Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι θα πληρώσουν διπλή δόση μέχρι τέλη Αυγούστου

Οικονομία
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι θα πληρώσουν διπλή δόση μέχρι τέλη Αυγούστου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως μπορούν οι δικαιούχοι να εξασφαλίσουν έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ενίσχυσης

Έως και την 31η Αυγούστου θα μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση (μαζί με τη δεύτερη δόση) οι δικαιούχοι όλων των κύκλων της «Επιστρεπτέας προκαταβολής», για τους οποίους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού ολοκληρώνεται μετά την 25η Ιουλίου.

Παράλληλα, με την έκδοση της σχετικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών, θα προβλεφθεί ότι για τους δικαιούχους αυτούς παρατείνεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ενίσχυσης που έχει ληφθεί έως και την 31η Αυγούστου, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ενίσχυσης.

Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση 15% ισχύει μόνο για επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως και την 25η Ιουλίου και με την προϋπόθεση της τήρησης των όρων των αποφάσεων.

Οι ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού θα αναρτηθούν στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ myAADE, στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις», ενώ θα αποσταλεί και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ (myAADE) στην επιλογή «Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές», καθώς και αναλυτική αποτύπωση σε ψηφιακό αρχείο των κύκλων ενίσχυσης για τους οποίους έχει πραγματοποιηθεί βεβαίωση, από την πλατφόρμα myBusinessSupport. Η πληρωμή των οφειλών είναι δυνατή και μέσω του συστήματος IRIS Online Payments, στο myAADE (myaade.gov.gr), με άμεση πίστωση των οφειλών.

Φορολογικές δηλώσεις: Έκπτωση 3% για πληρωμή εφάπαξ έως τέλος Αυγούστου

Παραμένει έως το τέλος Αυγούστου το δικαίωμα της έκπτωσης 3% στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος, μετά την παράταση έως τις 30 Αυγούστου της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

H απόφαση για την παράταση των φορολογικών αναμένεται να ακολουθήσει τις ίδιες διορίες, δηλαδή πληρωμή «διπλής» δόσης έως 31 Αυγούστου ή ολική εξόφληση με έκπτωση έως την ίδια ημερομηνία.

Με βάση τις νέες διορίες πάντως, απομένουν για να υποβληθούν ακόμη 1 εκατομμύριο δηλώσεις Ε1 και 400.000 Ε3 από επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Από τις 5,4 εκατ. δηλώσεις Ε1 που έχουν υποβληθεί, χρεωστικά εκκαθαριστικά εκδίδονται για το 34% (1 στις 3 δηλαδή).

Περίπου 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά πρόσθετους φόρους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 1.250 ευρώ «κατά κεφαλήν» ο καθένας.

Ωστόσο περίπου 30% των ποσών αυτών (πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ) έχει ήδη καταβληθεί, από πολλούς εφάπαξ μάλιστα αντί σε έως 8 δόσεις που προβλέπονται για όσους θα έκαναν δηλώσεις μέχρι και αύριο Παρασκευή 29 Ιουλίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News