ΕΛΚ: Στην Κρήτη χαράσσεται η στρατηγική - Το σημερινό πρόγραμμα της συνόδου

Κρήτη
ΕΛΚ: Στην Κρήτη χαράσσεται η στρατηγική - Το σημερινό πρόγραμμα της συνόδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη σήμερα με έναν γεωπολιτικό σεισμό» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Ευρώπη αναζητά ασφαλή πορεία μέσα από τις «συμπληγάδες» των καιρών μας - η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και οι επακόλουθες οικονομικές αναταράξεις στη Γηραιά Ήπειρο - και η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, η Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επέλεξε την Κρήτη για να συζητήσει τη δική της απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις. Μια συνάντηση που ξεκίνησε χθες το απόγευμα με κάθε επισημότητα σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου.

Ωστόσο, όπως ειπώθηκε από τα χείλη τόσο του προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, όσο και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το βλέμμα της «μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας στην Ευρώπη» είναι πλέον στραμμένο τόσο στις επερχόμενες ευρωεκλογές του 2024, όσο και στις εθνικές εκλογές της χώρας μας.

Η συνάντηση εργασίας ξεκίνησε με χαιρετισμούς που απηύθυναν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο κ. Βέμπερ, ο οποίος δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, όπως επισήμανε, η χώρα έχει κερδίσει τον σεβασμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας αφήσει πίσω τις εποχές της οικονομικής κρίσης.

«Η Κ.Ο. του ΕΛΚ επέλεξε την Κρήτη γι’ αυτή την πολύ σημαντική συνάντηση. Έχουμε να συζητήσουμε πολλά μεγάλα θέματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όχι μόνο η πολιτική μας οικογένεια, αλλά η ευρωπαϊκή οικογένεια συνολικά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη σήμερα με γεωπολιτικό σεισμό. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί τραγικές συνέπειες για τη σταθερότητα στην ήπειρό μας, για την Ουκρανία. Προκαλεί επιπτώσεις στην ενεργειακή μας ασφάλεια, άνοδο τιμών και ενεργειακή κρίση, η οποία έχει προκληθεί από τον εκβιασμό της Ρωσίας που χρησιμοποιεί το φυσικό της αέριο ως όπλο», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσουμε και να χαρτογραφήσουμε τον δρόμο της κοινής ευρωπαϊκής μας αντίδρασης, για να στηρίξουμε τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες. Πρόκειται για κοινωνικές ομάδες πολύ κοντά στην “καρδιά” του ΕΛΚ, που σήμερα δοκιμάζονται περισσότερο από την έξαρση του εισαγόμενου πληθωρισμού», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ακόμη ότι η «η Ν.Δ. επιδεικνύει πρωτοφανή πολιτική αντοχή επειδή διαχειριστήκαμε τις κρίσεις με αποτελεσματικότητα και με συνέπεια στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Μειώσαμε φόρους, ενισχύσαμε την άμυνα και την κοινωνική συνοχή».

«Πιστεύω ότι οι επόμενοι εκλογικοί κύκλοι θα είναι καλοί. Η Ν.Δ. παρέχει πάντοτε τη στήριξη που το ΕΛΚ αναμένει από την πρώτη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, από ένα από τα ισχυρότερα κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον χώρος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βέμπερ

«Το ΕΛΚ είναι η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη. Είναι μεγάλο γεγονός για εμάς που είμαστε στην Ελλάδα, στην Κρήτη», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΚ, ο οποίος εξήρε την επιτυχή πορεία της Ελλάδας. Ο κ. Βέμπερ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει τον σεβασμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφήνοντας πίσω την κρίση.

«Το ΕΛΚ μπορεί να μάθει πολλά από την Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Βέμπερ, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες του ΕΛΚ που τάχθηκε υπέρ της αποπομπής του Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας από την «πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ».

Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξελέγη τον Ιούλιο του 2019 με καθαρή εντολή, «αφού πειραματιστήκαμε με τον λαϊκισμό» και από τότε αντιμετώπισε κρίσεις, όπως η πανδημία και το Μεταναστευτικό.

«Η Τουρκία εργαλειοποίησε μετανάστες και πρόσφυγες από τον Μάρτιο του 2020 κι εμείς ήμαστε δύναμη σταθερότητας σε μια ασταθή γεωπολιτική περιοχή. Θέσαμε την Τουρκία προ των ευθυνών της όσον αφορά στις πρακτικές εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων για τις δικές της γεωπολιτικές επιδιώξεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο στην ευρωπαϊκή οικογένεια», ανέφερε επιπρόσθετα ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά και στο χθεσινό άρθρο στους “Financial Times”, το οποίο χαρακτήρισε την Ελλάδα ένα από τα επτά οικονομικά θαύματα παγκοσμίως.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην πτώση της ανεργίας και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η κυβέρνηση σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγεία. Είπε επίσης ότι η Ν.Δ. προηγείται στις δημοσκοπήσεις και εκτίμησε ότι την άνοιξη του 2023 οι πολίτες θα ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα απ’ ό,τι ήταν το 2019.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι το ενεργειακό κόστος και το υψηλό κόστος ζωής είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και πως δεν αρκούν τα εθνικά προγράμματα, αλλά χρειάζεται να πάρει αποφάσεις και η Ε.Ε. Επ' αυτού υπενθύμισε την πρόταση της Ελλάδας μαζί με άλλες χώρες για τον ορισμό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρώπη.

«Φοβάμαι ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα. Χρειάζονται ευρωπαϊκές απαντήσεις για το πώς θα συνεργαστούμε για το κόστος της ενέργειας, που είναι το νούμερο ένα πρόβλημα», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει πίσω τη φήμη της. Δεν είναι ο αδύναμος πυλώνας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά ο δυνατός πυλώνας χάρη στη Ν.Δ. και στον Κυριάκο Μητσοτάκη», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Οι εργασίες της συνόδου

Στις εργασίες της ετήσιας συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ θα συμμετάσχουν με ομιλίες τους ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο τ. επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Ομιλίες θα πραγματοποιήσουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης και ο βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου.

Στις εργασίες των “Study Days” θα συμμετάσχουν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Μανόλης Κεφαλογιάννης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Θοδωρής Ζαγοράκης.

Προσκεκλημένοι στην εναρκτήρια εκδήλωση είναι και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των νομών Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Η ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ξεκίνησε χθες το απόγευμα με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα διαρκέσει μέχρι και μεθαύριο Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στη Χερσόνησο νομού Ηρακλείου, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από την πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στόχος των “Study Days” είναι η χάραξη στρατηγικής για όλο το κοινοβουλευτικό έτος. Από τα θέματα που έχουν οριστεί στην ατζέντα, ξεχωρίζει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή συγκυρία, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η σύνοδος ήταν να φιλοξενηθεί εδώ στην Κρήτη πριν από ένα χρόνο, ωστόσο είχε πάρει αναβολή τότε λόγω των έκτακτων γεγονότων με τον καταστροφικό, φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021, με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι.

Ένα χρόνο μετά, το νησί μας θα φιλοξενήσει τη σύνοδο, ένα σημαντικό αν μη τι άλλο πολιτικό γεγονός, που έρχεται, σημειωτέον, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα μας συγκυρία, με το βλέμμα στραμμένο στη διαρκώς κλιμακούμενη επιθετική ρητορική εκ μέρους της ηγεσίας της Τουρκίας και προσωπικά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Στο επίκεντρο της συνόδου, που φιλοξενείται σε γνωστό, μεγάλο ξενοδοχείο στην περιοχή της Χερσονήσου, θα βρεθεί η γενικότερη πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία κυριαρχούν το ενεργειακό, ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Μεταναστευτικό.

Όπως επισημαίνεται από πλευράς της Ν.Δ., η επιλογή της Κρήτης υπογραμμίζει και σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ελλάδα και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και την έμπρακτη αναγνώριση των εταίρων μας στον πρωταγωνιστικό ρόλο και το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο κυβερνητικό “στρατόπεδο” σημειώνουν, μάλιστα, ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελούμενη από 176 ευρωβουλευτές, και πως το ΕΛΚ συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 10 επιτρόπους, με επικεφαλής την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από 6 αρχηγούς κυβερνήσεων από Αυστρία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρο, Λετονία και Ρουμανία.

Ενόψει της διεξαγωγής της συνόδου του ΕΛΚ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη προετοιμασίας στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ., με τη συμμετοχή του γραμματέα Παύλου Μαρινάκη, του γραμματέα Οργανωτικού Στέλιου Κονταδάκη και πολλών ακόμα υψηλόβαθμων “γαλάζιων” στελεχών.

Το αυριανό πρόγραμμα

Δεύτερη μέρα της συνόδου του ΕΛΚ στη Χερσόνησο

08:30-10:00: Συνάντηση ομάδας του ΕΛΚ (προετοιμασία για την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 1ης Οκτωβρίου στο Στρασβούργο).

10:00-10:30: Ειδική παρέμβαση προεδρεύων πάνελ Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Λουκάς Τσουκάλης, πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)].

10:30-12:00: Οι προτεραιότητες της ομάδας του ΕΛΚ για το 2024 (επικεφαλής πάνελ Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο). Επεξεργασία ιδεών από τις ομάδες εργασίας της ομάδας του ΕΛΚ ως προς τις προτεραιότητες του 2024.

* Esther De Lange (ευρωβουλευτής), αντιπρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ.

* Rasa Jukneviciene (ευρωβ.), αντιπρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική.

* Siegfried Muresan (ευρωβ.), αντιπρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό και τις διαρθρωτικές πολιτικές.

* Paulo Rangel (ευρωβ.), αντιπρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, υπεύθυνος νομικών και εσωτερικών σχέσεων.

Εσωτερικός διάλογος

* 12:00-13:00: “Οικονομική ενδυνάμωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι γυναίκες ως παράγοντες αλλαγής”.

- Προεδρεύουσα του πάνελ Frances Fitzgerald (ευρωβ.), αντιπρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, υπεύθυνη για την ισότητα των φύλων και τη διαφοροποίηση.

- Alastair Blair, εκτελεστικός διευθυντής για την Ιρλανδία.

- Estefania Santacreu Vasut, καθηγητής Οικονομικών στο ESSEC, συνιδρυτής του Gender & Finance (remote).

- Μαρία Συρενγκέλα, υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια.

* Συζήτηση.

* 13:00-14:30: Γεύμα.

* 14:30-16:30: “Σταθερότητα για την Ευρώπη, καταπολέμηση του πληθωρισμού, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας”

- Προεδρεύων πάνελ Esther De Lange (ευρωβ.), αντιπρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, υπεύθυνη για την οικονομία και το περιβάλλον.

- Elsa Fornero, καθηγήτρια Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και πρώην υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Ιταλίας.

- Manuela Moschella, καθηγήτρια Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, Scuola Normale Superiore.

- Günther Oettinger, πρώην Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια, τον Προϋπολογισμό και την Ψηφιακή Κοινωνία.

- Δρ. Gintare Skaiste, υπουργός Οικονομικών στη Δημοκρατία της Λιθουανίας.

* Συζήτηση.

* 16:30-18:00: “Εσωτερικές συζητήσεις του προσχεδίου για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, την άνοδο του κόστους ζωής και την εξασφάλιση θέσεων εργασίας”.

- Esther De Lange αντιπρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ υπεύθυνη για την οικονομία και το περιβάλλον.

- Manfred Weber, MEP, επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο.

* Συζήτηση.

* 19:00-19:45: Μεταφορά με λεωφορεία σε παραδοσιακό κρητικό χωριό.

* 20:00: Δείπνο στο παραδοσιακό κρητικό χωριό.

Ομιλητής στο δείπνο: Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News