Λογισμικό κατασκοπείας Predator: Πώς θα προστατευτείτε από ηλεκτρονικές απάτες

Ελλάδα
Λογισμικό κατασκοπείας Predator: Πώς θα προστατευτείτε από ηλεκτρονικές απάτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας νέος όρος εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες στην πολιτική επικαιρότητα, μετά την καταγγελία του προέδρου του προέδρου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη

Ένας νέος όρος εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες στην πολιτική επικαιρότητα, μετά την καταγγελία του προέδρου του προέδρου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Πρόκειται για το λογισμικό κατασκοπείας Predator με τον κ. Ανδρουλάκη να καταγγέλει απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του με το παράνομο λογισμικό «Πήγασος» και απόπειρα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης έκανε χρήση, στις 28 Ιουνίου 2022, για προληπτικούς λόγους, της Ειδικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημιουργήθηκε μετά από την αποκάλυψη των σκανδάλων παρακολούθησης με το λογισμικό «Πήγασος», μέσω της οποίας οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να ελέγχουν τις τηλεφωνικές συσκευές τους για τυχόν μολύνσεις από παράνομα λογισμικά παρακολούθησης.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στη συσκευή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών (passwords), αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών, καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή). Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης (screencaptures), να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη (στο κινητό του), καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο. Το Predator επιτρέπει, επίσης, στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω «κρυπτογραφημένων εφαρμογών») καθώς επίσης απλών και VoIP τηλεφωνικών κλήσεων (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω «κρυπτογραφημένων» εφαρμογών).

Ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο ασφαλείας του Κοινοβουλίου, το οποίο ενεργοποιήθηκε αμέσως, δημιουργήθηκε ένα αντίγραφο της συσκευής, ώστε να διενεργηθεί ένας πιο λεπτομερής έλεγχός της. Στη συνέχεια, μετά από πρόταση των αρμοδίων υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξήχθη συμπληρωματικός έλεγχος στη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των ελέγχων, οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου συνέταξαν τη σχετική έκθεση, την οποία παρέδωσαν στον κ. Ανδρουλάκη τις προηγούμενες ημέρες.

//--> //-->

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται εκεί, ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, δηλαδή λίγο διάστημα πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών, στη συσκευή του, το οποίο τον καλούσε να πατήσει έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος σύμφωνα με έκθεση του CitizensLab του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάστασή του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου. Το μήνυμα έγγραφε επακριβώς: «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε» και ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας που υπάρχει και λειτουργεί κανονικά. Αν και το μήνυμα φαίνεται να διαβάστηκε μία ώρα μετά τη λήψη του, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το λινκ είναι αυτό που φαίνεται να τον γλύτωσε από τα χειρότερα. Υπήρξε, δηλαδή, απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, που αποτράπηκε χάρις την πρόνοια του ίδιου να μην ακολουθήσει τον σύνδεσμο που θα παγίδευε το τηλέφωνό του. Σημειώνεται, ότι στους 200 και πλέον ελέγχους κινητών ευρωβουλευτών που έχουν διεξαχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν η πρώτη περίπτωση που διαπιστώθηκε απόπειρα μόλυνσης προσωπικής τηλεφωνικής συσκευής. Τεχνικοί σύμβουλοι δεν αποκλείουν, εξάλλου, την ακρόαση με άλλα συστήματα που δεν αφήνουν ίχνη.

Τι είναι το Predator

Μέσω του λογισμικού Predator, του οποίου η τιμή μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, αποκτά κανείς πλήρη πρόσβαση στις λειτουργίες του κινητού και στους κωδικούς του θύματος, που έχουν αποθηκευτεί σε αυτό. Στόχοι του Predator, έχουν υπάρξει στο παρελθόν πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές. Ο μέσος πολίτης μπορεί να φαντάζει ασφαλής από το λογισμικό κατασκοπείας, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις ηλεκτρονικές απάτες, που είναι αυξημένες τελευταία, καθώς επιτήδειοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποσπάσουν χρήματα από ανυποψίαστα θύματα.

Προκειμένου οι πολίτες να προστατευτούν, συνίσταται να χρησιμοποιούν κινητά τελευταίας τεχνολογίας και να έχουν ενημερωμένο το λογισμικό τους. Επίσης, να αποφεύγουν να «κατεβάζουν» ύποπτες εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να τους υποκλέψουν δεδομένα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εφαρμογές που υποτίθεται ότι ενημερώνουν τους χρήστες για «unfollow» στα social media.

Χρήστες που είχαν εγκαταστήσει τέτοιες εφαρμογές στα κινητά τους για να βλέπουν ποιοι δεν τους ακολουθούν στο instagram, έχασαν την πρόσβαση στους λογαριασμούς τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News