default-image

Διευρυμένο Ολοήμερο σχολείο: Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί - Μιλούν για άνευ σχεδιασμού κίνηση (βίντεο)

Ελλάδα
Διευρυμένο Ολοήμερο σχολείο: Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί - Μιλούν για άνευ σχεδιασμού κίνηση (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για «πάρκινγκ παιδιών» και πρόχειρη απόφαση να κρατούν μικρά παιδιά στα σχολεία χωρίς πρόβλεψη, μέχρι τις 5:30 το απόγευμα, κάνουν λόγο οι εκπαιδευτικοί

Χωρίς σχεδιασμό και χωρίς καμία πρόνοια, ως ένα άλλο επικοινωνιακό παιχνίδι το οποίο θα λειτουργήσει σε βάρος μικρών μαθητών, χαρακτήρισαν το νέο θεσμό του διευρυμένου ολοήμερου σχολείου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, οι εκπαιδευτικοί που περιέγραψαν ότι εφόσον προχωρήσει από το Σεπτέμβρη, με τον τρόπο που αποφασίστηκε, θα θυμίζει περισσότερο πάρκινγκ. 

 

Για «πάρκινγκ παιδιών» και πρόχειρη απόφαση να κρατούν μικρά παιδιά στα σχολεία χωρίς πρόβλεψη, μέχρι τις 5:30 το απόγευμα, κάνουν λόγο οι εκπαιδευτικοί που ενόψει του Σεπτέμβρη και του νέου θεσμού του διευρυμένου ολοήμερου σχολείου για παιδιά νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, εξηγούν ότι πρόκειται για επικοινωνιακό παιχνίδι που κινδυνεύει να στοιχίσει και στην ψυχική υγεία των παιδιών, όταν χρειάζεται να μένουν επί 10 ή και περισσότερες ώρες, σε σχολεία χωρίς την κατάλληλη υποδομή.

Το υπουργείο άφησε τους εκπαιδευτικούς για μία ακόμη φορά εκτός του διαλόγου, επισήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Ηρακλείου «Δομινικος Θεοτοκόπουλος», που εξήγησε ότι με αυτή την πρόβλεψη, επί της ουσίας εκτός των άλλων διευρύνονται αριθμητικά και τα κενά με τα οποία παραδοσιακά ξεκινάει η σχολική χρονιά.

Εξηγώντας ότι δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για την υλικοτεχνική υποδομή αλλά και για την ποιότητα των σχολικών μονάδων, κυρίως σε ότι αφορά τα νηπιαγωγεία, ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Ηρακλείου Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, διευκρίνισε ότι μια τέτοια μέριμνα θα έπρεπε να έχει σχεδιαστεί με ακρίβεια και πάντως με απόλυτα λυμένο το θέμα της σχολικής στέγης, διευκρινίζοντας ότι είναι αδύνατον μικρά παιδιά να παραμένουν σε έναν χώρο επί ώρες χωρίς την κατάλληλη υποδομή.

Σχολιάζοντας ότι σε κανένα σημείο ενόψει της απόφασης για το διευρυμένο ολοήμερο, δεν ενημερώθηκαν ή δεν κλήθηκαν να κάνουν προτάσεις οι εκπαιδευτικοί, ο κ. Μακράκης επισήμανε ότι αγνοούν πλήρως το εργασιακό πλαίσιο με το οποίο θα εργαστούν οι εκπαιδευτικοί και ποιοι θα χρησιμοποιηθούν για αυτές τις ώρες, συμπληρώνοντας ότι αυτό δυναμιτίζει περαιτέρω τα κενά που κάθε χρόνο καταγράφονται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και φτάνουν μέχρι και το Πάσχα.

Πάντως αν και άνοιξε ήδη η πλατφόρμα για την πρόσληψη 8586 μόνιμων εκπαιδευτικών, η αγωνία είναι ότι τα κενά θα καλύψουν ένα μέρος των αναγκών και πάντως όχι το μεγαλύτερο πρόβλημα και ότι και φέτος η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με μεγάλα κενά.

12 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Σε ό,τι αφορά το ερχόμενο σχολικό έτος, όπως είχε κάνει γνωστό  η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως  «τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, ανοίγουν τα σχολεία, με την πιο υγιή ισορροπία ανθρώπινου δυναμικού των τελευταίων δεκαετιών. Για 12 χρόνια δεν είχε διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός, ενώ έφευγαν 3.000 τον έναν χρόνο, 4.000 τον άλλον, 5.000 τον άλλον. Επί δικής μας κυβέρνησης έγιναν μόνιμοι διορισμοί 25.000 εκπαιδευτικών. Φέτος έχει γίνει πολύ πιο νωρίς και ο προγραμματισμός για την κάλυψη κενών από αναπληρωτές».

Ακόμη, αναφέρθηκε στο ολοήμερο σχολείο υπογραμμίζοντας πως «πλέον, αντί για τις 16:00, θα τελειώνει στις 17:30, στο 50% των ολοήμερων τμημάτων της χώρας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News