default-image

Μητσοτάκης: Οφείλω συγνώμη στον Ανδρουλάκη - Παρέμβαση τη Δευτέρα για το θέμα των υποκλοπών

Ελλάδα
Μητσοτάκης: Οφείλω συγνώμη στον Ανδρουλάκη - Παρέμβαση τη Δευτέρα για το θέμα των υποκλοπών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αναμένει την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, για να προβεί στην τοποθέτησή του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις

Ο πρωθυπουργός θα κάνει δήλωση-τοποθέτηση τη Δευτέρα για την υπόθεση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, μετά και την πολιτική αναταραχή που προκάλεσαν οι παραιτήσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αναμένει την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, για να προβεί στην τοποθέτησή του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Ξεκαθαρίστηκε, ωστόσο, πως δεν πρόκειται για διάγγελμα.

Μετά την πολιτική αναταραχή που πυροδότησαν οι παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέοντος, το Μέγαρο Μαξίμου, αφού έστρεψε τους προβολείς στην κυβερνητική καταγραφή των γεγονότων, διεμήνυσε την ετοιμότητά του να περάσει στην επόμενη φάση την διακηρυγμένη επιδίωξή του και να χυθεί φως στην υπόθεση που αφορά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Χθες Παρασκευή μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται θετικά στο αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για τη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την αναζήτηση τυχόν πολιτικών ευθυνών αναφορικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου.

Διαβάστε επίσης

Άρειος Πάγος: Εισαγγελική έρευνα για τη διαρροή στοιχείων αναφορικά με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Υπόθεση Ανδρουλάκη: «Ναι» από την κυβέρνηση σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Θεμιστοκλής Δεμίρης: Ποιος είναι ο διπλωμάτης που αναλαμβάνει διοικητής ΕΥΠ

Σε δήλωσή του για την υπόθεση, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί»

«Σύμφωνα διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η Κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

«Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μητσοτάκης: Οφείλω μια συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη

Ενδιαφέρον είναι το ότι το «Το Βήμα της Κυριακής» κυκλοφορεί με δήλωση του κ. Μητσοτάκη στην οποία μεταξύ άλλων περιγράφει την επιχείρηση «επισύνδεσης» του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από την ΕΥΠ (την οποία εποπτεύει προσωπικά) ως «μέγα και ασυγχώρητο λάθος» για το οποίο «δεν είχα ενημερωθεί», ενώ υπάρχει και αναφορά προσωπικά στον κ. Ανδρουλάκη: «Οφείλω μία συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη», λέει ο Πρωθυπουργός.

Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισαν ωστόσο ότι θα πέσει «άπλετο φως» στην υπόθεση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, μάλιστα να ανακοινώνει το βράδυ της Παρασκευής ότι η κυβέρνηση αποδέχεται το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και την εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οπού αναμένεται από τον Σεπτέμβριο να δοθεί σκληρή μάχη.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το κουβάρι των εξελίξεων άρχισε να ξετυλίγεται το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, οπότε και ο κ. Μητσοτάκης πληροφορήθηκε ότι η ΕΥΠ στο παρελθόν είχε καταγράψει, μέσω της διαδικασίας της νόμιμης επισύνδεσης, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά από αίτημα ξένης υπηρεσίας. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πρωθυπουργού, καθώς η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έλαβε μια τέτοια απόφαση χωρίς να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία, κάτι που έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο, δεδομένου ότι το αίτημα της ξένης υπηρεσίας αφορούσε πολιτικό πρόσωπο.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι το θέμα των υποκλοπών βρίσκεται επί μέρες στην επικαιρότητα μετά την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη, η ηγεσία της ΕΥΠ δεν σκέφτηκε ότι έπρεπε να ενημερώσει, αλλά περίμενε την ενημέρωση που ζήτησε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), από την οποία προέκυψε ότι είχε γίνει άρση απορρήτου για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μόνο τότε η ΕΥΠ αποφάσισε να ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι αν η ΕΥΠ είχε ενημερώσει ως όφειλε την πολιτική ηγεσία, σε καμία περίπτωση δεν θα δινόταν συγκατάθεση για άρση απορρήτου. Έτσι, η παραίτηση του κ. Κοντολέοντα ήταν μονόδρομος. Σε ό,τι αφορά στον κ. Δημητριάδη, η παραίτηση του αποδίδεται στη στοχοποίησή του και το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του ως ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη ώστε να πληγεί ο Πρωθυπουργός.

Κυβερνητικές πηγές επέμειναν επίσης ότι ο μέχρι χθες γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το Predator, ενώ ο ίδιος προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγές κατά όσων τον εμπλέκουν σε υποθέσεις με το παράνομο λογισμικό. Τέλος, από το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξαν ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών καθώς η απόφαση του κ. Μητσοτάκη για εκλογές στο τέλος της τετραετίας είναι αδιαμφισβήτητη.

Αναμένεται η ενημέρωση Ανδρουλάκη

Την ίδια ώρα, θέμα χρόνου θεωρείται η κλήση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, το κινητό του κ. Ανδρουλάκη παρακολουθείτο επί τρεις μήνες με την επισύνδεση, η οποία δεν έγινε με το λογισμό Predator να διακόπτεται δύο μέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, «η διαδικασία των επισυνδέσεων για να είναι νόμιμη δεν είναι απλή. Απαιτείται εισαγγελική έγκριση για την παρακολούθηση, η οποία προφανώς υπήρξε». Επισημαίνεται ωστόσο πως δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση.

Σημειώνεται δε πως η εν λόγω παρακολούθηση δεν έγινε με το λογισμό Predator, αλλά με συμβατικά μέσα που χρησιμοποιούνται από την ΕΥΠ σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Η καταγγελία του Ανδρουλάκη λειτούργησε ως καταλύτης, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, οι οποίες επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημέρωση για τους χειρισμούς της ΕΥΠ και όταν κατέστη σαφές τι συμβαίνει, δεν επέτρεψε περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεών του.

«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της δια της παραίτησης Δημητριάδη, αλλά πλέον τον λόγο έχει η δικαιοσύνη», επισημαίνουν.

Η κλήση του θα γίνει από τον νέο αρχηγό της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη ο οποίος ορίστηκε αντικαταστάτης του Παναγιώτη Κοντολέοντος ο οποίος παραιτήθηκε νωρίτερα σήμερα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος προς το παρόν βρίσκεται στην Κρήτη και στις 17:00 αναμένεται να κάνει, on - camera, δήλωση για την υπόθεση θα προσέλθει εντός των επομένων ημερών στην ΕΥΠ και εκεί θα λάβει πλήρη γνώση σχετικά με όσα αφορούν στις καταγγελίες που έκανε ο ίδιος κατά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε πρόσφατα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για την υποκλοπή του κινητού του τηλεφώνου.

Λεπτομέρειες σχετικά με το εάν η Χαριλάου Τρικούπη θα επιλέξει να δημοσιοποιήσει στοιχεία που θα έλθουν σε γνώση του κ. Ανδρουλάκη δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο κάτι τέτοιο παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Υπενθυμίζεται σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Κοντολέων, παραιτήθηκε «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων». Σύμφωνα δε με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Κοντολέων δεν είχε παράσχει τη δέουσα ενημέρωση για νόμιμη επισύνδεση προς το Μεγαρο Μαξίμου.

Φωτογραφία αρχείου απο: Twitter

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News