Προσωπικός γιατρός: Μέχρι πότε «παγώνουν» τα πρόστιμα - Πώς να κάνετε εγγραφή

Οικονομία
Προσωπικός γιατρός: Μέχρι πότε «παγώνουν» τα πρόστιμα - Πώς να κάνετε εγγραφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί» δήλωσε ο υπουργός Υγείας

Την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των ραντεβού για τον προσωπικό γιατρό. Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγία σχετικά με την υποχρέωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικών γιατρών να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους. Ωστόσο, η διαδικασία παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα στη διαδικασία εγγραφής των πολιτών, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Έτσι, ενώ ολοένα και πλησίαζε η προθεσμία που όποιος δεν είχε εγγραφεί θα πλήρωνε αυξημένη συμμετοχή, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι έχει μπει «πάγος», τουλάχιστον μέχρι να μπορούν να εγγραφούν όλοι.

Τι πρόκειται να ισχύσει πριν τα προβλήματα:

Συγκεκριμένα προβλεπόταν το εξής: «Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους».

Δεν θα εφαρμοστούν αντικίνητρα ακόμη

Όπως, όμως, εξήγησε ο κ. Πλεύρης, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον προσωπικό γιατρό:

«Πράγματι χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς γιατί χρειαζόμαστε ο πολίτης να έχει και περισσότερες εναλλακτικές αλλά και στην Αττική λόγου χάρη ή σε κάποιες άλλες περιοχές αυτή την στιγμή η κάλυψη του πληθυσμού δεν είναι η επιθυμητή. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες έχουμε μια κάλυψη γύρω στο 75%, άρα μπορούμε να εγγράψουμε 1,5 εκατ. πολίτες, εκτός από κάποια νησιά. Στην Αττική πράγματι η κάλυψη είναι μικρότερη. Η περίοδος εγγραφής δεν σταματάει ποτέ, απλώς από 1η Οκτωβρίου θα υπήρχε η εφαρμογή των κινήτρων και των αντικινήτρων. Έχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον προσωπικό γιατρό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα. Δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, αλλά το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, τα κίνητρα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται κανονικά.

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Πώς να κάνετε εγγραφή στον Προσωπικό Γιατρό

Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με δύο τρόπους:

  • μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (ehealth.gov.gr), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη
  • αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ.
  • ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο .
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News