Νέες τουρκικές προκλήσεις: Η Άγκυρα προαναγγέλλει επιστροφή του «Ορούτς Ρέις»

Ελλάδα
Νέες τουρκικές προκλήσεις: Η Άγκυρα προαναγγέλλει επιστροφή του «Ορούτς Ρέις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μέσα σε αυτό τον μήνα θα ολοκληρώσουμε τις εργασίες εκσυγχρονισμού και θα το στείλουμε στο νέο σημείο καθηκόντων του», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ

Επιστροφή του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις» προανήγγειλε την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, προκειμένου να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες, δίχως να διευκρινίζει την ακριβή περιοχή των ερευνών.

«Το “Ορούτς Ρέις”, μπροστά στο οποίο βρισκόμαστε, είχε πραγματοποιήσει εργασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Aνατολική Μεσόγειο. Το έχουμε φέρει στο λιμάνι, υπάρχουν κάποιες εργασίες εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και του λογισμικού», σημείωσε ο Ντονμέζ.

«Τώρα και αυτό μετατρέπεται για να μπορεί να κάνει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, όπως έχουμε κάνει και στο πλοίο “Mπαρμπαρός”, και συνεχίζεται η συναρμολόγηση του. Μέσα σε αυτό τον μήνα θα ολοκληρώσουμε τις εργασίες εκσυγχρονισμού και θα το στείλουμε στο νέο σημείο καθηκόντων του». 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στην Αθήνα εξετάζεται ως ένα αρνητικό, αλλά όχι απίθανο, σενάριο το ενδεχόμενο το «Ορούτς Ρέις» να επιστρέψει στη περιοχή που ορίζεται ως “Demre” στο νοητό τρίγωνό που δημιουργείται μεταξύ Ρόδου και συμπλέγματος του Καστελόριζου, εντός, δηλαδή της δυνητικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας. Και τούτο διότι πρόκειται για μια περιοχή στην οποία το 2020 το «Ορούτς Ρέις» δεν κατόρθωσε να κάνει τρισδιάστατες (3D) αλλά μόνο δισδιάστατες (2D) έρευνες.

Σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιλέξουν να προχωρήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση εξετάζεται η πιθανότητα να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη προώθηση του γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Δεδομένου ότι στις αρχές Οκτωβρίου λήγει η ισχύς της NAVTEX βάσει της οποίας το γεωτρύπανο εκκίνησε εργασίες μεταξύ Τουρκίας και Κατεχόμενης Κύπρου, εξετάζεται το ενδεχόμενο της δραστηριοποίησης στο οικόπεδο 6. Από τις πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών, φαίνεται ότι στη περιοχή στα ανοιχτά του Κόλπου της Αττάλειας όπου δραστηριοποιείται το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου. Εν ολίγοις, αν μετά τις 7 Οκτωβρίου το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» συνεχίσει τις γεωτρήσεις στη περιοχή ή κινηθεί προς τη Κυπριακή ΑΟΖ, είναι αποκλειστικά πολιτική απόφαση.

//--> //-->
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News