Τουρκία: Επαναφέρει το θέμα «τουρκικής» μειονότητας στην Θράκη (βίντεο)

Ελλάδα
Τουρκία: Επαναφέρει το θέμα «τουρκικής» μειονότητας στην Θράκη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άγκυρα επαναφέρει ζήτημα «τουρκικής μειονότητας». Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ εγείρει εκ νέου το θέμα, κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης με αφορμή τη ρύθμιση για τις Μουφτείες στη Δυτική Θράκη

Το ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» επαναφέρει η Άγκυρα και πιο συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εγείρει εκ νέου το θέμα, κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης με αφορμή τη ρύθμιση για τις Μουφτείες στη Δυτική Θράκη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του mega, σε νέα επίθεση από την Τουρκία στην Ελλάδα κι ενώ απομένουν μόλις 5 ημέρες μέχρι τον απόπλου του 4ου πλωτού γεωτρύπανου στην ανατολική Μεσόγειο σε σημείο που θα ανακοινώσει ο ίδιος Ερντογάν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή νομοθέτημα για τους Μουφτήδες στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, μιλά για παραβίαση των Συνθηκών και καταπάτηση των δικαιωμάτων της μειονότητας που για μια ακόμα φορά αποκαλεί «τουρκική».

//--> //-->

«Καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και άλλες σχετικές συμφωνίες και να τερματίσει τις πολιτικές καταπίεσης και εκφοβισμού εναντίων της Τουρκικής Μειονότητας της Δ. Θράκης».

Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ας αναλογισθεί η Τουρκία, πριν προβεί σε υποδείξεις προς οποιονδήποτε, πόσα από τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάνης έχει η ίδια σεβασθεί. Για ποιους λόγους και με ποιες συστηματικές πολιτικές της Άγκυρας η άλλοτε ακμάζουσα Ελληνική Μειονότητα σε  Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο έχει σχεδόν αφανισθεί».

Κρίσεις… αρχηγών

Στην Άγκυρα συνεδρίασε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο με κυρίως θέμα τις κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ παραμένει στη θέση του για έναν ακόμα χρόνο ενώ οι αρχηγοί Ναυτικού και Αεροπορίας αποστρατεύονται.

Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την πορεία των εργασιών στον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου, ο οποίος κατασκευάζεται με τη βοήθεια και ρωσικών κεφαλαίων, ένα 24ωρο πριν από το ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι όπου θα συναντηθεί με τον ώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ετοιμάζεται το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν

Γεωτρήσεις με «άδεια» υποστηρίζει ότι θα κάνει η Τουρκία στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη ρητορική της περί «υπεράσπισης των δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων» και όχι εκμετάλλευσης, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι εάν του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν κινηθεί εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, αυτό θα είναι με την απαιτούμενη «άδεια».

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχήμ Καλίν, σε δηλώσεις του φροντίζει να υπενθυμίζει άλλωστε το επιχείρημα ότι η Τουρκία πήρε άδεια από τη λεγόμενη «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου»  για τις γεωτρήσεις που προγραμματίζει να διεξάγει στην ανατολική Μεσόγειο.

«Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την ‘Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου’. Υπάρχουν και οι συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα», είχε υποστηρίξει την Κυριακή ο Ιμπραχήμ Καλίν με στόχο να δώσει μία επίφαση νομιμότητας στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει ένταση και νέα τετελεσμένα.

Η τουρκική προπαγάνδα επιμένει να διαφημίζει τις έρευνες που θα ξεκινήσει το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στις «9 Αυγούστου», όπως έχει προαναγγελθεί. Τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις για το πού ακριβώς θα κινηθεί το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας αναμένεται να λάβει και να κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στο Σότσι

Νέο ραντεβού με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν έκλεισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Παρασκευή στο Σότσι. Ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντήσει για δεύτερη φορά τον Ρώσο ομόλογο του μετά τις συνομιλίες της 19ης Ιουλίου στην Τεχεράνη. Μία συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 15 μέρες από την προηγούμενη.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις μόλις μέρες μετά τη συνάντηση της Τεχεράνης υπογράφηκε η συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη για την επανάληψη των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών και γεωργικών προϊόντων που είναι μπλοκαρισμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

 (Φωτογραφία ΙΝ ΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News