Ελλάδα

Ενεργειακή κρίση: Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό σήμερα

Η σύσκεψη θα έχει αντικείμενο τις εξελίξεις για την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας ενέργειας και την επικαιροποίηση των πρωτοβουλιών ενόψει του χειμώνα, αλλά και της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022, το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου για το φλέγον ζήτημα της ενέργειας από την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, η σύσκεψη θα έχει αντικείμενο τις εξελίξεις για την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας ενέργειας και την επικαιροποίηση των πρωτοβουλιών ενόψει του χειμώνα, αλλά και της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ενόψει της συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «είναι ανάγκη να σπάσει η περίοδος της ευρωπαϊκής αδράνειας».

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε την επιστολή των έξι σημείων του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου και υπογραμμίζεται η ανάγκη να μπει πλαφόν και να αποσυνδεθεί το φυσικό αέριο από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. «Η ελληνική πρόταση είναι αντικείμενο επεξεργασίας από την Κομισιόν και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την στήριξη εξαντλώντας αλλά όχι παραβιάζοντας τα δημοσιονομικά περιθώρια», σημείωσε ο κ. Οικόνομου.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε νέα σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών από την ενεργειακή κρίση, καθώς δημιουργήθηκε πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από την εντυπωσιακή ανάπτυξη του τουρισμού.

«Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει πλειάδα μέτρων και με οδηγό τις νέες οικονομικές δυνατότητες, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί από τη ΔΕΘ το Σάββατο στη συνέχεια της στήριξης αλλά και σε διορθωτικού χαρακτήρα μέτρα έναντι των στρεβλώσεων αναφορικά με την αγορά εργασίας την στέγαση», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Και κατέληξε: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου στήριξης. Θα έχουμε τις επόμενες μέρες πληρέστερη εικόνα και θα υπάρξουν ανάλογες αποφάσεις από τον πρωθυπουργό».

Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης θα υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ για το 2022

Η βοήθεια που θα δοθεί εφέτος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα υπερβεί σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι ένα τμήμα θα προέλθει από τον προϋπολογισμό και το μεγαλύτερο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων (πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ εφέτος και πρωτογενές πλεόνασμα το 2023), γιατί οι αγορές το αξιολογούν σοβαρά». Πρόσθεσε δε, πως «πρώτα μετράμε, πρώτα είμαστε πολύ προσεκτικοί σε τι διαθέτουμε και μετά προχωράμε στις επιλογές (των μέτρων στήριξης). Υπάρχει περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος και υψηλή αβεβαιότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ο αρχικός δημοσιονομικός χώρος εξαντλήθηκε στις επιδοτήσεις του ρεύματος και ο δεύτερος στο Fuel pass-2 και στους αγρότες. Ο νέος ή ο προσδοκώμενος δημοσιονομικός χώρος θα εξαρτηθεί από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το β' τρίμηνο και τα έσοδα του προϋπολογισμού και του τουρισμού, ανέφερε. Επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξετάζεται και η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού τους επόμενους μήνες, καθώς όσο περισσότεροι πόροι διατίθενται εκεί για μέτρα στήριξης, τόσο περιορίζονται από άλλες επιλογές.

Ωστόσο, είπε ότι είναι δεδομένα, ως μόνιμα μέτρα από το 2023, οι αυξήσεις στις συντάξεις και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Για το επίδομα θέρμανσης (αύξηση ποσού και διεύρυνση αριθμού δικαιούχων) παρέπεμψε ουσιαστικά στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι «το επίδομα θέρμανσης είναι ένα από τα μέτρα που αξιολογούνται στον υφιστάμενο ή προσδοκώμενο δημοσιονομικό χώρο». Όπως επίσης παρέπεμψε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο μείωσης του τέλους επιτηδεύματος.

Συνομιλία Μακρόν-Σολτς το απόγευμα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα έχει το απόγευμα τηλεδιάσκεψη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς με θέμα την ενεργειακή κρίση και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπισή της, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η συνομιλία τους «θα αφορά την ενεργειακή κατάσταση στην Ευρώπη και τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την διαφύλαξη της ασφάλειας της τροφοδοσίας, την παρέμβαση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και την διατήρηση της πλήρους αλληλεγγύης των κρατών μελών. Θα συζητήσουν συμπληρωματικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια