Ηλεκτρικό ρεύμα: Πάνω από 1 δισ. χρέη στους παρόχους - Τι ισχύει με τις παραπλανητικές διαφημίσεις

Οικονομία
Ηλεκτρικό ρεύμα: Πάνω από 1 δισ. χρέη στους παρόχους - Τι ισχύει με τις παραπλανητικές διαφημίσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

‘Έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ρεύματος

Οι πάροχοι ενέργειας μπορεί να έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη - τα οικονομικά αποτελέσματά τους είναι αδιάψευστος μάρτυρας - εκμεταλλευόμενοι την ενεργειακή κρίση και το “δωράκι” που τους έκανε ο πρώην υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με τη “ρήτρα αναπροσαρμογής” που τους επέτρεψε όχι απλώς να μετακυλίσουν το αυξημένο κόστος πλήρως στους πελάτες τους, αλλά να βγάλουν και υψηλά κέρδη από πάνω. Ωστόσο, ακριβώς λόγω των τεράστιων χρεώσεων, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την οικονομική επιβίωση των παρόχων.

Αυτήν την οξύμωρη κατάσταση, δηλαδή τον κίνδυνο κατάρρευσης των εταιρειών προμήθειας ρεύματος, λόγω έντονων προβλημάτων ρευστότητας, παρότι λογιστικά εμφανίζουν δυσθεώρητα κέρδη, επισήμανε με επιστολή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών είναι “θηλιά στον λαιμό” των παρόχων, καθώς φτάνουν το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αρχής. Η ΡΑΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της και πρότεινε λύσεις, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα “Energa - Hellas Power”.

Βεβαίως, οι επικεφαλής των εταιρειών αυτών δεν είχαν πρόβλημα με ληξιπρόθεσμα χρέη, απλώς λειτούργησαν ως κοινοί απατεώνες και “έφαγαν” εκατοντάδες εκατομμύρια που έπρεπε να αποδώσουν στη ΔΕΗ (και τα οποία τελικώς πληρώσαμε εμείς οι φορολογούμενοι, ενώ οι Μηλιώνης και Σία κάνουν ζωάρα στη Μύκονο), αλλά ο κίνδυνος για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα στον χώρο είναι υπαρκτός και πολύ πραγματικός.

Όμως και φορείς της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι Σύνδεσμοι ΕΣΠΕΝ και ΕΣΑΗ προειδοποιούν για το πρόβλημα ρευστότητας και ζητούν να δίνεται προκαταβολή το 75% της επιδότησης του κράτους. Σε αυτό συνηγορεί και η ΡΑΕ.

Ειδικότερα, με την επιστολή της στις 29 Ιουλίου στο ΥΠ.ΕΝ., η Αρχή προειδοποιεί για έξοδο προμηθευτών από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Υπογραμμίζει τη σκοπιμότητα άμεσης λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των προμηθευτών, καθώς «ο κλάδος αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα χρηματοοικονομικής ρευστότητας, που επαπειλούν τη βιωσιμότητα των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων και δύνανται να οδηγήσουν συμμετέχοντες στην έξοδο από την αγορά, με απώτερη συνέπεια την υποβάθμιση του ανταγωνιστικού της χαρακτήρα και τη διαμόρφωση εκ νέου (μετά το 2011 και τις υποθέσεις “Energa - Hellas Power”) συνθηκών ολιγοπωλίου ή/και μονοπωλίου».

Όπως επισημαίνει η Αρχή, η ελληνική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της δομής της και των χρόνιων προβλημάτων-προκλήσεων που αντιμετώπιζε, διαθέτει πλέον πολύ στενότερα περιθώρια επιτυχούς ανταπόκρισης στην παρούσα συγκυρία, σε σύγκριση με τη λιανική αγορά φυσικού αερίου.

Η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που εντοπίζεται μόνο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αναδεικνύεται δυνητικά σε παράγοντα αποσταθεροποίησης. Συγκεκριμένα, ήδη πριν την ενεργειακή κρίση, πελάτες διατηρούσαν σημαντικού ύψους οφειλές προς τους προμηθευτές, οι οποίες αλυσιδωτά επιβάρυναν όλη την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού και των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΡΑΕ στο πλαίσιο της εποπτικής της αρμοδιότητας, προκύπτει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους προμηθευτές είναι άνω του 1 δισ. ευρώ.

Η πιθανότητα συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα χαρακτηρίζονται από υψηλές επισφάλειες ως προς την είσπραξή τους, δεδομένης της μετακίνησης των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο ακόμη και σε μηνιαία βάση, συντείνει στην υιοθέτηση από τους προμηθευτές συντηρητικών προσεγγίσεων ως προς το «κόστος της δραστηριότητας εμπορίας και διαχείρισης πελατών». Το εν λόγω κόστος επιδρά καθοριστικά στη διαμόρφωση των τιμολογίων λιανικής. Ως εκ τούτου, η ασυνέπεια και οι καταχρηστικές πρακτικές (βλ. ενεργειακός τουρισμός) πλήττουν το σύνολο των καταναλωτών, όπως παρατηρεί η Αρχή.

Επιστολή ΕΣΠΕΝ και ΕΣΑΗ στο ΥΠ.ΕΝ.

Προκαταβολή του 75% της επιδότησης και κρατικές εγγυήσεις

Για να αποφευχθεί η κατάρρευση των εταιρειών ενέργειας, η ΡΑΕ προτείνει λύσεις, μεταξύ των οποίων η προκαταβολή του μεγαλύτερου δυνατού ποσού (75%) εκ της επιδότησης ΤΕΜ του επόμενου μήνα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για να διασφαλιστεί ότι δε θα ανακύψουν περαιτέρω επιβαρύνσεις της ταμειακής ρευστότητας και επισφάλειες ως προς τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντίστοιχα, τονίζει ότι δύνανται να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας των προμηθευτών μέσω της παροχής κρατικών εγγυήσεων, ώστε να διευκολυνθεί ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός τους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Προς στήριξη των προειδοποιήσεων της ΡΑΕ, την προηγούμενη Παρασκευή 5 Αυγούστου έστειλαν κοινή επιστολή προς τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) μαζί με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), με την οποία επισημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιανεμπόριο ηλεκτρισμού, ζητώντας άμεσα λύσεις.

Παραπλανητικές διαφημίσεις – Συμμορφώθηκαν όλοι πλην ενός

Συμμορφώθηκαν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας - εκτός από έναν - αναφορικά με τις παραπλανητικές διαφημίσεις των νέων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΡΑΕ: «Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε συνέχεια της θέσης σε ισχύ των έκτακτων μεταβατικών ρυθμίσεων για την αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (άρθρο 138 Ν. 4951/4.7.2022, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 106 Ν. 4964/30.7.2022), εξέτασε τη διαμόρφωση των νέων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, τον τρόπο της καταχώρισής τους στις ιστοσελίδες των προμηθευτών, καθώς και τις προωθητικές ενέργειες σε έντυπα, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα, ιστοτόπους, καθώς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σχετικώς, η ΡΑΕ επιδίωξε - κατά σειρά - την εναρμόνιση των τιμολογίων με τη βασική κατεύθυνση του νόμου (βλ. σαφήνεια και προβλεψιμότητα ενεργειακού κόστους), την προώθηση της αρχής της διαφάνειας, τη διασφάλιση του καταναλωτή έναντι παραπλανητικών αναφορών και διαφημίσεων, και την περιστολή πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού.

Για τους σκοπούς αυτούς και στο πλαίσιο της εποπτείας της, η ΡΑΕ απηύθυνε διακριτές επιστολές-συστάσεις σε προμηθευτές και εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες. Σε συνέχεια των ενεργειών αυτών, μέρος των οποίων δημοσιοποιήθηκε (βλ. τις από 1/8/2022, 4/8/2022 και 5/8/2022 Ανακοινώσεις της Αρχής), επιτεύχθηκε η συμμόρφωση των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας στα οριζόμενα στο κείμενο πλαίσιο σε σχέση με την αποτύπωση της κρατικής επιδότησης.

Πλέον, οι αναθεωρημένες καταχωρίσεις των νέων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας προβάλλονται κατά τρόπο που αποτυπώνει την κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και συνάδει με τις αρχές της διαφάνειας και της συγκρισιμότητας. Σε αυτήν τη βάση, θεωρούμε ότι ενδυναμώνονται οι καταναλωτές, ώστε να προβούν - δεδομένης της δυσχερούς συγκυρίας - στις βέλτιστες επιλογές ως προς την επιλογή προμηθευτή και τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπρόσθετα, η ΡΑΕ, αποβλέποντας παράλληλα και στη διατήρηση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής, με νέα της επιστολή, απευθύνει συστάσεις σε Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας προκειμένου να αναμορφώσει άμεσα τη διαφημιστική του στρατηγική και να αποφεύγει εφεξής αθέμιτες τακτικές που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Αρχή θα παρακολουθεί σε διαρκή βάση τις πρακτικές των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την εκτενή διαβούλευση κατά το πρώτο στάδιο εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων και την έκδοση κατευθυντηρίων οδηγιών και συστάσεων από τη ΡΑΕ, θεωρείται ότι οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας διαθέτουν πλέον την αναγκαία τεχνογνωσία, ώστε να διαμορφώνουν τα τιμολόγιά τους και τις διαφημιστικές τους καταχωρήσεις σύμφωνα με το κείμενο πλαίσιο. Ως έπεται, σε περίπτωση που τα τιμολόγια που θα δημοσιευτούν στις 20/8/2022 και οι σχετικές καταχωρίσεις τους αντίκεινται στις διατάξεις του νόμου και στις γενικές αρχές της διαφάνειας, της συγκρισιμότητας, της μη-παραπλάνησης και της αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού, η ΡΑΕ θα προβεί σε δημοσιοποίηση των σχετικών περιπτώσεων χωρίς άλλη διατύπωση.

Καλούνται λοιπόν οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας να ανταποκριθούν προσηκόντως στις υποχρεώσεις, που εκ του ρόλου τους υπέχουν, λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των συνθηκών για όλους τους συμμετέχοντες και ιδίως τους καταναλωτές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News