κάνουν δαπάνες. Για να συνειδητοποιήσει κάποιος σε ποιο βαθμό έχει αυξηθεί το κόστος υλικών, είναι αρκετό να πούμε ότι ένα σπίτι που κόστιζε πριν από ένα χρόνο 100.000 ευρώ, τώρα κοστίζει 140.000 ευρώ. Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν κατασκευάζουν νέα σπίτια, αλλά κάνουν κυρίως συντηρήσεις και αναπαλαιώσεις κτηρίων. Και βλέπουμε πως κυρίως οι οικοδόμοι εργάζονται σε ξενοδοχειακές μονάδες, όπου σε γενικές γραμμές το μεροκάματο είναι καλό», είπε το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και επικεφαλής των οικοδόμων της ΔΗΣΥΕ Γιώργος Τσιγγένης, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Αυτή τη στιγμή οι δουλειές είναι αρκετά λίγες. Υπάρχουν αρκετοί οικοδόμοι που ζητούν δουλειά, αλλά αυτήν την περίοδο η εργασιακή ανασφάλεια είναι έντονη. Υπάρχει οικονομική αβεβαιότητα γύρω από το επάγγελμά μας. Το επάγγελμα του οικοδόμου έχει ατονήσει. Είμαστε σε μια κατάσταση που προσπαθούμε να πατήσουμε στα πόδια μας. Σίγουρα ο πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τη γενικότερη αβεβαιότητα που υπάρχει σε επίπεδο κοινωνίας, έχει κάνει πολλούς πολίτες να τροποποιήσουν και να αναθεωρούν τις σκέψεις τους περί ανέγερσης οικημάτων».

Οι κυριότερες μεταβολές - Ο «τιμοκατάλογος» του Αυγούστου

Οι κυριότερες μεταβολές των επιμέρους δεικτών τιμών κατηγοριών υλικών τον Αύγουστο ήταν οι ακόλουθες:

  • Ηλεκτρική ενέργεια: 38,4%.
  • Πετρέλαιο κίνησης (Diesel): 30,1%.
  • Τούβλα: 29,6%.
  • Σίδηρος οπλισμού: 17,2%.
  • Παρκέτα: 17,2%
  • Αγωγοί χάλκινοι: 16,4%.
  • Ξυλεία οικοδομών: 12,1%.
  • Έτοιμο σκυρόδεμα: 11,6%.
  • Εντοιχισμένα ντουλάπια: 10,8%.
  • Υαλοπίνακες ασφαλείας: 10,6%.
  • Μαρμαρόπλακες: 9,6%.
  • Πλαστικό, ακρυλικό, νερού: 9,5%.
  • Παράθυρα ξύλινα: 9,0%.
  • Πόρτες εσωτερικές: 9,0%.
  • Κουφώματα αλουμινίου: 8,8%.
  • Τσιμέντο: 8,4%.
  • Πλακίδια γενικά (δαπέδου-τοίχου): 7,1%.
  • Ανελκυστήρες: 6,7%.
  • Θερμαντικά σώματα: 6,4%.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News