Λέσβος: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο - Απεγκλωβίστηκαν δύο ηλικιωμένοι από τη Βρίσα (εικόνες,βίντεο)

Ελλάδα
Λέσβος: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο - Απεγκλωβίστηκαν δύο ηλικιωμένοι από τη Βρίσα (εικόνες,βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάλθηκε μήνυμα από το 112 - Ενισχύθηκαν οι εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής

Σε πύρινο κλοιό εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να παραμένει υψηλός για πολλές περιφέρειες και τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν την επέκταση των πύρινων μετώπων.

Η πυρκαγιά που ενέπνεε μέχρι το απόγευμα τη μεγαλύτερη ανησυχία ήταν εκείνη στη Λέσβο, με την αναζωπύρωση στο χωριό Βρίσα να οδηγεί σε εκ νέου εκκένωση της περιοχής με αποστολή μηνύματος από το 112.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η φωτιά στη Λέσβο τέθηκε σε ύφεση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά και στο Άστρος Κυνουρίας, με τις φλόγες να καίνε ανακυκλώσιμα είδη, ενώ όσον αφορά στις φωτιές στα Ψακούδια Χαλκιδικής και Νεμέα παρουσιάζουν καλή εικόνα.

//--> //-->

Μήνυμα του 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Βρίσα Λέσβου

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του οικισμού Βρίσα της Λέσβου να εκκενώσουν προληπτικά την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Πολιχνίτο λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

Αν βρίσκεστε στην Βρίσα Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Πολιχνίτο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών.

Ανησυχούν οι εκτιμήσεις του meteo.gr για τη φωτιά στη Λέσβο

Το meteo.gr αναφέρει αρχικά ότι «με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (27.07.2022, 15:30) ΒΑ άνεμοι στα 4 μποφόρ με ριπές έως 30 km/h, η θερμοκρασία είναι 34-36 ˚C και η υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης εκτιμάται μεταξύ 6-8%».

Πηγή: meteo.gr

Το meteo.gr επισημαίνει:

Τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στοιχεία υποδεικνύουν ότι η φωτιά στα Βατερά Λέσβου είναι καθοδηγούμενη από τον άνεμο.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 2), τις αμέσως επόμενες ώρες (27.07 16:00- 28.07 00:00/01:00) αναμένεται να διατηρηθούν οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες, κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της διατήρησης των ανέμων στα 3-4 μποφόρ από ΒΑ διευθύνσεις και της χαμηλής περιεχόμενης υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης (< 10 %).

Κατα το χρονικό διάστημα μεταξύ 28.07 01:00/02:00 και 28.07 08:00/09:00 αναμένεται μικρή εξασθένηση των ανέμων στα 2-3 μποφόρ από ΒΑ διευθύνσεις και η υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης θα ανακάμψει ελαφρώς (σε επίπεδα μεταξύ 10-15 %), βελτιώνοντας έτσι πρόσκαιρα τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 28.07 (09:00/10:00) αναμένεται εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών καθώς αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, πτώση της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης (6-8 %) και ενίσχυση των ανέμων στα 4 μποφόρ από ΒΑ διευθύνσεις.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα Βατερά Λέσβου: «Θα είμαστε δίπλα στους πυρόπληκτους»

Επίσκεψη στην πυρόπληκτη περιοχή των Βατερών Λέσβου πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούμενο από τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστο Σπίρτζη, τον βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού και στελέχη της τοπικής Νομαρχιακής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με το δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, τον πρόεδρο της Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου, Γιώργο Ντίνο, αυτοδιοικητικούς της περιοχής καθώς και κατοίκους.

Στη συνέχεια, τα μέλη του κλιμακίου πραγματοποίησαν αυτοψία στις οικείες και τις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά και συνομίλησαν με τους πληγέντες.

Έγινε καταγραφή των προβλημάτων και των αιτημάτων τους ενώ η επικοινωνία μαζί τους θα είναι διαρκής, όπως τόνισαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Συναντήσαμε τους κατοίκους των Βατερών, πολίτες που έχουν πληγεί από την πρόσφατη καταστροφή και θεσμικούς φορείς της περιοχής. Είμαστε στο πλευρό τους, έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους», δήλωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πλαίσιο της επίσκεψης.

«Ως αξιωματική αντιπολίτευση θα πιέσουμε και την κυβέρνηση και όλους τους φορείς προκειμένου να συνδράμουν και τους επιχειρηματίες και τους αγρότες και, βέβαια, τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «τεράστια κενά που υπήρξαν και υπάρχουν τόσο στη χρηματοδότηση που θα έπρεπε να είχε δοθεί για πρόληψη και δεν δόθηκε, όσο και στη φάση της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και τη φάση της αποκατάστασης».

«Δεν πρέπει και οι κάτοικοι των Βατερών να βιώσουν αυτά που βιώνουν οι πληγέντες συμπολίτες μας από τις περσινές πυρκαγιές [για τους οποίους] δεν έχει προχωρήσει απολύτως τίποτα», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως η επίσκεψη «δεν έχει αντιπολιτευτικό χαρακτήρα, θέλουμε να βρεθούμε δίπλα στους πολίτες, όχι σε κλειστά γραφεία, και να μας πουν οι πληγέντες από πρώτο χέρι τα προβλήματα που βιώνουν προκειμένου να τους στηρίξουμε».

«Να δώσω συγχαρητήρια στο βουλευτή μας, τον Γιάννη Μπουρνού που όλες τις ημέρες της πυρκαγιάς ήταν εδώ, δίπλα στους πολίτες και τους πυροσβέστες που έδωσαν τη μάχη και έσωσαν με τις προσπάθειές τους πολλά σπίτια. Συγχαρητήρια και στους τοπικούς πυροσβέστες που με λίγα μέσα και με λιγοστό προσωπικό υπερέβαλαν εαυτόν», κατεληξε ο Χρ. Σπίρτζης.

Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News