Βουλή: «Αντιμαχία» Σταϊκούρα - Βαρουφάκη για τον δημοσιονομικό χώρο

Ελλάδα
Βουλή: «Αντιμαχία» Σταϊκούρα - Βαρουφάκη για τον δημοσιονομικό χώρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχω ευθύνη απέναντι και στο σήμερα και στο αύριο της χώρας μας. Αυτοί που τάζουν 23,5 δισ. και πρωτογενές έλλειμμα 10% του ΑΕΠ, προφανώς δεν έχουν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

«Έχω ευθύνη απέναντι και στο σήμερα και στο αύριο της χώρας μας. Αυτοί που τάζουν 23,5 δισ. και πρωτογενές έλλειμμα 10% του ΑΕΠ, προφανώς δεν έχουν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας το «κατηγορώ» του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, γιατί «όχι μόνο η κυβέρνηση δεν βάζει χέρι στην τσέπη των ολιγαρχών, αντιθέτως, αναζητά δημοσιονομικό χώρο υπέρ τους».

«Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ασφαλή, επαρκή, ψηλά. Δημοσιονομικός χώρος, όμως, δεν υπάρχει για πρόσθετες παρεμβάσεις», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών που σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το καλύτερο που μπορεί.

«Είναι η προκαταβολή φόρου, που την παραλάβαμε από το 100% και την πήγαμε στο 80% και για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%. Είναι η μείωση του φόρου εισοδήματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 29% στο 22%.

Είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μόνιμο μέτρο πλέον, που θα το ψηφίσουμε σήμερα, ύψους 750 εκατ. ευρώ για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Είναι το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των επιστρεπτέων προκαταβολών κουρεύτηκαν», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, που κάλεσε τα κόμματα «να έχουν μια αίσθηση της πραγματικότητας, της πραγματικής οικονομίας».

«Η δημοσιονομική μας πολιτική είναι ξεκάθαρη. Είναι μόνιμες μειώσεις φόρων, όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά και τις οποίες υλοποιούμε, κυρίως με έμφαση στη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και είναι μη μόνιμες παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών, για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε πρωτόγνωρες κρίσεις τις οποίες βιώνουμε», είπε επίσης ο υπουργός Οικονομικών.

«Γνωρίζω πολύ καλά τη διαφορά μεταξύ δημοσιονομικού χώρου και ταμειακών. Αυτό που λέτε είναι ότι στο ταμείο έχουμε δανεικά. Έχουμε μαζέψει δανεικά. Έχουμε κάποιες πιστωτικές κάρτες.

Έχουμε τραβήξει και τα έχουμε στο ταμείο, αυτό έχει γίνει. Αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που είπατε εσείς, ότι έχει εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Με άλλα λόγια, αντιμετωπίζουμε ένα τσουνάμι στασιμοπληθωρισμού, το οποίο δεν το έχουμε νιώσει ακόμα με απουσία δημοσιονομικού χώρου», σχολίασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και παρατήρησε: «Αυτή είναι η δήλωση του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδος, είναι σωστή.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, είναι ζοφερή και είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτό τον οχετό παροχολογίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τόσο από τον κ. Μητσοτάκη όσο και από τον κ. Τσίπρα. Αυτή είναι η ουσία».

Στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 απάντησε και πάλι ο υπουργός Οικονομικών.

«Ο δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται και εξαντλείται. Σήμερα που μιλάμε ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί. Πότε εξαντλήθηκε; Με τα μέτρα της ΔΕΘ. Με τα μέτρα της ΔΕΘ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός εκτιμούμε ότι φέτος θα έχουμε τον στόχο που είναι πρωτογενές έλλειμμα 2%. Αυτή είναι η απάντηση», είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε:

«Εάν μελλοντικά δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, αντίστοιχα θα υπάρχουν πρόσθετες παρεμβάσεις».

Την απάντηση του υπουργού Οικονομικών, σχετικά με το δημοσιονομικό χώρο, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

«Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας ανέφερε από τα υπουργικά έδρανα της Βουλής, απευθυνόμενος στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, ότι «δημοσιονομικός χώρος τέλος».

Αυτό που παρέλειψε να πει βέβαια είναι πως ο όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται κατέληξε, καταλήγει και θα καταλήγει στις τσέπες της ολιγαρχίας εν είδει επιδότησης για το ρεύμα, όχι στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε ο κ. Κριθαρίδης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου In Time)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News