ΕΕΔΥΕ: Συγκέντρωση στο Θησείο για τα 77 χρόνια από την ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Ελλάδα
ΕΕΔΥΕ: Συγκέντρωση στο Θησείο για τα 77 χρόνια από την ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις νέες πυρηνικές απειλές, ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους»

Με το σύνθημα «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις νέες πυρηνικές απειλές, ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους» η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης συγκέντρωση στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ στο Θησείο, «για τα 77 χρόνια από τη ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, στη μνήμη των θυμάτων της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Κίνηση για την Εθνική 'Αμυνα (ΚΕΘΑ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στράτου Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ, Δημήτρη Αρβανιτάκη, Κώστα Παρασκευά, Θοδωρή Χιώνη. Στην αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στο Θησείο μίλησε ο πρόεδρός της Σταύρος Τάσσος. «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να καταδικάσουμε το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, αντίστοιχα, να τιμήσουμε τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι θηριωδίες είναι γέννημα - θρέμμα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που έχει στο DNA του τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τον πόλεμο και την προσφυγιά, που βάζει το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή» ανέφερε. «Και από το βήμα της σημερινής εκδήλωσης καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες βάρβαρες, δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού Λαού στη Λωρίδα της Γάζας» είπε ο Σ. Τάσσος, προσθέτοντας «απαιτούμε να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για τον τερματισμό της κατοχής, την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους» πρόσθεσε. «Σήμερα, 77 χρόνια μετά το έγκλημα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, οι λαοί βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής σύγκρουσης, και ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το ενδεχόμενο της επανάληψης της χρήσης των πυρηνικών όπλων για το ξαναμοίρασμα των ενεργειακών και φυσικών πόρων, των δρόμων μεταφοράς τους, των νέων αγορών και σφαιρών επιρροής είναι πάγια πολιτική των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα «εξελίσσεται και γίνεται ακόμη πιο επιθετικό κι επικίνδυνο και το συμβατικό οπλοστάσιο».

Υπενθύμισε ότι «στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία το 2016, εξετάστηκε ξανά το δόγμα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος» και στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο του 2021 υιοθετήθηκε το πρώτο πυρηνικό πλήγμα ως στοιχείο της Στρατηγικής ΝΑΤΟ 2030», ενώ «η αναπροσαρμοσμένη πυρηνική υποδομή του ΝΑΤΟ αποτελεί σήμερα επιθετικό μοχλό άσκησης πίεσης σε οικονομικούς ανταγωνιστές, όπως Ρωσία και Κίνα, που απαντώντας στην πρόκληση έχουν αναπτύξει τη δικιά τους στρατιωτική και πυρηνική υποδομή, σε βάρος βέβαια των λαϊκών αναγκών».

Στην ομιλία του επέρριψε «βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ η οποία με τη στήριξη των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού μετατρέπει τη χώρα μας σε μια απέραντη πολεμική βάση, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο αντιποίνων». Επισήμανε ακόμα ότι στο πλαίσιο αυτό κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα, αμφισβητούνται η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και της Κύπρου, ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου είναι υπαρκτός και η κυβέρνηση της ΝΔ από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα καλλιεργούν τον εφησυχασμό» ενώ «στη λογική της συνοχής του ΝΑΤΟ στην περιοχή στρώνεται το έδαφος για την οδυνηρή λύση της συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων και της έκπτωσης στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και προωθείται η συγκαλυμμένη ή απροκάλυπτη διχοτόμηση της Κύπρου». «Παράλληλα η χώρα μας αναλαμβάνει επιθετικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ» πρόσθεσε.

Ο Σ. Τάσσος κάλεσε σε «ενίσχυση της πάλης για:

- Να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα.

- Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

- Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Nα κλείσει η βάση της Σούδας, και όλες οι βάσεις στη χώρα μας. Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.

- Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον 'Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα - να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές και η παραγωγή κάθε είδους όπλων μαζικής καταστροφής

- Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.

- Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.

- Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

- Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Xαιρετισμό στην αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στο Θησείο έκανε η Χρύσα Λεμπέση, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι προκλητικό η Ελλάδα να βγαίνει πρωταθλήτρια στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, να παίρνει μάλιστα και συγχαρητήρια από τις ΗΠΑ και την ίδια ώρα οι προϋπολογισμοί για τα πανεπιστήμια να μειώνονται συνεχώς. Εκατοντάδες συμφοιτητές μας να πετιούνται έξω από τις εστίες, άλλοι να διακόπτουν τις σπουδές τους. Εμείς και οι οικογένειές μας να ζούμε με το βραχνά του πως θα τα βγάλουμε πέρα με το τεράστιο κόστος σπουδών».

«Οι γνώσεις μας δεν θέλουμε να αξιοποιούνται για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που αλωνίζουν μέσα στα πανεπιστήμιά μας με τα κάθε λογής ερευνητικά τους προγράμματα, για "έξυπνες" βόμβες και πυρηνικά όπλα που στρέφονται κατά των λαών. Θέλουμε οι γνώσεις μας να αξιοποιούνται για την ευημερία, τη φιλία, την ειρήνη μεταξύ των λαών» υπογράμμισε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από το πειραϊκό σύνολο «Libro Coro», με τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθέτων που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το δικαίωμά του να ζει σε έναν δίκαιο και ειρηνικό κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News