«Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»: Φιέστα στον απόπλου του γεωτρύπανου - Προκαλεί και με… σόου ο Ερντογάν

Ελλάδα
«Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»: Φιέστα στον απόπλου του γεωτρύπανου - Προκαλεί και με… σόου ο Ερντογάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και εκτός των αδειοδοτημένων θαλάσσιων οικοπέδων της Κύπρου, καταδεικνύει ότι στην πρώτη αυτή φάση του ταξιδιού διαρκείας του πλωτού γεωτρύπανου επιλέχθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν το πλέον ήπιο εκ των τριών σεναρίων που υπάρχουν στο τραπέζι

Με μια φιέστα-υπερπαραγωγή, σε αυτές που μας έχει συνηθίσει η τουρκική ηγεσία και προσωπικά ο Τούρκος πρόεδρος, έβαλε πλώρη για την τοποθεσία Yörükler-1, που βρίσκεται 55 χιλιόμετρα νότια της περιοχής Gazi Paşa στη νότια Τουρκία, σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν».

Η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και εκτός των αδειοδοτημένων θαλάσσιων οικοπέδων της Κύπρου, καταδεικνύει ότι στην πρώτη αυτή φάση του ταξιδιού διαρκείας του πλωτού γεωτρύπανου επιλέχθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν το πλέον ήπιο εκ των τριών σεναρίων που υπάρχουν στο τραπέζι (τα άλλα δύο αφορούν σε ερευνητικές γεωτρήσεις εντός αδειοδοτημενων θαλάσσιων οικοπέδων της Κύπρου και στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Δωδεκανήσων, στον χώρο του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου).

Βάσει της πρώτης Navtex, το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα πραγματοποιεί έρευνες έως τις 7 Οκτωβρίου στην ευρύτερη περιοχή της Αττάλειας, ωστόσο από τις ενδείξεις, σε επίπεδο δηλώσεων, μηνυμάτων αλλά και το ότι συνοδεύεται από 3 πλοία επιμελητείας-λογιστικής υποστήριξης, διαφαίνεται μια μακρά παραμονή του στη θάλασσα και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποια θα είναι γεωγραφικά η συνέχεια της πορείας τού πλωτού γεωτρύπανου.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να δώσει το στίγμα, κάνοντας λόγο για αποστολή του γεωτρύπανου στη «Γαλάζια πατρίδα», και για νέο γύρο γεωτρήσεων σε άλλα σημεία, προειδοποιώντας μάλιστα άπαντες, αλλά κατά βάση Ελλάδα και Κύπρο, ότι η Τουρκία δε θα ζητήσει την άδεια ή έγκριση κανενός.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έλειψαν και οι επικριτικές αντιδράσεις εντός Τουρκίας, εγκαλώντας τον Τούρκο πρόεδρο για συντηρητική, φοβική λογική.

Ο προορισμός του πλωτού γεωτρύπανου προκάλεσε την αντίδραση του think tank του απόστρατου ναυάρχου και θεωρητικού της «Γαλάζιας πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί. Σε ανάρτησή του στο Twitter το think tank του Γιαϊτζί σημειώνει: «Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν” είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Gazipaşa. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας... Δεν ξέρουμε τι να πούμε».

Τα μηνύματα Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στον χώρο μπροστά από το γεωτρύπανο, όπου και έβγαλε την ομιλία του, στο πλαίσιο της τελετής-φιέστας για τον απόπλου του τέταρτου τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου από το λιμάνι Τασουτζού στα νότια της Τουρκίας, λίγα ναυτικά μίλια μακριά από την κατεχόμενη κυπριακή χερσόνησο της Καρπασίας. Λίγο νωρίτερα, σε μια επίδειξη ισχύος, ο Ερντογάν πέταξε με το προεδρικό αεροσκάφος πάνω από το πλοίο, αναρτώντας και σχετικές φωτογραφίες στο Twitter.

«To “Aμντούλ Χαμίτ Χαν” το στέλνουμε στη “Γαλάζια πατρίδα” στη νέα μας πορεία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Το πλοίο μας “Αμντούλ Χαμίτ Χαν”, με την ευλογία του θεού, το στέλνουμε 55 χιλιόμετρα νότια του Γκαζίπασα, στο τεμάχιο Yörükler-1», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος προχώρησε όμως παράλληλα και σε προειδοποιήσεις: «Το πλοίο μας, όταν ολοκληρώσει τις γεωτρήσεις σε αυτήν την περιοχή, δε θα σταματήσει και θα κατευθυνθεί σε άλλα σημεία. Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να βρούμε. Οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις που κάνουμε γίνονται στις δικές μας περιοχές κυριαρχίας. Γι’ αυτό δε χρειάζεται να πάρουμε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Ούτε οι κούκλες, ούτε αυτοί που κρατάνε τα νήματά τους δε θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε στη Μεσόγειο. Πάντως, κάποιοι που θα συναντήσουν στη Μεσόγειο το όνομα “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν” ίσως θυμηθούν τον Ετέμ Πασά και τη μάχη του Δομοκού. Εκείνοι το κατάλαβαν. Έστω να θυμηθούν τον εθνικό αγώνα μας, που πέρασαν μόλις 100 χρόνια. Τα δικαιώματά μας τα εξασφαλίσαμε με τις διεθνείς συμφωνίες. Και σε όσους προσπαθούν με δήθεν χάρτες και με δήθεν ιστορικά δικαιώματα, τους ξεκαθαρίζουμε πως αυτή η μπουκιά είναι αρκετά μεγάλη για να την καταπιούν. Δε διστάσαμε να δώσουμε αγώνα όταν χρειάστηκε και δε θα διστάσουμε να το ξανακάνουμε».

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» σύμβολο της Άγκυρας στον ενεργειακό τομέα. Η Τουρκία, σημείωσε, έχει έναν «σπάνιο» στόλο γεωτρήσεων στον κόσμο, με τα πλοία «Φατίχ», «Κανουνί», «Γιαβούζ» και «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν». Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία βρίσκεται στην περιοχή εξερεύνησης φυσικού αερίου με τα τέσσερα πλοία γεωτρήσεων και δύο πλοία σεισμικών ερευνών.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του είναι πλέον μία από τις λίγες χώρες στον πλανήτη που μπορεί να κάνει με δικά της μέσα γεωτρήσεις: «Έχουμε έναν μοναδικό στόλο και με τις κατάλληλες προετοιμασίες κάναμε γεωτρήσεις σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. Δεν είναι εύκολο να βρούμε κοιτάσματα, αλλά όσο περισσότερο αναζητούμε, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ανακαλύψουμε. Τα τελικά αποτελέσματα των γεωτρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα θα τα παρουσιάσουμε μέχρι το 2023», πρόσθεσε.

Εξέδωσαν Navtex οι Τούρκοι

Μετά την τελετή, οι Τούρκοι εξέδωσαν Navtex για το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν». Το πλοίο θα βρίσκεται στην περιοχή μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Τρία ακόμη πλοία θα συνοδεύσουν το πλοίο.

Η τουρκική Navtex

TURNHOS N/W: 0770/22 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 09-08-2022 15:16)

TURNHOS N/W : 0770/22

MEDITERRANEAN SEA

  1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDÜLHAMİD HAN, HAKAN İLHAN, KUTSİ İLHAN AND MURAT İLHAN BETWEEN 09 AUG-07 OCT 22 IN YÖRÜKLER-1 AREA BOUNDED BY;

36 03.87 N - 031 54.26 E

36 05.88 N - 031 54.23 E

36 05.90 N - 031 56.70 E

36 03.90 N - 031 56.73 E

10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.

  1. CANCEL THIS MESSAGE 072059Z OCT 22.

Χαμηλοί τόνοι από την Αθήνα

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να τηρεί στάση ψυχραιμίας αλλά και αναμονής, αποφεύγοντας μεν να παίξει το παιχνίδι των Τούρκων μέσω μίας κλιμάκωσης της ρητορικής της ενόψει της εξόδου του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», διατηρώντας ωστόσο σε υψηλό επίπεδο την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού.

Ήδη, ένα μεγάλο μέρος του στόλου βρίσκεται εκτός Ναυστάθμου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερες εντολές έχουν δοθεί προς τα υποβρύχια και κυρίως στα σύγχρονα type-214 «Παπανικολής», τα οποία κινούνται με πλήρη φόρτο μάχης στις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ, όπου πιθανολογείται, σε ένα υψηλής έντασης σενάριο, πώς θα επέλεγε να κινηθεί το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν».

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις με αντικείμενο την εξέταση των σεναρίων, αλλά και την επιχειρησιακή αντίδραση της χώρας μας επί του πεδίου, εφόσον το τουρκικό γεωτρύπανο και τα σκάφη της συνοδείας του επιλέξουν να κινηθούν εντός της ελληνικής ΑΟΖ, νότια της Κρήτης ή νότια των Δωδεκανήσων.

Το γεγονός, εξάλλου, ότι το συγκεκριμένο πλοίο δεν πραγματοποιεί απλά έρευνες, αλλά φέρει επάνω του τρυπάνι, αποτελεί από μόνο του μία κλιμάκωση σε βάρος της χώρας μας από την πλευρά της Τουρκίας.

Η νέα πρόκληση Ακάρ - Στο στόχαστρο ξανά το Καστελόριζο

Της φιέστας για τον απόπλου του πλωτού γεωτρύπανου είχε προηγηθεί η νέα πρόκληση διά στόματος του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έβαλε ξανά στο στόχαστρο το Καστελόριζο με ευθείες απειλές εισβολής!

Μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών, που γίνεται στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στην απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί.

Μάλιστα, αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορούν ας έρθουν», εκείνος απάντησε «αν θέλει ο Θεός, μπορεί να συμβεί κι αυτό».

Η απάντηση Οικονόμου

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ακάρ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για «ρητορικές υπερβολές και πλειοδοσία προκλήσεων, η οποία δεν έχει να προσθέσει κάτι περισσότερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Πρότεινε, δε, απαντώντας στα περί των Τούρκων κολυμβητών που είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ότι «είναι μια καλή ιδέα να γίνει ένας αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με Έλληνες και Τούρκους. Είναι καλύτερα να το δούμε πιο αποφορτισμένα το θέμα και με έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο να μη δημιουργούμε εστίες έντασης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News