«Αμπντούλ Χαμίντ Χαν»: Σήμερα σηκώνει άγκυρα για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Ελλάδα
«Αμπντούλ Χαμίντ Χαν»: Σήμερα σηκώνει άγκυρα για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια στιγμή, νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο για πολιτική χωρίς συμβιβασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο

Αδειάζει η κλεψύδρα για τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», το οποίο θα βγει σήμερα Τρίτη 9 Αυγούστου, από το λιμάνι Τασούκου για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Μιλώντας τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, στο 13ο Συνέδριο Διπλωματίας, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε και επίσημα ότι το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» θα ξεκινήσει σήμερα Τρίτη τις εργασίες του, χωρίς ωστόσο να δίνει την ακριβή τοποθεσία.

«Η ανακάλυψη φυσικού αερίου που κάναμε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών μας. Αύριο (σ.σ. σήμερα) το τέταρτο γεωτρύπανό μας, που ονομάζεται “Αμπντούλ Χαμίντ Χαν”, θα ξεκινήσει την αποστολή του από το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνης», σημείωσε ο Ερντογάν.

«Δεν επιτρέπουμε συναλλαγές»

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι, «μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δε θα το κάνουμε στο μέλλον», όπως μετέδωσε τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού».

Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμα ότι η χώρα του εργάζεται για τη σταθερότητα στις περιοχές του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, ενώ έστρεψε τα βέλη του και εναντίον όσων τον κατηγορούν για τυχοδιωκτισμό και κατασπατάληση οικονομικών πόρων, σημειώνοντας τις ανακαλύψεις της Τουρκίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Νέα επίθεση Τσαβούσογλου

Την ίδια στιγμή, νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο για πολιτική χωρίς συμβιβασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ένας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Αύριο (σ.σ. σήμερα) το πλοίο “Αμπντούλ Χαμίντ Χαν” θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο», τόνισε στο πλαίσιο του Συνεδρίου Διπλωματίας.

Ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών. «Στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει τη βούληση να λύσει τα προβλήματα. Αυτός που έχει τη συνήθεια δεν την εγκαταλείπει... Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, πως τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας και έχουν αποστρατιωτικοποποιημένο καθεστώς, σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες, τώρα είναι στρατιωτικοποιημένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας», σημείωσε.

Αναφορικά με τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως «δεν είναι σωστό η Ε.Ε. να είναι “όμηρος” και να παραδίδεται στα στείρα συμφέροντα κάποιων μελών της υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης και αυτό να γίνεται εναντίον της Τουρκίας που είναι υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος του ΝΑΤΟ». Υπογράμμισε επίσης ότι «οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας είναι τόσο στρατηγικές που δεν μπορούν να μειωθούν από τα συμφεροντολογικά επίπεδα και τις στενόμυαλες θέσεις ένα-δύο μελών της Ε.Ε. Η ασφάλεια είναι όπως η αναπνοή. Καταλαβαίνεις την αξία της όταν σου λείψει. Γι’ αυτό η ασφάλεια της Ευρώπης έχει την ανάγκη της Τουρκίας. Και η Τουρκία έχει την υποχρέωση να συμβάλει στην ασφάλεια της ηπείρου στην οποία βρίσκεται. Διότι η Τουρκία είναι Ευρώπη. Ως μια ευρωπαϊκή δύναμη, στη δύσκολη στιγμή της Ευρώπης δίνουμε βαρύτητα και πάλι στην Ευρώπη».

Ελληνική αντίδραση

Η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται τρία πιθανά σενάρια, τα οποία χαρακτηρίζονται ως χαμηλής, μεσαίας και υψηλής έντασης, με ανάλογους τρόπους αντιμετώπισης της πιθανής απειλής που θα προκύψει από τη δράση του τουρκικού γεωτρύπανου και των πλοίων της συνοδείας του, για τα κυριαρχικά και επικυριαρχικά δικαιώματα της χώρα μας στις θαλάσσιες περιοχές που της ανήκουν, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχετικές διεθνείς συνθήκες.

Μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά της χώρας μας έχει ήδη υπάρξει άλλωστε, καθώς, όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει στη διεξαγωγή ερευνών μέσα στο καλοκαίρι, οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες μέσω της ΝΟΤΑΜ Α1781/22 έσπευσαν να δεσμεύσουν πέντε περιοχές για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Η δέσμευση των περιοχών ξεκίνησε να ισχύει από τις 21 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου.

Ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θεωρούν ότι η Τουρκία θα αποφύγει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να ανεβάσει σημαντικά τους τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιλέγοντας να περιορίσει την κίνηση του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» σε περιοχές της ΝΑ Μεσογείου οι οποίες είτε θα βρίσκονται εντελώς εκτός, είτε στα όρια της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Πρόκειται για ένα σενάριο χαμηλής έντασης, με την αντίδραση της ελληνικής πλευράς να μην είναι ιδιαίτερα δυναμική επί του επιχειρησιακού πεδίου, δεδομένου ότι το τουρκικό σκάφος θα επιλέξει να κινηθεί είτε εντός της τουρκικής ΑΟΖ, είτε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα νότια τουρκικά παράλια και το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

«Το σίγουρο είναι πως σε κάθε τουρκικό πολεμικό πλοίο ή αεροσκάφος που θα επιχειρεί στην περιοχή ερευνών του γεωτρύπανου θα αντιστοιχεί και ένα δικό μας», τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

«Όπλο» στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας

Ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική πλευρά είναι η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, σε Ελλάδα και Τουρκία και τα μηνύματα που έστειλε, κάνοντας τον Τούρκο ομόλογό της να αναπολεί τον «ισορροπισμό» και την πολιτική των ίσων αποστάσεων της περιόδου Μέρκελ. Η Μπέρμποκ με τη δήλωσή της περί ανάγκης σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας και των συνόρων μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, αλλά και της τοποθέτησής της ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητη, χαρακτηρίστηκε ως «όπλο» στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας.

Τη δική της αξία έχει και η διαρκής στάση της Γαλλίας ενάντια στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, ενώ αντίστοιχα η ελληνική διπλωματία ξεχωρίζει ιδιαίτερα τη στάση των ΗΠΑ. Η ενόχληση που προκαλούν στην Άγκυρα οι αμερικανικές βάσεις επί ελληνικού εδάφους, καθώς και οι διαρκείς αναφορές στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, σημειώνονται από την Αθήνα.

(φωτογραφία αρχείου ΑΡ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News