Προσωπικός γιατρός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον θεσμό

Ελλάδα
Προσωπικός γιατρός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον θεσμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον θεσμό που πλέον καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη σχέση ασθενούς και γιατρού

Μπήκε κανονικότατα στη ζωή μας ο “προσωπικός γιατρός”. Ο “προσωπικός γιατρός” είναι εκείνος που θα επιβλέπει τον εκάστοτε πολίτη και θα τον παροτρύνει για μια σειρά θεραπευτικών ή διαγνωστικών εξετάσεων. Είναι εκείνος που θα έχει κομβικό ρόλο στην κλινική υγεία του ελληνικού πληθυσμού. Οι αιτήσεις άνοιξαν στις αρχές Σεπτεμβρίου και μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να απευθύνεται στον φαρμακοποιό της γειτονιάς του ή στο φαρμακείο της αρεσκείας του.

«Η γνώση είναι δύναμη», όπως λέει και ένα παλιό σόφισμα, γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαίο να ξέρουμε όλοι τι σημαίνει η κυβερνητική πρωτοβουλία περί “προσωπικού γιατρού”. Η άγνοια είναι μεγάλη, καθώς ο μέσος πολίτης δε γνωρίζει τι είναι ο “προσωπικός γιατρός” και κυρίως ποια είναι η χρησιμότητά του. Η “Νέα Κρήτη” επιχείρησε να ενημερώσει τους αναγνώστες της γύρω από τον “προσωπικό γιατρό” και να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων όπως γιατί πρέπει να εγγραφεί ο κάθε πολίτης σε “προσωπικό γιατρό” και εάν πρέπει να τον πληρώσει. Οι απαντήσεις στοχεύουν στην ενημέρωση του αναγνώστη για την υγειονομική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που ήρθε έπειτα από το τελευταίο νομοσχέδιο υγείας που η ίδια κατέθεσε.

Γιατί να γραφτώ σε προσωπικό γιατρό;

«Ο “προσωπικός ιατρός” αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο Σύστημα Υγείας, λειτουργώντας ως “πύλη εισόδου” για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και στις υπηρεσίες Υγείας. Συμβουλεύει τον πολίτη, τον καθοδηγεί και είναι ο άνθρωπος με τον οποίο μπορεί να μιλά για όποιο θέμα υγείας τον απασχολεί».

Ποιοι μπορούν να αποκτήσουν προσωπικό γιατρό;

«Όλοι οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Εξαιρούνται τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, εξαιρούνται συγκεκριμένες περιπτώσεις μη ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ πολιτών, όπως είναι οι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ».

Ποιοι γιατροί είναι προσωπικοί;

«Ο “προσωπικός ιατρός” μπορεί να είναι: α) ο ιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις ΤΟΜΥ και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ με εγγεγραμμένο πληθυσμό, β) ο ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του Ν. 4461/2017 (Α’ 38) με εγγεγραμμένο πληθυσμό (οικογενειακοί γιατροί), και γ) ο ιατρός που είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ με εγγεγραμμένο πληθυσμό, αλλά και ιδιώτες ιατροί.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ιατρό που ασκεί το ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ανεξάρτητα από το εάν συμβάλλεται ήδη ή αν λαμβάνει μηνιαίο μισθό ή μηνιαίες αποδοχές από φορείς του δημόσιου τομέα. Δε δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών γιατρών χωρίς την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ».

Τι ειδικότητας είναι ο “προσωπικός γιατρός”;

«Σε αυτή τη φάση, ως “προσωπικοί ιατροί” ορίζονται ιατροί ειδικότητας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής ή Εσωτερικής Παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Θα δοθεί η δυνατότητα ως “προσωπικοί ιατροί” να ορίζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, καθώς και παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό».

Τι θα προσφέρει στον πολίτη ο “προσωπικός γιατρός”;

«Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει είναι:

α) Διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, συντονισμό και διασύνδεση με άλλους ειδικούς ιατρούς, καθώς και με τα νοσοκομεία αναφοράς.

β) Υποστήριξη, προσανατολισμό και υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο Σύστημα Υγείας.

γ) Εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και εφαρμογή και παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

δ) Κατεύθυνση των ασθενών σε άλλους ειδικούς ιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων.

ε) Δημιουργία και τήρηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του “προσωπικού ιατρού”, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και τον συντονισμό της φροντίδας».

Μπορώ να επιλέξω “προσωπικό γιατρό” μόνο στην περιοχή κατοικίας μου;

«Όχι. Η επιλογή γιατρού δεν έχει γεωγραφικό περιορισμό. Εάν δεν μπορεί ο πολίτης μέσω της πλατφόρμας να αναζητήσει “προσωπικό γιατρό” σε άλλον δήμο, δίνεται η δυνατότητα με την αλλαγή διεύθυνσης στο σημείο όπου αναγράφονται τα προσωπικά στοιχεία. Πολλοί πολίτες, ωστόσο, αντιμετώπιζαν έως προχθές πρόβλημα στην αλλαγή διεύθυνσης, που αποδίδεται σε τεχνικούς λόγους. Η πρόθεση είναι η επιλογή γιατρού να μην υπόκειται σε γεωγραφικό περιορισμό».

Έχω ήδη παθολόγο που μου συνταγογραφεί τα φάρμακα. Μπορώ να εγγραφώ σε αυτόν;

«Εάν ο γιατρός είναι ενταγμένος στο σύστημα, ναι. Εάν όχι, ο πολίτης πρέπει να εγγραφεί σε άλλον γιατρό που να είναι στο σύστημα ώστε να μην έχει τις “ποινές” μη εγγραφής του όταν αυτές ξεκινήσουν».

Πότε πρέπει να γραφτώ στον “προσωπικό γιατρό”;

«Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει από την 1η Αυγούστου για το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και από την 1η Σεπτεμβρίου για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο. Δεν υπάρχει διορία εγγραφής, ωστόσο από την 1η Οκτωβρίου - με τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση - μπαίνει σε εφαρμογή το σύστημα αντικινήτρων που προβλέπει αυξήσεις στη συμμετοχή των φαρμάκων».

Εάν πάω στο φαρμακείο για εγγραφή, πρέπει να πληρώσω;

«Όχι. Η παροχή είναι δωρεάν. Ο φαρμακοποιός αποζημιώνεται από το κράτος με τρία ευρώ ανά εγγραφή πολίτη».

Μπορώ να αλλάξω “προσωπικό γιατρό” εάν το επιθυμώ;

«Υπάρχει η δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλον “προσωπικό ιατρό” μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη. Σε περίπτωση αλλαγής Διοικητικής Περιφέρειας εντός του έτους, ο πολίτης έχει το δικαίωμα μίας επιπλέον μετεγγραφής. Αυτά ορίζονται στις επίσημες αποφάσεις, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρώτο διάστημα το σύστημα θα αφεθεί ελεύθερο και ο πολίτης θα μπορεί να αλλάζει γιατρό εάν το επιθυμεί».

Είναι υποχρεωτική η εγγραφή στον “προσωπικό γιατρό”;

Ο σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι η αλλαγή κουλτούρας σε σχέση με θέματα υγείας και η καθιέρωση ενός προσωπικού συμβούλου που θα καθοδηγεί και θα προλαμβάνει σε αρκετές περιπτώσεις ζητήματα υγείας. Δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας. Ωστόσο, όσοι δεν εγγραφούν θα έχουν “ποινές”».

Είμαι ήδη εγγεγραμμένος σε “οικογενειακό γιατρό”. Πρέπει να κάνω κάτι επιπλέον;

«Οι πολίτες οι οποίοι ήδη έχουν εγγραφεί σε “οικογενειακό γιατρό” λογίζονται ως εγγεγραμμένοι σε “προσωπικό γιατρό” και δεν απαιτείται να προβούν σε άλλη ενέργεια, εκτός και εάν επιθυμούν να αλλάξουν γιατρό, που έχουν τη δυνατότητα».

Μια οικογένεια μπορεί να έχει έναν “προσωπικό γιατρό” για όλα τα μέλη της;

«Ο κάθε πολίτης μπορεί να είναι εγγεγραμμένος σε έναν γιατρό. Δηλαδή, κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να έχει τον δικό του γιατρό. Φυσικά, μπορεί να πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο».

Όταν αποκτήσω τον “προσωπικό” μου γιατρό, πρέπει να τον συμβουλεύομαι για όποια υπηρεσία του Συστήματος Υγείας θέλω;

«Ο σκοπός είναι ο “προσωπικός γιατρός” να αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής. Ο πολίτης όμως θα μπορεί να κινείται ελεύθερα στο Σύστημα Υγείας, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Η προτεραιότητα με βάση την τήρηση των παραπομπών αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του 2023».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News