Κεγκέρογλου: Άμεση καταβολή στους δικαιούχους των απαλλοτριώσεων που έγιναν στο Καστέλι

Κρήτη
Κεγκέρογλου: Άμεση καταβολή στους δικαιούχους των απαλλοτριώσεων που έγιναν στο Καστέλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηρακλείου ζήτησε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των δικαιούχων τα τελευταία 3 χρόνια

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε προς το Υπουργείο Οικονομικών, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Το έργο του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια και για να γίνει αυτό απαιτήθηκαν και απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά τεράστιες εκτάσεις αγροτικής γης, που αποτελούσαν και τη μόνη πρόσοδο και κύρια επαγγελματική δραστηριότητα για αρκετές εκατοντάδες αγροτικές οικογένειες.

Σήμερα, έχουν χαθεί 3ς παραγωγικές χρονιές για αυτές τις οικογένειές και όπως είχαμε επισημάνει τότε με ερώτηση μας, η δίκαιη αποζημίωση των ιδιοκτητών που αποξενώνονται από την παραγωγή, έπρεπε να είναι προτεραιότητα.

Με δεδομένο ότι τα ποσά των απαλλοτριώσεων έχουν μεν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά δεν έχουν ακόμη καταβληθεί στους ίδιους τους ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασής των αγροτικών εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν και οι αγρότες ιδιοκτήτες να  έχουν μείνει χωρίς παραγωγικά εργαλεία και χωρίς εισόδημα 3 τουλάχιστον χρόνια τώρα. 

Επειδή η πολιτεία με αίσθημα δικαίου πρέπει να αντισταθμίσει την απώλεια εισοδήματος που προκάλεσε και να καταβάλλει τουλάχιστον αποζημίωση στους ιδιοκτήτες  μέχρι την οριστική καταβολή των απαλλοτριώσεων.

Επειδή σε προηγούμενες  απαλλοτριώσεις, όπως σε αυτές για τις ανάγκες του στρατιωτικού αεροδρομίου Καστελίου, είχε προβλεφθεί πενταετής καταβολή αποζημιώσεων για απώλεια εισοδήματος, ανεξάρτητα από τον χρόνο καταβολής των απαλλοτριώσεων.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

-Γνωρίζετε ότι τρία χρόνια τώρα οι άνθρωποι έχουν χάσει το εισόδημα και την δραστηριότητα τους και δεν έχουν λάβει ούτε τις απαλλοτριώσεις που δικαιούνται; Αναρωτιέστε πως βιοπορίζονται;

-Προτίθεστε να προχωρήσετε στην άμεση καταβολή των απαλλοτριώσεων στους δικαιούχους και την καταβολή αποζημίωσης για την απώλεια εισοδήματος 3 χρόνια τώρα;».   

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News