Νέο ασφαλιστικό το φθινόπωρο στη Βουλή - Τι θα ισχύσει για τις συντάξεις

Κρήτη
Νέο ασφαλιστικό το φθινόπωρο στη Βουλή - Τι θα ισχύσει για τις συντάξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραγραφή χρεών και αύξηση δόσεων στον ΕΦΚΑ προανήγγειλε ο Χατζηδάκης - Τι θα ισχύσει για τις συντάξεις - Τα σενάρια που εξετάζονται

Νέο τοπίο στο ασφαλιστικό φέρνει το νομοσχέδιο που έχει έτοιμο η κυβέρνηση και αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή το φθινόπωρο. Παρά το γεγονός ότι άμεσος στόχος είναι να αποκατασταθούν λάθη του παρελθόντος και να “διορθωθεί” το πλαίσιο σύμφωνα με πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις όπως αυτή του ΣτΕ, που μείωσε την περίοδο παραγραφής οφειλών από τα 20 στα 10 χρόνια, εκπρόσωποι των φοροτεχνικών και εκπρόσωποι των συνταξιούχων κάνουν λόγο για ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει μέτρα “ασπιρίνης” και δεν αντιμετωπίζει τις ανάγκες της αγοράς.

Είναι άξιο αναφοράς πως ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες το πρωί, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανακοίνωσε δύο σημαντικές παρεμβάσεις που θα αφορούν στις παραγραφές χρεών ιδιωτών σε σχέση με τον ΕΦΚΑ, αλλά και την αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ. Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί το φθινόπωρο, πρόσθεσε δε ότι εξετάζεται - από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών - πώς θα καταργηθεί η παρακράτηση του 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.

Απέναντι στην παρέμβαση αυτή που κάνει λόγο για αύξηση των δόσεων από 12 στις 24 στον ΕΦΚΑ, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Ηρακλείου, Παύλος Μπαριτάκης, υποστήριξε: «Δε θα δώσει τις απαιτούμενες “ανάσες” στην αγορά. Οι ανάγκες της αγοράς είναι τόσες πολλές που οι επιχειρήσεις και οι φορείς δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε 24 δόσεις. Δεν έχει την ίδια απόδοση (σ.σ. η εν λόγω παρέμβαση), και την ίδια στιγμή τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανεβαίνουν. Θεωρώ πως οι δόσεις πρέπει να είναι 48 και να μπορούν να κεφαλαιοποιούνται, να είναι δηλαδή άτοκες. Έτσι θα δοθούν “ανάσες” στη δοκιμαζόμενη αγορά. Οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα. Υπάρχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις και θεωρώ πως τα μέτρα είναι μέτρα “ασπιρίνης”. Θα έπρεπε επίσης να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα για τους φορολογούμενους να πληρώσουν μόνο το κεφάλαιο και όχι τις προσαυξήσεις. Θα πρέπει οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν με καλύτερο τρόπο».

Τα σενάρια για τα αναδρομικά

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση του ΣτΕ έκλεισε τον δρόμο της επιστροφής των αναδρομικών για τις αντισυνταγματικές μειώσεις 11 μηνών σε επικουρικές συντάξεις και δώρα σε 1,3 εκατ. συνταξιούχους που δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια. Αντίθετα, οι περίπου 350.000 συνταξιούχοι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που είχαν καταθέσει αγωγές μπορούσαν να περιμένουν να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους προκειμένου να λάβουν τις επιστροφές.

Ο αντιπρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Ελλάδας, Γιώργος Σκουλάς, μιλώντας στο neakriti.gr εξέφρασε μια γενικότερη δυσαρέσκεια που υπάρχει στον χώρο των συνταξιούχων: «Η ίδια η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει πως δε χρειάζεται να κάνουν αγωγή όσοι δεν έκαναν πριν από τον Ιούλιο του 2020 και ότι θα λάβουν κανονικά το χρηματικό ποσό που τους αναλογεί. Η κυβέρνηση λέει επανειλημμένα ψέματα και δυστυχώς δεν υπάρχει καθόλου λογοκρισία. Ο συνταξιούχος έχει πληρώσει “το μάρμαρο” από το πρώτο μνημόνιο και έπειτα. Οι αυξήσεις που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι της τάξης του 4-5% και το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται “ελληνικός πληθωρισμός” δεν έχει αντιμετωπιστεί. Πρέπει να υπάρξουν γενναίες αυξήσεις και όσοι είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και όσοι δεν είχαν προσφύγει να πάρουν πίσω τα χρήματα».

Το κόστος των επιστροφών υπολογιζόταν σε 2,5 δισ., 723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δικαιούνται αναδρομικά έως 2.900 ευρώ, του ΙΚΑ έως 1.900 ευρώ, των ΔΕΚΟ έως 3.300 ευρώ και των τραπεζών έως 3.200 ευρώ.

Τα σενάρια που εξετάζονται (χωρίς να έχουν ωριμάσει οι συζητήσεις πριν κοστολογηθούν τα μέτρα) είναι:

- Να δοθούν με πολιτική απόφαση τα αναδρομικά στους δικαιούχους που έχουν προσφύγει (με αγωγές έως 31/7/2020) ώστε να μη χρειαστεί να περιμένουν έως και 5 χρόνια να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, με δεδομένο ότι σε όλα τα πρωτοδικεία οι δίκες έχουν κερδηθεί. Διευκρινίζεται ότι οι υποθέσεις που θα τελεσιδικήσουν στο Εφετείο πρέπει να καταστούν εκτελεστές προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι.

Το κόστος της επιστροφής των αναδρομικών γι' αυτή την κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ. Το σενάριο δίνει ως εναλλακτική, για να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός, την καταβολή των ποσών με ετήσιες δόσεις από το 2023.

- Για όσους δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια εξετάζεται το σενάριο του συμψηφισμού των αναδρομικών με τις θετικές προσωπικές διαφορές του νόμου Κατρούγκαλου. Η λύση αυτή είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Το μεν Δημόσιο θα αποφύγει να “φουσκώσει” τον λογαριασμό των επιστροφών που γι’ αυτή την πολυπληθή κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ, οι δε συνταξιούχοι θα έχουν την ευκαιρία να μειώσουν ή ακόμη και να μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά, εξασφαλίζοντας την αύξηση των συντάξεών τους από 1/1/2023. Π.χ. συνταξιούχος που δικαιούται αναδρομικά από τα κομμένα δώρα ύψους 800 ευρώ, έχει προσωπική διαφορά 200 ευρώ. Με τον συμψηφισμό θα μηδενίσει την προσωπική διαφορά και θα μείνει ένα υπόλοιπο 600 ευρώ, το οποίο θα λάβει σε δόσεις. Την ίδια ώρα θα δικαιούται αύξηση από 1/1/2023, η οποία θα ανέρχεται σε περίπου 55 ευρώ, αν το ύψος της σύνταξής του είναι 1.000 ευρώ.

- Ένα ακόμα σενάριο που εξετάζεται εναλλακτικά είναι να δοθεί ένα βοήθημα με τη μορφή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους που αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και σε βασικές υποχρεώσεις εξαιτίας της επέλασης του πληθωρισμού και της ενεργειακής ακρίβειας.

Μία ακόμα εκκρεμότητα με την οποία δεν έχει ασχοληθεί επί του παρόντος το υπουργείο Οικονομικών είναι η επιστροφή των αναδρομικών σε περίπου 380.000 συνταξιούχους του Δημοσίου από την Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για τα έτη 2017 και 2018.

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης

Πάντως, αν όλα αυτά είναι υπό εξέταση, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συνταξιούχοι που έχουν μηδενική ή μικρή προσωπική διαφορά θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις το 2023, ενώ θα καταργηθεί και η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Αυτό το διάστημα ο ΕΦΚΑ επιδίδεται σε ασκήσεις επί χάρτου προκειμένου να καταγραφούν οι λεγόμενες “προσωπικές διαφορές” των συνταξιούχων. Σύμφωνα με στελέχη του Φορέα, η καταγραφή της προσωπικής διαφοράς ξεκινά από μηδενική βάση και “τρέχει” ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία (π.χ. 500 έως 600 ευρώ, 600 έως 700 ευρώ κ.ο.κ.). Σε κάθε κατηγορία καταγράφεται ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στην τσέπη και ποιοι στα χαρτιά, καθώς διατηρούν θετική προσωπική διαφορά. Στόχος των ασκήσεων επί χάρτου είναι να εκτιμηθεί το συνολικό κόστος ώστε τον Οκτώβριο να καταρτιστεί νέος προϋπολογισμός που θα περιλαμβάνει τα αυξημένα κονδύλια για τις συντάξεις από την 1η/1/2023.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News