Κορωνοϊός: Ποιοι και πότε πρέπει να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Ποιοι και πότε πρέπει να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ματίνα Παγώνη κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί για τη γρίπη και ανέφερε ότι αυτός είναι ο τρόπος οι πολίτες να προστατευθούν από τη διπλή απειλή, αναπτύσσοντας τα αναγκαία αντισώματα

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια, την συνύπαρξη κορωνοϊού – γρίπης αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη στην εκπομπή «Συνδέσεις», με αφορμή τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι η χώρα του έχει τελειώσει με τον κορωνοϊό.

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ δεν έχει φύγει, το ίδιο και οι υποπαραλλαγές. Παρόλα αυτά τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα, εξαιτίας των εμβολίων, των πρωτόκολλων και των αντιιικών φαρμάκων», ξεκαθαρίζει αρχικά η κ. Παγώνη και συνέχισε λέγοντας: «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα κρεβάτια σε απλές κλίνες ούτε και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μπορούμε να το διαχειριστούμε και να προχωρήσουμε τα τακτικά χειρουργεία σε non Covid ασθενείς για να εξυπηρετηθούν και αυτοί οι οποίοι έχουν μείνει πάρα πολύ πίσω».

Η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε και στα επικαιροποιημένα εμβόλια ξεκαθαρίζοντας ότι, οι πολίτες κάτω των 60 ετών που έχουν νοσήσει πριν από 6 με 9 μήνες και δεν έχουν προβλήματα υγείας, δε χρειάζεται να σπεύσουν να εμβολιαστούν. «Αυτή τη στιγμή έχουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο που καλύπτει την παραλλαγή Όμικρον και στο τέλος Νοέμβρη – αρχές Δεκέμβρη θα έρθουν αυτά που καλύπτουν την Όμικρον 4 και Όμικρον 5». Όπως τόνισε, «Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί καθόλου δεν μπορεί να κάνει επικαιροποιημένο εμβόλιο. Οι ανεμβολίαστοι θα ξεκινήσουν να κάνουν τις δύο δόσεις ή το μοναδοσικό εμβόλιο και μετά θα πάνε στο επικαιροποιημένα. Αυτοί που έχουν εμβολιαστεί και είναι πάνω από 60 ετών θα πάνε γρήγορα να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Οι υπόλοιποι με την άνεσή τους θα κλείσουν τα ραντεβού και θα τα κάνουν. Η παραλλαγή Όμικρον 5 είναι αυτή που κυριαρχεί στο 95-97% του πληθυσμού και αυτή διαχειριζόμαστε», συμπληρώνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Αναφορικά με τη συνύπαρξη του κορωνοϊού και της γρίπης ανέφερε ότι το χειμώνα αναμένεται να υπάρχουν περισσότερα περιστατικά με γρίπη λόγω της χρήσης της μάσκας των δύο τελευταίων χρόνων.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εκτίμησε ότι η έξαρση της γρίπης θα κάνει την εμφάνισή της στα τέλη Δεκέμβρη με αρχές Γενάρη και κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί από το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να έχεις εμβολιαστεί για την γρίπη ούτως ώστε να έχεις αντισώματα για να αμυνθείς εάν δεν έχεις εμβολιαστεί. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα», είπε και σημείωσε ότι τον Δεκέμβρη, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού -άνω του 68%- θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του με το επικαιροποιημένο εμβόλιο ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό ποσοστό τον εμβολιασμό τους.

Η Ματίνα Παγώνη, τέλος, τόνισε ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν πότε θα φτάσουμε σε ένα ετήσιο εμβόλιο για τον κορωνοϊό και σημείωσε ότι, τις τελικές αποφάσεις για το ζήτημα, δεν τις έχει ακόμα η επιστημονική κοινότητα.

(φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News