Τουρκική προκλητικότητα - Καλίν: «Όπως το Oruc Reis έτσι και το Αμπντούλ Χαμίτ θα κάνει έρευνες»

Ελλάδα
Τουρκική προκλητικότητα - Καλίν: «Όπως το Oruc Reis έτσι και το Αμπντούλ Χαμίτ θα κάνει έρευνες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα δημιουργεί μέτωπο εναντίον της Τουρκίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής προεδρίας

 

Συνεχίζεται το μπαράζ των προκλητικών δηλώσεων από την Άγκυρα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας αυτή την φορά, Ιμπραχίμ Καλίν, να τοποθετείται αναφορικά με τις επερχόμενες έρευνες του γεωτρύπανου   Αμπντουλχαμίτ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, «Κανείς, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων φίλων μας, δεν πρέπει να φοβάται το Αμπντουλχαμίτ Χαν. Η Τουρκία διεξάγει δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στα χωρικά της ύδατα στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

«Όπως το Oruc Reis και τα άλλα πλοία μας έχουν πραγματοποιήσει εξερευνήσεις στο παρελθόν, το ίδιο θα κάνει και το πλοίο Αμπντουλχαμίτ Χαν. Πραγματοποιούμε ερευνητικές δραστηριότητες στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤΔΒΚ. Έχουμε ήδη το δικαίωμα στα δικά μας χωρικά ύδατα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, μιλώντας στο Haber 7.

«Η Ελλάδα δημιουργεί μέτωπο εναντίον της Τουρκίας»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα «προβάλλει τέτοιες απαιτήσεις για τα νησιά που διεκδικεί την κυριαρχία σε 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί πουθενά στον κόσμο. Η ελληνική πλευρά το κάνει αυτό: Προσπαθεί να ανοίξει γεωπολιτικούς και πολιτικούς χώρους για τον εαυτό της δημιουργώντας ένα μέτωπο εναντίον της Τουρκίας. Δεν θα ωφελήσει κανέναν παρά μόνο βραχυπρόθεσμα λαϊκιστικά οφέλη».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν στη συνέχεια δήλωσε ότι «Το σχέδιο της Ελλάδας να δημιουργήσει αντίπαλα μέτωπα έχει σε μεγάλο βαθμό καταρρεύσει. Όταν θέτετε μπροστά μας τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας ως γεγονότα επί του εδάφους, κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να τις αποδεχτούμε. Δεν επιδιώκουμε ένταση με την Ελλάδα. Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να συμβιώσουν σε αυτή την περιοχή. Προσπαθούμε να έχουμε μια δίκαιη σχέση βασισμένη στο αμοιβαίο συμφέρον, με βάση τα δικαιώματα και το νόμο. Για τον λόγο αυτό, ο Πρόεδρός μας φιλοξένησε τον κ. Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πρόεδρός μας είπε: "Κύριε Μητσοτάκη, όταν υπάρχει ένα θέμα μεταξύ μας, μην προσπαθείτε να το λύσετε με τρίτους. Μην προσπαθείτε να ασκήσετε πίεση στην Τουρκία. Αυτό δεν θα λειτουργήσει"».

«Αλλά ο κ. Μητσοτάκης πήγε και είπε άλλα πράγματα σε άλλα μέρη», τόνισε στο τέλος ο Καλίν.

«Αμπντουλχαμίτ Χαν»: Κάνει δοκιμαστικές πλοές ενώ δεν έχει εκδοθεί Navtex για γεωτρήσεις

Με ψυχραιμία απαντά στις τουρκικές προκλήσεις της Άγκυρας, η Αθήνα ενώ παράλληλα σφυρηλατεί τις συμμαχίες της, οι οποίες είναι προφανές πως εκνευρίζουν την Τουρκία. Ενώ ΑθήναΠαρίσι και Βερολίνο υψώνουν αμυντικό τείχος απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, το 4ο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν βγήκε από το λιμάνι αλλά μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι απλώς ξεκίνησε τις δοκιμαστικές πλόες απέναντι από Τασουτζού της Μερσίνας και όχι τις διαδικασίες για γεωτρήσεις.

Όπως τόνισε στο OPEN ο Υποναύαρχος εν αποστρατεία Στέλιος Φενέκος, «αυτό το γεωτρύπανο δεν έχει κάνει γεωτρήσεις. Είμαστε σε περίοδο δοκιμών, βγαίνει σε τουρκικά ύδατα κάνει δοκιμές να δει ότι όλα πάνε καλά, γιατί αν πάει κατευθείαν στο πεδίο και αποτύχει θα έχει πολιτικό κόστος η κίνηση. Πρέπει πρώτα να διασφαλίσει ότι η γεώτρηση μπορεί να γίνει».

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο του καναλιού Γεωργία Γαρατζιώτη, το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν συνοδεύεται από το ανεφοδιαστικό πλοίο ILHAN και ένα ακόμα ρυμουλκό. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα και η Λευκωσία παρακολουθούν όλες τις τουρκικές κινήσεις στο πεδίο και προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο. Δεν αποκλείεται δηλαδή ο στόχος του Ερντογάν να είναι για ακόμα μία φορά η Κύπρος και όχι η Ελλάδα.

«Η Τουρκία προσπαθεί να δείξει στο κοινό της, στον υπόλοιπο κόσμο ότι είναι μια αυτόνομη περιφερειακή δύναμη και ότι δεν υποτάσσεται σε κανέναν. Ενδεχομένως να χτυπήσει τον αδύναμο κρίκο που είναι η Κύπρος», σημείωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Τριανταφύλλου.

Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι και σήμερα η Άγκυρα δεν έχει εκδώσει Navtex για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι την έναρξη των γεωτρήσεων θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Ερντογάν στις 9 Αυγούστου. Ωστόσο, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε επιφυλακή.

«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση»

Ο Διεθνολόγος κύριος Σταθακόπουλος σχολίασε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ότι τέτοιες κινήσεις είναι αναμενόμενες από την πλευρά τις Τουρκίας και δεν μας αιφνιδιάζουν. Ο ίδιος εκτίμησε ότι όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Ερντογάν, το γεωτρύπανο θα προχωρήσεις περαιτέρω και μάλιστα εκτίμησε ότι θα το συνοδεύουν πολεμικά πλοία όπως έγινε δηλαδή το θερμό καλοκαίρι το 2020.

«Είμαστε ακόμα πιο προετοιμασμένοι και ο Ερντογάν δεν θα μπορέσει να εκδηλώσει αυτά τα οποία εργάζεται. Όμως αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό, δεν θα πρέπει να την πατήσουμε σαν τον "Πέτρο με τον λύκο”».

Από την πλευρά του ο Υποναύαρχος εν αποστρατεία Στέλιος Φενέκος επεσήμανε ότι θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και τόνισε ότι «το κρίσιμο είναι αν θα συνοδεύεται από φρεγάτες, τότε θα στείλουμε και εμείς», ενώ ξεκαθάρισε ότι θα χρειαστεί μία περίοδο δοκιμών πριν αρχίσει να κάνει γεωτρήσεις. «Θα πρέπει να δείξουμε ότι θέλουμε δικαιοδοσία της περιοχής», υπογράμμισε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News