ΔΕΘ 2022: Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για φθηνότερα ακίνητα στους νέους

Κρήτη
ΔΕΘ 2022: Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για φθηνότερα ακίνητα στους νέους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αύξηση της προσφοράς ακινήτων θα επιφέρει τη μείωση των τιμών, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος - Οι επιλογές που εξετάζονται για την απόκτηση φθηνής στέγης

Σε θέματα στεγαστικής πολιτικής αλλά και στο project δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου, από το οποία θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 40 εκατ. ετησίως, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Ξεκίνησε λέγοντας πως η κυβέρνηση, με τρόπο συστηματικό, και χωρίς μεγάλη δημοσιότητα, εδώ και 1 - 1,5 χρόνο, έχει προχωρήσει στη «συστηματική καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία». Είναι ένα θέμα που συνδέεται με την φθηνότερη στέγη, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας. Η αύξηση της προσφοράς ακινήτων θα επιφέρει τη μείωση των τιμών, συμπλήρωσε και προανήγγειλε «σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων σε φθηνότερα ακίνητα», προϊδέασε μάλιστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιλογές που εξετάζονται για την απόκτηση φθηνής στέγης από νέους και νέα ζευγάρια είναι:

  • Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς α’ κατοικίας.
  • Επιδότηση επιτοκίου για επισκευή πρώτης κατοικίας.
  • Επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Εξετάζεται να αφορά και σπίτια φοιτητών.
  • Μακροχρόνια μίσθωση και αγορά σπιτιού στη συνέχεια με έκπτωση τιμής ίσης με τα καταβαλλόμενα ενοίκια.

Διαβάστε ακόμη:

Κρήτη: «Φωτιά» η φοιτητική στέγη - Λίγα και πανάκριβα τα διαθέσιμα ακίνητα (πίνακες, βίντεο)

Κλιμακούμενη επιδότηση

Οι ενισχύσεις θα καταβάλλονται με εισοδηματικά – κοινωνικά κριτήρια και εξετάζεται να είναι κλιμακούμενες, δηλαδή υψηλή επιδότηση για χαμηλό εισόδημα και μειούμενη σταδιακά όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα των ζευγαριών.

Για παράδειγμα, ζευγάρι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και τέκνα μπορεί και να επιδοτείται ως και 50% για ενοίκιο, ενώ με εισόδημα 17.000 ευρώ η επιδότηση θα είναι χαμηλότερη.

Σημειώνεται πως η επιδότηση ενοικίου που καταβάλλεται σήμερα από τον ΟΠΕΚΑ και φτάνει στα 210 ευρώ καλύπτει όσους έχουν εισόδημα ως 7.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος και μέχρι τα 21.000 ευρώ.

Rent to own

Πρόκειται για μια συμφωνία ενοικίασης, στην οποία νοικιάζεις ένα σπίτι για ορισμένο χρονικό διάστημα, με δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης. Οι συμφωνίες ενοικίασης αποτελούνται από δύο μέρη: το πρώτο μέρος θα αφορά την τυπική σύμβαση μίσθωσης και το δεύτερο την αγορά του ακινήτου.

Στην συνέχεια, ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε πως πρέπει να αντλήσουμε τα καλά παραδείγματα από πόλεις του εξωτερικού με σημαντική τουριστική κίνηση, ανέφερε, δεν μπορεί, άλλωστε, «το κέντρο κάθε μεγαλούπολης να γίνεται μια απέραντη τουριστική ζώνη, πρέπει να προστατεύσουμε τις πολλές και διαφορετικές χρήσεις, αυτό σημαίνει ένα ζωντανό, δυναμικό και δημοκρατικό κέντρο μιας μεγαλούπολης», τόνισε επιμένοντας πως «δεν μπορεί να είναι μονοθεματική Ντίσνεϊλαντ του τουρισμού η Αθήνα. Κι εδώ πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τους όρους υπό τους οποίους κάποιος νοικιάζει Airbnb».

Με δυο λόγια θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «ένα στρατηγικό σχέδιο με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις». Στο ερώτημα δε, τι μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμο, απάντησε: «μπορούμε και θα τρέξουμε πολλές παρεμβάσεις με δράσεις κρατικών ενισχύσεων, που θα φθάσουν άμεσα στα χέρια των δικαιούχων».

Αυτό συνεπάγεται κίνητρα για φθηνότερη στέγη στους νέους, που θα έλθουν να κατοικήσουν «σε μαραμένες οικονομικά και κοινωνικά περιοχές. Έχουμε δει τα τελευταία 10 - 15 χρόνια σημαντική υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας».

Διαβάστε ακόμη:

Κρήτη: «Όνειρο θερινής νυκτός» η αγορά κατοικίας - Απαγορευτικά και τα ενοικιαστήρια (πίνακες)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News