Οριοθετήθηκαν οι πυρκαγιές σε Γύθειο και Πύργο Ηλείας - Καλύτερη η εικόνα στον Σχίνο Μεσσηνίας

Ελλάδα
Οριοθετήθηκαν οι πυρκαγιές σε Γύθειο και Πύργο Ηλείας - Καλύτερη η εικόνα στον Σχίνο Μεσσηνίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια στιγμή πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Πέμπτη και στην Κρήτη

Οριοθετήθηκαν τα πύρινα μέτωπα στον Σχοίνο της Μεσσηνίας, στην περιοχή Καλύβια Γυθείου και στον Ασπρόπυργο πάνω από τα διόδια της Αττικής Οδού.

Νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι «καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά στην περιοχή του Σχίνου, στην Μεσσηνία».

Στην περιοχή, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο πνέουν ισχυροί άνεμοι, εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά. Στο μεταξύ, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Καρβέλας, «δεν υπάρχουν μέχρι τώρα αναφορές για ενδεχόμενες ζημιές σε κατοικίες από την φωτιά», αλλά όπως προσέθεσε, «έχουν καεί εκτάσεις με ελαιόδεντρα».

Σημειώνεται πως λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι έστειλαν μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους του Μεσοχωρίου Πύλου, να εκκενώσουν άμεσα προς Πήδασο. Στο σημείο επιχειρούν 65 πυροσβέστες, ανάμεσά τους 14 Φινλανδοί, δύο ομάδες πεζοπόρου, 15 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, που βρίσκεται ανάμεσα σε οικισμούς.

Φωτια - Μεσσηνία: Απειλούνται οι οικισμοί Βάρακες και το Μεσοχώρι

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε περίπου στις 2:30 το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Αυγούστου 2022 στην Μεσσηνία κινητοποιώντας τις Πυροσβεστικές αρχές. 

Η φωτιά ξέσπασε σε δασώδη και βραχώδη έκταση στο Σχίνο ενω λίγο μετά δόθηκε εντολή εκκένωσης από Μεσοχώρι προς Πήδασο.

https://twitter.com/112Greece/status/1554797200127021056

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 2:30 όσοι βρίσκονταν στην περιοχή έλαβαν εντολή εκκένωσης μέσω του αριθμού 112, όπου καλούνταν να φύγουν από το Μεσοχώρι και να κατευθυνθούν προς Πήδασο.  

Απειλούνται οικισμοί, λέει ο Δήμαρχος Πύλου

Ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, έκανε λόγο για δύσκολη φωτιά. Ανέφερε πως απειλούνται δύο οικισμοί, οι Βάρακες και το Μεσοχώρι που είναι «μεγάλοι».

//--> //-->

//--> //-->

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 15 οχήματα, ενώ έχουν σηκωθεί και επιχειρούν 2 Τράκτορες, ένα Erickson και ένα Mi8.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι προκαλώντας ανησυχία σε κατοίκους και πυροσβεστική.

Λίγο μετά τις 2:30 όσοι βρίσκονταν στην περιοχή έλαβαν εντολή εκκένωσης μέσω του αριθμού 112, όπου καλούνταν να φύγουν από το Μεσοχώρι και να κατευθυνθούν προς Πήδασο.

//--> //-->

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά παίρνει μεγάλες διαστάσεις λόγω του αέρα.

https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1554787475566075904

Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Τετάρτη 3 Αυγούστου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Τετάρτη 3 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Οι περιοχές που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) είναι οι εξής:

Αττική, Εύβοια, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ικαρία. Παράλληλα, προβλέπεται ψηλός κίνδυνος σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο Χάρτης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Όπως κάθε χρόνο η έκδοση του χάρτη στοχεύει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Ο Χάρτης εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και εντάσσεται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ΙΟΛΑΟΣ, το οποίο είχε εκπονηθεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2019 από την ΓΓΠΠ.

Η σύνταξη και έκδοση του Χάρτη αποτελεί διεθνή πρακτική, ειδικότερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω δασικών πυρκαγιών, με κύριο στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την ενίσχυση της ετοιμότητάς τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, η έκδοση του Χάρτη αποσκοπεί στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται τόσο για τις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όσο και για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας, καθώς και στην αποφυγή ενεργειών που ενδέχεται να προκαλέσουν την έναρξη δασικής πυρκαγιάς από αμέλεια.

Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News