Κορωνοϊός: Ξεκινούν αύριο οι εμβολιασμοί - Ανοικτή η πλατφόρμα

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Ξεκινούν αύριο οι εμβολιασμοί - Ανοικτή η πλατφόρμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα

Σε πλήρη λειτουργία είναι από χθες το απόγευμα η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Όπως ενημέρωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα βρίσκεται σε λειτουργία και πλέον όσοι προβλέπεται έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν αύριο Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, τα επικαιροποιημένα εμβόλια στηρίζονται στην m-RNA τεχνολογία και είναι αποτελεσματικά έναντι των παραλλαγών του κορωνοϊού “Όμικρον 1”, “Όμικρον 2”, “Όμικρον 2.7” και “Όμικρον 5”.

Όπως είπε, με τα συγκεκριμένα σκευάσματα μπορούν να εμβολιαστούν οι 12 ετών και άνω, ενώ οι συστάσεις καθορίζονται από κάθε χώρα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εμβολιαστική κάλυψη.

Μόνο ως αναμνηστική δόση

Η κ. Θεοδωρίδου έσπευσε να επισημάνει πως τα εν λόγω εμβόλια προορίζονται μόνο ως αναμνηστική δόση, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού (δύο ή τρεις δόσεις αναλόγως), ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που επιλέχτηκε στον αρχικό εμβολιασμό.

Τα εμβόλια χορηγούνται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή μετά τη νόσηση.

Προτεραιότητα θα δοθεί στα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

400.000 δόσεις

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 400.000 δόσεις - ενισχυμένων με την παραλλαγή Omicron - από τις Pfizer/BioNTech (Comirnaty Original/Omicron ΒΑ. 1) και αναμένεται να παραληφθούν άλλες 400.000 την επόμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα αναμένουμε 200.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna (Spikevax Bivalent Original/Omicron BA. 1).

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η τροφοδοσία με επικαιροποιημένα εμβόλια θα συνεχιστεί και οι ποσότητες θα είναι επαρκείς για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Εξάλλου, μέχρι το τέλος του 2022 αναμένονται τα εμβόλια που θα στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA. 4 και BA. 5 της παραλλαγής Omicron, εφόσον ανάψει το “πράσινο φως” ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκρισή τους.

Παγκόσμια πτώση θανάτων και κρουσμάτων

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως τόσο οι νέοι ημερήσιοι θάνατοι όσο και τα νέα ημερήσια κρούσματα της COVID-19 παγκοσμίως βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούνιο, εμφανίζοντας την προηγούμενη εβδομάδα μείωση 24% και 21% αντίστοιχα.

Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν σε μέση ημερήσια βάση παγκοσμίως περίπου 475.000 κρούσματα και 1.550 θάνατοι λόγω κορωνοϊού. Μολονότι η υποπαραλλαγή ΒΑ. 5 της “Όμικρον”, που είχε εμφανιστεί στο τέλος Απριλίου, συνεχίζει να εξαπλώνεται διεθνώς και να γίνεται η κυρίαρχη, ο μέσος ημερήσιος αριθμός των περίπου 475.000 νέων κρουσμάτων είναι ο χαμηλότερος από τις 11 Ιουνίου. Η τελευταία φορά που τα νέα κρούσματα είχαν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο μέσα σε μία μέρα, ήταν στις 13 Απριλίου φέτος, ενώ το ημερήσιο ρεκόρ είχε σημειωθεί - λόγω “Όμικρον” - στις 21 Ιανουαρίου 2022 με 3,84 εκατομμύρια νέα κρούσματα.

Ο μέσος ημερήσιος αριθμός των 1.552 θανάτων από κορωνοϊό την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ο χαμηλότερος μετά τους 1.303 στις 21 Ιουνίου, ενώ το αρνητικό ρεκόρ με 1.073 θανάτους τη μέρα είχε καταγραφεί στις 21/3/2020, δέκα μέρες μετά την κήρυξη της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ελάχιστες χώρες (Ταϊβάν, Πολωνία, Ρωσία κ.ά.) ανέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα αυξήσεις στους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων σε σχέση με την προ-προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ακόμη και σε χώρες που είχαν γνωρίσει έξαρση πρόσφατα, όπως η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα, καταγράφηκε πια μια πτωτική τάση. Πάντως, η Ιαπωνία την προηγούμενη εβδομάδα παρέμεινε η παγκόσμια “πρωταθλήτρια” με σχεδόν 744.000 κρούσματα.

Την τελευταία εβδομάδα, η Ασία είχε λίγο πάνω από τα μισά κρούσματα COVID -19 στη Γη (52%). Όλες οι ήπειροι ανέφεραν μειώσεις σε σχέση με μία εβδομάδα πριν: Νότια Αμερική -50%, Βόρεια Αμερική -38%, Αφρική -31%, Ωκεανία -28%, Ασία -20% και Ευρώπη -9%.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Οι συστάσεις της Επιτροπής είναι σαφείς: Προτεραιότητα για τον εμβολιασμό έχουν:

  • οι άνω των 60 ετών,
  • οι ηλικιωμένοι με συνοδά νοσήματα,
  • οι ανοσοκατασταλμένοι,
  • οι ασθενείς με χρόνια και σπάνια νοσήματα,
  • οι πολίτες που πρόκειται να εκτεθούν το επόμενο διάστημα ή εκτίθενται ήδη,
  • οι 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου,
  • όσοι διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων,
  • οι επαγγελματίες υγείας,
  • άτομα που διαβιούν με άλλα άτομα σε ανοσοκαταστολή.

Η τελική επικύρωση, πάντως, της εν λόγω λίστας θα γίνει σήμερα Τρίτη από την αρμόδια επιτροπή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News