Υποκλοπή Ανδρουλάκη: Σήμερα η τοποθέτηση του Μητσοτάκη - Οι τρεις βασικοί άξονες της απάντησης του

Ελλάδα
Υποκλοπή Ανδρουλάκη: Σήμερα η τοποθέτηση του Μητσοτάκη - Οι τρεις βασικοί άξονες της απάντησης του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο με φόντο το σκάνδαλο των υποκλοπών - Στη δίνη αποκαλύψεων και παραιτήσεων η χώρα

Στη δίνη των παραιτήσεων, των ηχηρών αποκαλύψεων και της σφοδρής αντιπαράθεσης με φόντο τις υποκλοπές παραμένει ο πολιτικός βίος της χώρας... Οι διαδοχικές διαψεύσεις της Αρμενικής και της Ουκρανικής Πρεσβείας στους ισχυρισμούς-διαρροές περί δικών τους αιτημάτων για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και οι σπόντες που εξαπέλυσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Νίκος Ρωμανός πυροδότησαν μέσα στο σαββατοκύριακο νέο γύρο ανάφλεξης, κι ενώ αναμένεται σήμερα Δευτέρα 8 Αυγούστου, η δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί μέγα και ασυγχώρητο λάθος το «σκάνδαλο των υποκλοπών», τονίζοντας ότι χρωστάει μια συγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη, και σε αυτό τον καμβά αναμένεται να κινηθεί στη σημερινή δημόσια δήλωσή του. Εν αναμονή, πάντως, της δήλωσης Μητσοτάκη, την Κυριακή 7 Αυγούστου, συνεχίστηκε το άγριο... «σφυροκόπημα» των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανοίγει την επόμενη φάση στην υπόθεση με τον ίδιο να βγαίνει μπροστά για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να επιδείξει την κυβερνητική ετοιμότητα να μην μείνει τίποτα στη σκιά. Ο πρωθυπουργός θα στρέψει τους προβολείς στη διακηρυγμένη στρατηγική της κυβέρνησης να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και μέσα από την πλήρη διερεύνησή της να απομακρυνθεί και η παραμικρή σκιά από κάθε πτυχή της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του θα περιστραφεί γύρω από τρεις άξονες, ενώ κύκλοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα πρόκειται για διάγγελμα, αλλά για ξεκαθάρισμα των όσων έχουν συμβεί. Έτσι, με βάση τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, ο πρωθυπουργός θα σταθεί στα εξής:

  • Δεν γνώριζε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, μέχρι και την περασμένη Πέμπτη και αμέσως μετά ζήτησε την παραίτηση του διοικητή των μυστικών υπηρεσιών Παναγιώτη Κοντολέων.
  • Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην αρχική τοποθέτησή του ότι η Ελληνική κυβέρνηση, αλλά και καμία υπηρεσία της δεν έχει προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης Predator.
  • Τέλος, ο πρωθυπουργός θα δηλώσεις ανοιχτός σε από κοινού προτάσεις όλων των κομμάτων προκειμένου να διορθωθεί το νόμιμο πλαίσιο παρακολουθήσεων της ΕΥΠ.

Σε νέα σκληρή ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. έθεσε ερωτήματα προς την κυβέρνηση για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του, ενώ, αναφερόμενος στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι «διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους».

Για πρακτικές μαφίας από τις διαρροές της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών έκανε λόγο, από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Αλέξης Τσίπρας. Απαντώντας στα νέα σφοδρά «πυρά», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ζήτησε από την πλευρά του υπευθυνότητα, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση χειρίζεται το ζήτημα με απόλυτο θεσμικό σεβασμό, στο πλαίσιο του νόμου, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως κάθε πτυχή του».

Οι διαψεύσεις Αρμένων-Ουκρανών

Αναλυτικότερα, ένα 24ωρο μετά τη διάψευση της Αρμενικής Πρεσβείας στους ισχυρισμούς περί αιτήματος παρακολούθησης του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, στο όλο ζήτημα πήρε καθαρή θέση και ο πρέσβης της Ουκρανίας στη χώρα μας Sergii Shutenko. Με χθεσινή ανάρτησή του στο Τwitter, ο Ουκρανός διπλωμάτης διέψευσε, επίσης, τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ορισμένα ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες «Ουκρανία και Αρμενία διατύπωσαν στην ΕΥΠ το αίτημα για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη». Ο Ουκρανός πρέσβης δε δίστασε να κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «ισχυρισμούς που είναι διαζευγμένοι με την πραγματικότητα», αναφέροντας: «Διεθνής οργανισμός κατηγορεί το θύμα του πολέμου για παραβίαση των νόμων του πολέμου. Ξένες υπηρεσίες πληροφοριών κατηγορούν την Ουκρανία για υποκλοπή των πολιτών της. Επιτρέψτε μου να το επισημάνω αυτό: Η Ουκρανία ουδέποτε το έχει ζητήσει αυτό από την ελληνική πλευρά. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι διαζευγμένοι από την πραγματικότητα. Είναι μια πολύ βολική στιγμή για να αποσπαστεί η προσοχή από το βασικό ζήτημα - τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία. Ρώσοι κατακτητές σκοτώνουν καθημερινά ειρηνικούς Ουκρανούς και καταστρέφουν πόλεις και χωριά της Ουκρανίας».

Η αντίδραση της Αρμενικής Πρεσβείας

Στους ισχυρισμούς περί αιτήματος της Αρμενίας για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη αναφέρθηκε το Σάββατο 6 Αυγούστου, ο πρέσβης της χώρας Τιγκράν Μκρτσιάν, διαψεύδοντας μάλιστα κατηγορηματικά τις πληροφορίες που είδαν το φως.

Στη σχετική ανάρτηση επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής: «Ο πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Τιγκράν Μκρτσιάν, σε σχόλιο που έκανε σε τηλεφωνική του επικοινωνία, διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της Αρμενίας στο θέμα των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας: “Είναι ένα ξεδιάντροπο ψέμα. Η Αρμενία ΠΟΤΕ δε ζήτησε από καμία κυβέρνηση να ακούσει το τηλέφωνο κανενός”».

Οι αντιδράσεις των δύο διπλωματικών αποστολών προέκυψαν μετά τα δημοσιεύματα σε μερίδα ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία ο παραιτηθείς διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων είχε δεχτεί αιτήματα από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Αρμενίας και της Ουκρανίας προκειμένου να αρθεί το απόρρητο στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Νέα ανάφλεξη

Εντωμεταξύ, νέο γύρο ανάφλεξης, εγείροντας έντονο προβληματισμό, προκάλεσαν οι δηλώσεις του διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Νίκου Ρωμανού.

Στις επίμαχες δηλώσεις ο Νίκος Ρωμανός φέρεται να ανέφερε πως «ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για τις αιτιάσεις που αφορούν αυτή τη νόμιμη συνακρόαση μέσω της ΕΥΠ» και πως «πρέπει να έχει το θάρρος να κοινοποιήσει τα στοιχεία που θα τα μάθει μόνο ο ίδιος, καθώς είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα...».

Τσίπρας: «Πρακτικές μαφίας»

«Οι στοχευμένες “διαρροές” του προπαγανδιστικού μηχανισμού της Ν.Δ. για τον Νίκο Ανδρουλάκη επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας: Οι αυτουργοί των παρακολουθήσεων συνδέονται με πρακτικές μαφίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, σχολιάζοντας μάλιστα πως πρέπει «ο κ. Μητσοτάκης να κλείσει τη βάνα του οχετού, πριν πνιγεί μέσα του ο ίδιος».

«Ο κ. Ρωμανός, διευθυντής Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., σε δηλώσεις του άφησε σαφείς αιχμές για τους λόγους που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Είκοσι τέσσερις ώρες μετά θα αναμέναμε να τον έχει αποπέμψει ο πρωθυπουργός για την απαράδεκτη προσπάθειά του να σύρει την πολιτική συζήτηση στο βούρκο των σκοτεινών αποκαλύψεων», ανέφερε, σε δική του ανάρτηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας: «Προφανώς ο κ. Ρωμανός υλοποιεί το ύστατο σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου. Θα αποτύχει και αυτό».

«Άθλια προσπάθεια διαστρέβλωσης»

«Η άθλια συντονισμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης όσων είπα με πάνω από 30 ώρες καθυστέρηση είναι ενδεικτική τού ποιος θέλει να σύρει τον πολιτικό διάλογο για ένα σημαντικό ζήτημα στον βούρκο», αναφέρει σε δήλωσή του ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, σημειώνοντας: «Αρχικά είπαν ότι έκανα δηλώσεις σε σταθμό που ουδέποτε βγήκα. Μετά έφτιαξαν και fake κείμενο απομαγνητοφώνησης, βάζοντας λόγια στο στόμα μου που ποτέ δεν είπα. Βλέπετε, στη συγκεκριμένη περίπτωση ούτε η κοπτοραπτική αρκούσε για να στηθεί το fake αφήγημα».

«Το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και θα συμβάλει για την αποκάλυψη όλων των πτυχών της υπόθεσης. Θα ζητήσει, επίσης, να συμπεριληφθούν ως αντικείμενο της επιτροπής και οι υποθέσεις “συνακροάσεων” στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, καθώς οι σχετικές καταγγελίες είναι εδώ και χρόνια ουσιαστικά αναπάντητες, παραμένοντας στα συρτάρια των Αρχών που υποτίθεται μεριμνούν για την ασφάλεια και το απόρρητο των επικοινωνιών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Από το καλοκαίρι του 2019 το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει μέσα κι έξω από τη Βουλή την πολιτική επιλογή του εξορμπανισμού της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του», υπογραμμίζει σε δήλωσή του σχετικά με το θέμα των παρακολουθήσεων ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ανδρουλάκης: Να έρθουν όλα στο φως

Οι δηλώσεις Ρωμανού πυροδότησαν την άμεση αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει τα εξής: «Τρεις μέρες μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό μου τηλέφωνο, την ίδια περίοδο μάλιστα που έγινε απόπειρα παγίδευσής του και με το λογισμικό Predator, που έχει τη δυνατότητα να σε βιντεοσκοπεί 24 ώρες το 24ωρο, η κυβέρνηση κατακλύζει με χυδαίες διαρροές τον δημόσιο διάλογο.

Κυκλοφορούν σενάρια εκτός πραγματικότητας εμπλέκοντας τρίτες χώρες, ότι τάχα αυτές ζήτησαν την παρακολούθησή μου, διασύροντας τη χώρα διεθνώς. Οι πρέσβεις της Ουκρανίας και της Αρμενίας τούς διέψευσαν δημόσια.

Παράλληλα, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά σταγονίδια, διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους.

Έφτασε στο σημείο ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. να αξιολογεί δημοσίως τις συνακροάσεις της ΕΥΠ σε βάρος μου. Άραγε γνωρίζει το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων; Η χώρα μας και οι θεσμοί της δεν αξίζουν αυτή την κατάντια, για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Θα επαναλάβω λοιπόν το αίτημα να έρθουν όλα στο φως με διαφάνεια και σεβασμό στους κανόνες της Δημοκρατίας».

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News