Συνέντευξη Τύπου - ΔΕΘ: Τί είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας για ακρίβεια, ενεργειακή κρίση και ελληνοτουρκικά

Ελλάδα
Συνέντευξη Τύπου - ΔΕΘ: Τί είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας για ακρίβεια, ενεργειακή κρίση και ελληνοτουρκικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από το βήμα της ΔΕΘ

«Όλες αυτές τις μέρες και από το βήμα της ΔΕΘ ακούμε ξανά και ξανά για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, σαν να πρόκειται για κάποιο φυσικό φαινόμενο που δεν μπορούμε να αποφύγουμε», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και από κοντά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν βέβαια την κάλπικη αντιπαράθεσή τους, όμως όλοι μαζί προβάλλουν ότι η λύση βρίσκεται στη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής της ΕΕ που θα απαντήσει, όπως λένε, στον «ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν

Το ΚΚΕ πολύ έγκαιρα αποκάλυψε στο λαό την αλήθεια για τη σημερινή κατάσταση και τα χειρότερα που έρχονται.

Αποκάλυψε ότι ο μεγάλος ένοχος για την αύξηση της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας είναι οι ίδιες οι κατευθύνσεις και οι δεσμεύσεις της ΕΕ, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των λαών της Ευρώπης.

Η αλήθεια είναι ότι η έκρηξη των τιμών της ενέργειας ξεκίνησε πολύ πριν την στρατιωτική αναμέτρηση και την κλιμάκωση του ενεργειακού πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας.

Η αλήθεια είναι ότι η μετατροπή των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος σε πανάκριβα εμπορεύματα είναι αποτέλεσμα των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ, της «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας», με όλες τις μορφές της, όπως το χρηματιστήριο Ενέργειας και της «Πράσινης Μετάβασης», με το εμπόριο ρύπων που υπονόμευσε τη λιγνιτική παραγωγή φθηνής εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Ούτε, όμως, και η ίδια η κλιμάκωση του ενεργειακού πολέμου αποτελεί κάποιο φυσικό φαινόμενο. Η επιλογή της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, για αύξηση των εισαγωγών του ακριβού αμερικανικού υγροποιημένου αερίου LNG και στη συνέχεια η επιλογή για τα πακέτα οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, φέρει την υπογραφή των κρατών-μελών της ΕΕ.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν αυτές τις επιλογές, που υλοποιήθηκαν προτού αρχίσουν τα ρώσικα αντίμετρα με το κλείσιμο των αγωγών.

Αποδείχθηκε ότι η ΕΕ πυροβολεί τα πόδια των λαών και δεν το κάνει για να υπερασπιστεί «την ελευθερία και το διεθνές δίκαιο», αλλά για να θωρακίσει τη δικτατορία του κεφαλαίου και τη θέση της στον διεθνή ανταγωνισμό».

Για τα Ελληνοτουρκικά

«Με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ η Τουρκία "γκριζάρει" το Αιγαίο, αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου με το εφεύρημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η τουρκική επιθετικότητα "τρέφεται" από τη δράση των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, καθώς και των μεγάλων αντιθέσεών τους με Κίνα και Ρωσία.

Εκεί μέσα εξελίσσεται ένα μεγάλο παζάρι με την Τουρκία, το οποίο κινδυνεύει να πάρει αμπάριζα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Καμία εμπιστοσύνη, λοιπόν, στην κυβέρνηση της ΝΔ και τις άλλες δυνάμεις του ευρωατλαντισμού, που εναλλάσσουν τα "νταηλίκια γιοκ" με τους εναγκαλισμούς τους στις Συνόδους του ΝΑΤΟ και στα διάφορα επιχειρηματικά συμβούλια της καπιταλιστικής αγοράς».

Για την ακρίβεια

Το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί, η αγοραστική δύναμη της λαϊκής οικογένειας έχει μειωθεί δραματικά.

Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού είναι κυριολεκτικά τραγικοί για εργαζόμενους, για μικρές επιχειρήσεις, για τους φτωχούς αγρότες.

Ο λόγος είναι απλός:

Ο ενεργειακός σχεδιασμός που γίνεται με κριτήριο το πόσο θα κερδίσει ο κάθε επενδυτής, η κυριαρχία των πανάκριβων ΑΠΕ και της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, που ήρθαν να αντικαταστήσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια, που για δεκαετίες παρήγαγαν σχετικά φθηνό ρεύμα.

Το κόστος των τροφίμων επίσης εκτινάσσεται.

Η παραδοσιακή φέτα φτάνει να πωλείται 12 ευρώ το κιλό και τα εργατικά λαϊκά στρώματα σταματούν να αγοράζουν τρόφιμα για να κάνουν οικονομία.

Η κοινή "ευρωπαϊκή" αγορά, η προώθηση των εξαγωγών των εγχώριων ποιοτικών αγροτικών - διατροφικών προϊόντων, η πολιτική της ΕΕ που έχει εκτινάξει το κόστος της παραγωγής τροφίμων, έχει μετατρέψει και τα τρόφιμα σε είδος πολυτελείας!

Το κόστος στέγασης γονατίζει τους εργαζόμενους στα κέντρα των πόλεων.

Απ' τη μία η μαζική αλλαγή χρήσης, η στροφή προς το τουρισμό και του κέντρου των μεγαλουπόλεων της χώρας, οι επιβαρύνσεις για την "πράσινη αναβάθμιση" των κτηρίων, και απ' την άλλη η συνεχής μείωση των εισοδημάτων των εργαζόμενων, μετατρέπουν και τη στέγαση σε άπιαστο όνειρο.

Σε μεγαλύτερη κλίμακα, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και κυρίως η νομισματική πολιτική των τελευταίων ετών της ΕΚΤ, το περιβόητο Ταμείο Ανάπτυξης, είναι οι βασικές αιτίες του τερατώδους πληθωρισμού που έρχεται και κατατρώει, ό,τι έχει απομείνει απ' το λαϊκό εισόδημα.

Αυτά είναι, λοιπόν, τα δεδομένα. Πρόκειται δηλαδή για τους πυλώνες της οικονομικής πολιτικής, τόσο της ΝΔ, όσο και όλων των άλλων αστικών κομμάτων και της ΕΕ, που είναι και οι ουσιαστικές αιτίες της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός μας σήμερα.

Την ίδια στιγμή, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμα χειρότεροι.

Κανείς σοβαρός αναλυτής δεν συζητά για το αν, αλλά μόνο για το βάθος της νέας, επερχόμενης καπιταλιστικής κρίσης.

Έρχεται η τρίτη, μεγάλη, βαθειά κρίση μέσα σε 15 χρόνια!

Όλες οι υποσχέσεις των άλλων κομμάτων, όλα αυτά τα χρόνια, "για την ανάπτυξη που έρχεται και που θα οδηγήσει σε λαϊκή ευημερία", θρυμματίζονται απ' την πραγματικότητα.

Κάθε φάση ανάκαμψης μετά από κάθε κρίση, στρώνει το δρόμο για μια νέα βαθύτερη…

Και στο βάθος, επιπλέον, ο πόλεμος που έρχεται να λύσει ό,τι δεν μπορεί να λύσει το εναλλάξ δίδυμο ανάπτυξης - κρίσης.

Τον χειμώνα που έρχεται οι εργαζόμενοι θα βιώσουν, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, μαζική αδυναμία θέρμανσης, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι ελλείψεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης και οι υπέρογκες τιμές -που είναι δύο όψεις το ίδιου νομίσματος- θα πολλαπλασιαστούν.

Το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης δείχνει το πραγματικό του, αντιδραστικό, σάπιο πρόσωπο.

Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα. Και σ' αυτή την πραγματικότητα, έρχονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, που εμφανίζεται σαν να μην την καταλαβαίνει….

Τα μέτρα ανακούφισης, το μεγάλο πακέτο, είναι παραπάνω από φανερό ότι ελάχιστα μπορεί να ανακουφίσει τους εργαζόμενους.

Το ύψος του "πακέτου", ακόμα και αν φθάσει τελικά τα 5.5 δισ. που διατείνεται, μεταφράζεται περίπου σε 500 ευρώ ανά άτομο…

Η κυβέρνηση, λοιπόν, καλεί τους εργαζόμενους με αυτά να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας τερατώδους αύξησης του κόστους ζωής.

Με απλά λόγια, ένας μισθωτός που επιβίωνε με 10.000 το χρόνο, και πρέπει να πληρώσει φέτος 11.500, καλείται αυτό να το κάνει με 500 ευρώ.

Αυτό είναι το ένα δεδομένο.

Το δεύτερο και σοβαρότερο, είναι το ποιος πληρώνει.

Η κυβέρνηση λέει, ότι "δίνει" 5.5 δισ!

Αλήθεια, από πού;

Μπορεί να δίνει πραγματικά κάποιος στον λαό, όταν του τα παίρνει απ' τη μία τσέπη και του τα δίνει στην άλλη;

Τα φορολογικά έσοδα προκύπτουν απ' τη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, ενώ οι πρόσθετοι, μη "φορολογικοί" πόροι του "πράσινου ταμείου", δεν είναι τίποτα άλλο παρά πληθωριστικό χρήμα, που τρώει τα λαϊκά εισοδήματα.

Άρα, ποιες παροχές; Πού τις βλέπετε τις "παροχές";

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια νέα αναδιανομή της φτώχειας και της μιζέριας ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα.

Με φόρους, με πληθωρισμό, με εκτίναξη των τιμών, λόγω των τεράστιων κερδών που καταγράφουν στην ενέργεια οι εφοπλιστές και οι παραγωγοί του LNG, οι εργαζόμενοι πληρώνουν, όλο το πακέτο που τάχα τους ελαφραίνει.

Θέλετε να δούμε αυτά τα μέτρα ακόμα πιο συγκεκριμένα;

Τι μας λέει ο κ. Μητσοτάκης; Ποιες είναι οι παροχές του;

Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, κατά 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή αύξηση μεσοσταθμική 100 ευρώ ανά νοικοκυριό, για 3 εκατομμύρια νοικοκυριά, την ίδια ώρα που οι συντηρητικότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, τουλάχιστον κατά 1000 ευρώ, ενώ σε περιοχές της Β. Ελλάδας η αύξηση μπορεί να είναι πολλαπλάσια!

Και επειδή οι τιμές της θέρμανσης δεν είναι φυσικό φαινόμενο, η συζήτηση για "αύξηση του επιδόματος" συγκαλύπτει τόσο το ποιος το πληρώνει, όσο και το ποιος τελικά το λαμβάνει.

Γιατί το "επίδομα θέρμανσης" θα αυγατίσει τα κέρδη των εισαγωγέων φυσικού αερίου, των εφοπλιστών που το μεταφέρουν, των ομίλων ενέργειας που κυριαρχούν στην αγορά.

Βέβαια, εδώ δεν μπορεί κανείς να μην σχολιάσει μια πραγματική ιλαροτραγωδία…

Το κράτος, που μέχρι πέρυσι επιδοτούσε το φυσικό αέριο και συνιστούσε σε όλους, πίεζε, να βάλουν σωρηδόν φυσικό αέριο για θέρμανση, γεγονός που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να αντικαταστήσουν τις παλαιότερες υποδομές τους, τώρα έρχεται και πριμοδοτεί τη νέα αλλαγή...

Και βάζει και υπουργό του με πολιτικό κυνισμό να λέει στον κόσμο ότι "όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει"…

Όμως, φίλες και φίλοι, τα κίνητρα "στέγασης" των φοιτητών είναι κυριολεκτικά "όλα τα λεφτά"!

Αλήθεια, τι θα καλύψουν με τα 500 ευρώ χρονιάτικη αύξηση του επιδόματος -για όσους πάλι το δικαιούνται, γιατί δεν το δικαιούνται, παρά λίγοι- όταν τα ενοίκια αυξάνονται πάνω από 1000 - 1500 ευρώ ετησίως;

Τι να πρωτοκαλύψει κανείς απ' το τεράστιο κόστος σίτισης, ένδυσης, στοιχειώδους αναψυχής ενός φοιτητή;

Για τις υπόλοιπες εξαγγελίες του για τον περιορισμό του κόστους στέγασης, δεν μπορεί κανείς παρά να γελάσει.

Αλήθεια, οι 1000 μισθωμένες κατοικίες απ' το δημόσιο, θα αλλάξουν το τοπίο; Το πιστεύει κάποιος πραγματικά αυτό;

Για την αναφορά του στο ύψος της golden visa ο κ. Μητσοτάκης πραγματικά κοροϊδεύει, γιατί η βίζα αφορά την αθροιστική ακίνητη περιουσία, αλλά, και σε κάθε περίπτωση, μία απ' τις αιτίες για την εκτόξευση του κόστους στέγασης, δεν είναι οι golden visa, αλλά οι τουριστικές επενδύσεις που γίνονται σωρηδόν στις πόλεις και η γενική αύξηση του κόστους ζωής.

Δίνει, είπε, 250 ευρώ σε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή 70 λεπτά τη μέρα. Αλήθεια, με αυτά τα 70λεπτά τη μέρα θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας;

Περίεργα μαθηματικά… Ας σταματήσουν πια οι κοροϊδίες!

Αντίστοιχα, οι εξαγγελίες για τους αγρότες μόνο ως πρόκληση μπορούν να γίνουν κατανοητές.

Το τεράστιο κόστος των λιπασμάτων και των αγροτικών εφοδίων έχει οδηγήσει τους αγρότες να ελαχιστοποιούν τη χρήση τους, εδώ και δεκαετίες, με αρνητικό αποτέλεσμα στα επίπεδα παραγωγής και κάλυψης των διατροφικών αναγκών της χώρας.

Και τώρα, η κυβέρνηση έρχεται να επιδοτήσει με λιγότερα από 4 ευρώ ανά στρέμμα χρησιμοποιούμενης έκτασης, επιδοτήσεις που τελικά θα καταλήξουν στους εισαγωγείς λιπασμάτων και αγροεφοδίων.

Οι εξαγγελίες για τους συνταξιούχους, επίσης προκαλούν το κοινό αίσθημα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News