Ελλάδα

Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη: Συγκροτήθηκε η νέα διοίκηση - Ποιοι εκλέχθηκαν

Η σύνθεση του ενδεκαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου και της τριμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής που εξελέγησαν είναι πανελλήνια

Σε Σώμα συγκροτήθηκε η νέα διοίκηση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), μετά τις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 14 Σεπτεμβρίου. Η σύνθεση του ενδεκαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου και της τριμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής που εξελέγησαν είναι πανελλήνια και έχει ως ακολούθως:

  • Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζουν οι Κατερίνα Ζωγραφιστού, πρόεδρος (Ηράκλειο), Νίκος Χρυσός, Α’ αντιπρόεδρος (Αθήνα), Νίκος Σκεντέρης, Β’ αντιπρόεδρος (Λάρισα), Σοφία Νταλαμπέκη, γενική γραμματέας (Ηράκλειο), Αθανάσιος Καλαμάτας, αναπληρωτής γενικός γραμματέας (Μυτιλήνη), Μαρία Ζαχαριάκη, ταμίας (Ηράκλειο), Γιάννης Σόλαρης, αναπληρωτής ταμίας (Καλαμάτα), Βαγγέλης Κυριακού, έφορος Δημοσίων Σχέσεων (Έδεσσα), Μαρία Αγγέλη, έφορος Παιδείας (Αγρίνιο), Βάντα Βουτσά-Παπαϊωάννου, έφορος Δημοσιεύσεων (Κομοτηνή) και Μανόλης Πατεράκης, έφορος Κρητικών Σωματείων (Χαλάνδρι).

Ως αναπληρωματικό μέλος εξελέγη ο Λευτέρης Γιαννακουδάκης (Ηράκλειο).

  • Ελεγκτική Επιτροπή: Ως τακτικά μέλη εξελέγησαν οι Γιάννης Ευαγγελινάκης (Άγιος Νικόλαος), Μανόλης Ζαχαριουδάκης (Ηράκλειο) και Ελένη Λυγεράκη-Βερτούδου (Ηράκλειο), ενώ ως αναπληρωματικό μέλος εξελέγη ο Αντώνης Αντωνίου (Βόλος).

Για την προσφορά τους στη ΔΕΦΝΚ και στον μεγάλο συγγραφέα, ποιητή και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, η Γενική Συνέλευση με ομόφωνη απόφασή της ονόμασε επίτιμα μέλη του Παραρτήματος Ελλάδας τους Σταύρο Αρναουτάκη (περιφερειάρχη Κρήτης), Χαράλαμπο-Δημήτρη Γουνελά (αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ), Μαρία Δημάση (καθηγήτρια ΤΓΦΠ Παρευξείνιων Χωρών, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης), Ιωάννη Ευαγγελινάκη (φιλόλογο), Ζαχαρία Καραταράκη (φιλόλογο), Γιώργο Κεχαγιόγλου (ομότιμο καθηγητή ΑΠΘ), Δημήτρη Κόκορη (αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Γραμματείας Φιλοσοφικής Σχολής-Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ), Σήφη Μιχελογιάννη (πρώην βουλευτή Χανίων και πρώην πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ) και Μανόλη Στρατάκη (πρώην βουλευτή Ηρακλείου).

Με στόχο την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων του Παραρτήματος, μέλη του ονομάστηκαν από τη Γενική Συνέλευση “περιφερειακοί συντονιστές”, οι οποίοι, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τις Αρχές, θα εκπροσωπούν το Παράρτημα στην περιοχή τους, θα διοργανώνουν εκδηλώσεις, θα καταγράφουν τόπους απ’ όπου πέρασε ή διέμεινε ή ανέφερε στο έργο του ο Ν. Καζαντζάκης κ.λπ., πάντοτε με τη συμπαράσταση της προέδρου.

  • Περιφερειακοί συντονιστές ονομάστηκαν από τη Γ.Σ. οι Νίκος Χρυσός (Αττική), Σοφία Νταλαμπέκη (Κρήτη), Νίκος Σκεντέρης (Θεσσαλία), Ευάγγελος Κυριακού (Μακεδονία), Βάντα Βουτσά-Παπαϊωάννου (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), Γιάννης Σόλαρης (Πελοπόννησος), Μαρία Αγγέλη (Δυτική Ελλάδα), Ευάγγελος Αυδίκος (Ήπειρος), Χαρούλα Βερίγου (Ιόνιο), Αθανάσιος Καλαμάτας (Βόρειο Αιγαίο), Φωτεινή Καλλιαντέρη (Δωδεκάνησα) και Σοφία Κατσιλιέρη (Κυκλάδες).

Διαλέξεις

Στο προσεχές διάστημα το Παράρτημα Ελλάδας προγραμματίζει ημερίδες, διαλέξεις και λέσχες ανάγνωσης ως εξής: στη Μυτιλήνη με θέμα “Η γλώσσα του Καζαντζάκη”, στην Κομοτηνή με θέμα “Νίκος Καζαντζάκης, ο ταξιδευτής”, στο Ηράκλειο με θέμα “Η φιλία στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη”, στην Αθήνα με θέμα “Καζαντζάκης και Αίγυπτος”, στην Καλαμάτα με θέμα “Ο Νίκος Καζαντζάκης ταξιδευτής στον Μοριά” και στη Σίφνο με θέμα “Ο Νίκος Καζαντζάκης στις Κυκλάδες”. Στην Κρήτη προτάθηκε, επίσης, η δημιουργία “Δικτύου τόπων και διαμονής του Νίκου Καζαντζάκη”.

Συνέδριο

Το Παράρτημα Ελλάδας συμμετέχει στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα “Η φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη”, που διοργανώνεται από τη ΔΕΦΝΚ στη Λάρισα από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λαρισαίων και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Συμμετέχουν είκοσι εισηγητές από Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία και Ελλάδα. Θα ανακοινωθεί εντός Σεπτεμβρίου το πλήρες πρόγραμμα και η αφίσα. Θα λάβει, επίσης, μέρος στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό πεζογραφίας, ποίησης και ζωγραφικής που διοργανώνεται από τη ΔΕΦΝΚ. Τέλος ετοιμάζει την παγκόσμια συνάντηση των υπευθύνων της ΔΕΦΝΚ, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο στις 3-5 Αυγούστου του 2023.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια