ΑΑΔΕ: «Μπλόκο» στις μεταβιβάσεις οχημάτων με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

Κρήτη
ΑΑΔΕ: «Μπλόκο» στις μεταβιβάσεις οχημάτων με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκινούν εκτεταμένοι έλεγχοι και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για την ασφάλιση των αυτοκινήτων

«Φρένο» στις μεταβιβάσεις οχημάτων των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας τους, αναμένεται να βάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η απόφαση θα αφορά όχι μόνο το έτος κατά το οποίο γίνεται η μεταβίβαση, αλλά και όλων των προηγούμενων ετών στα οποία το αυτοκίνητο βρίσκονταν στην κυριότητα του ιδιοκτήτη.

Παράλληλα, στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν και τα ανασφάλιστα οχήματα, καθώς θα διεξάγονται ηλεκτρονικοί έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα οχήματα είναι ασφαλισμένα.

Η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών θα πραγματοποιεί εκτεταμένες διασταυρώσεις τόσο για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας όσο και για την ασφάλιση των αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την απόφαση, διατίθεται στο Πληροφοριακό Σύστημα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Αδειών Κυκλοφορίας» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Τελών Κυκλοφορίας (Α.Α.Δ.Ε.)». Σκοπός διάθεσης της διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η αναγκαιότητα ελέγχου ότι έχουν καταβληθεί προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση οχήματος.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί πως δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας, αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος με πράξη της αστυνομικής αρχής, από την οποία επιστρέφονται μόνο εάν ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει το αποδεικτικό καταβολής των τελών κυκλοφορίας, καθώς και του οφειλόμενου, κατά περίπτωση, προστίμου ή αποδεικτικό στοιχείο περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι από τον Φεβρουάριο έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα υπηρεσία Open Car, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με οχήματα τα οποία διαθέτουν πινακίδες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες στις οποίες έχει πρόσβαση ο χρήστης της υπηρεσίας είναι οι ακόλουθες:

  • Αν το όχημα είναι σε κίνηση / ακινησία ή έχει κλαπεί
  • Αν είναι ασφαλισμένο / ανασφάλιστο, καθώς και την ημερομηνία έναρξης και λήξης ασφάλισης και το χρώμα, ο κατασκευαστής και ο τύπος του οχήματος.

Δεν παρέχονται πληροφορίες για τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων, ούτε στοιχεία τυχόν οφειλών από τέλη κυκλοφορίας. Για την είσοδο στην πλατφόρμα δεν απαιτείται αυθεντικοποίηση και η αναζήτηση πραγματοποιείται με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News