Κρήτη: Τουρισμός μέχρι τον Νοέμβριο - Φέρνουν κόσμο οι tour operators

Κρήτη
Κρήτη: Τουρισμός μέχρι τον Νοέμβριο - Φέρνουν κόσμο οι tour operators

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Γερμανοί επιμηκύνουν τη φετινή σεζόν στην Κρήτη - Πληρότητες έως 90% τον Οκτώβριο

Το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη θα τελειώσει ο τουρισμός φέτος στην Κρήτη, με την πλειοψηφία των τουριστών να είναι Γερμανοί. Η κατάσταση μέχρι και τη δεδομένη στιγμή είναι αρκετά καλή, με τους ξενοδόχους να υποστηρίζουν πως οι πληρότητες αγγίζουν το 85-90%. Πρόκειται για ένα ποσοστό αρκετά θετικό, εάν αναλογιστούμε πως βρισκόμαστε στα μέσα του Σεπτέμβρη. Εντωμεταξύ, άξιο αναφοράς είναι πως το προφίλ των τουριστών έχει αλλάξει, με την έννοια πως πλέον έχουμε περισσότερους συνταξιούχους. Η θετική αυτή χρονιά, όπως τη χαρακτηρίζουν ξενοδόχοι, αποτελεί ένα αντιστάθμισμα των δύο προηγούμενων σεζόν.

Ειδικότερα, η φετινή τουριστική χρονιά ήταν αρκετά καλή. Κανένας δεν ανέμενε μια χρονιά με τόσο θετικό πρόσημο, καθόσον ο κορωνοϊός συνεχίζει να υπάρχει. Και την ίδια στιγμή, ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία δε δημιούργησε και τις καλύτερες συνθήκες για να αναπτυχθεί ο τουρισμός. Ήταν δύο σημαντικές παράμετροι εξαιτίας των οποίων πάρα πολλοί τουριστικοί παράγοντες διατηρούσαν αμφιβολίες μέχρι και την άνοιξη ως προς το σενάριο να έχουμε μια καλή τουριστική χρονιά φέτος. Τα πράγματα, ωστόσο, άλλαξαν...

Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαιτέρως καλή. Τα στοιχεία των αφίξεων από το αεροδρόμιο Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” κατέδειξαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως η φετινή χρονιά ξεπέρασε σε αριθμό αφίξεων τη χρονιά του 2019, που ήταν και η τελευταία χρονιά πριν την έναρξη της υγειονομικής κρίσης. Και φαίνεται πως η καλή τουριστική χρονιά που διανύουμε μέχρι και τη δεδομένη στιγμή θα συνεχίζει να υφίσταται μέχρι και το πρώτο εικοσαήμερο του Οκτώβρη. Οι πληρότητες θα είναι αρκετά καλές, ενώ αναμένεται ότι το τέλος της τουριστικής χρονιάς θα είναι εκεί γύρω στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, μίλησε στο neakriti.gr για το θετικό κλίμα που επικρατεί την τουριστική χρονιά που διανύουμε. Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή οι πληρότητες στα ξενοδοχεία αγγίζουν το 85-90%. Δηλαδή βρισκόμαστε κοντά στα επίπεδα του καλοκαιριού στον νομό Ηρακλείου. Υπάρχουν τουρίστες από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Και αναμένουμε τα ίδια ποσοστά σε πληρότητες και τον Οκτώβριο, τουλάχιστον μέχρι τις 20 του μηνός».

Ο κ. Χαλκιαδάκης έκανε σαφές πως «η φετινή τουριστική σεζόν αναμένεται να λήξει στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου».

«Η τουριστική περίοδος θα κλείσει ουσιαστικά τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο θα υπάρχουν αφίξεις μέχρι και τις πρώτες δέκα ημέρες του Νοέμβρη. Το προφίλ των τουριστών θα είναι εντελώς διαφορετικό, καθώς ήδη έχουμε πολλούς συνταξιούχους. Δεν έχουμε τόσους πολλούς οικογενειάρχες όσο το καλοκαίρι, καθώς τα σχολεία στην Ευρώπη έχουν ανοίξει. Αναμένεται να έχουμε Γερμανούς τουρίστες. Τουλάχιστον η πλειοψηφία των τουριστών θα είναι Γερμανοί», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Στο τέλος θα κάνουμε ταμείο να δούμε ποια είναι τα κέρδη μας. Ύστερα από δύο κακές χρονιές, το 2022 πλησίασε το 2019 σε αριθμό αφίξεων. Ωστόσο, τα κέρδη των ξενοδοχείων παραμένουν ένα “ερωτηματικό”. Εκτιμώ πως το 30% των ξενοδοχείων της Κρήτης θα υποστεί ζημίες, δηλαδή τα έξοδα θα είναι περισσότερα από τα έσοδα, ένα ποσοστό της τάξης του 30-40% θα σημειώσει κέρδη και το υπόλοιπο 30% των ξενοδοχείων θα βρεθεί σε μια μέτρια κατάσταση».

Φέρνουν κόσμο οι tour operators - Πακέτα έως και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου

«Ο Οκτώβριος θα είναι ένας πολύ καλός μήνας για την Κρήτη. Αναμένουμε κόσμο και κυρίως Γερμανούς, Γάλλους, Πολωνούς και Βρετανούς. Ωστόσο, τις τελευταίες πτήσεις για τη φετινή τουριστική χρονιά θα τις δούμε τον Νοέμβριο και συγκεκριμένα μέχρι και τις πρώτες δέκα ημέρες. Οι πτήσεις θα είναι ελάχιστες, αλλά σίγουρα είναι αισιόδοξο και θετικό το γεγονός πως θα έχουμε έστω και λίγο κόσμο τον Νοέμβριο», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γεώργιος Πελεκανάκης.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Δημήτρης Κουμπαράκης, υπογράμμισε: «Γνωρίζουμε ότι είμαστε σε χρονιά low season. Η τουριστική χρονιά φέτος θα τραβήξει λίγο παραπάνω. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ενδιαφέρον από tour operators της Ολλανδίας, της Γερμανίας και των σκανδιναβικών χωρών, οι οποίοι θα φέρουν κόσμο τον Νοέμβριο. Βέβαια, δεν μπορούμε να μιλάμε για πληρότητες του συνόλου των ξενοδοχείων. Σαφέστατα θα είναι μειωμένος ο τουριστικός κόσμος τον Νοέμβριο σε σχέση με άλλους μήνες του καλοκαιριού ή του φθινόπωρου, αλλά θα δούμε τουριστικό κόσμο!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News