Ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο εξοικονομεί ένα νοικοκυριό με τις επιδοτήσεις - Παραδείγματα

Κρήτη
Ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο εξοικονομεί ένα νοικοκυριό με τις επιδοτήσεις - Παραδείγματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έως και 74% το όφελος για τα νοικοκυριά μετά την κλιμακωτή επιδότηση στην ηλεκτρική ενέργεια

Μέχρι και  το 74% φθάνει η εξοικονόμηση για τα νοικοκυριά με την εφαρμογή των επιδοτήσεων στην κατανάλωση ρεύματος που ανακοίνωσε το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς από πηγές του υπουργείου:

  • Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 236 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 62 ευρώ.
  • Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 413 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 118 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 108 ευρώ.
  • Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 708 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 230 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 194.8 ευρώ.

Σε τρεις κλίμακες η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά

Όπως εξήγησε ο Κώστας Σκρέκας για τον μήνα Οκτώβριο υπάροχυν τρεις κλίμακες επιδοτήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές διευκρινίζοντας ότι η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500KWh απορροφάται το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh απορροφάται το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.

Η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις επιχειρήσεις

  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWhστον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Απορροφούμε το 80% της αύξησης.
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVaπου ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.

Ειδικό τέλος για τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής

Οι ανακοινώσεις Σκρέκα περιείχαν και ένα μέτρο στο πλαίσιο της πολιτικής θωράκισης των καταναλωτών από τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη με την επιβολή τέλους ύψους 10 ευρώ ανά θερμική mwh που θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος «τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

  • Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου
  • Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο
  • Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές».

    Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News