Κρήτη: Κίνηση «ματ» από τον ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση

Κρήτη
Κρήτη: Κίνηση «ματ» από τον ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατέθεσε πρόταση για να αποκτήσει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας EuroAsia Interconnector, αναλαμβάνοντας συνάμα τον έλεγχο της υλοποίησης της διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, που έχει ως κόμβο την Κρήτη

Υπό τη «σκέπη» του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστά» το μεγαλεπήβολο ενεργειακό πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδος, με βασικό κόμβο την Κρήτη!

Μετά την καθοριστική συνδρομή του για την προ ολίγου καιρού εξασφάλιση μεγάλης χρηματοδότησης ύψους 657 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (χρηματοδότηση που ουσιαστικά καλύπτει το σκέλος υλοποίησης του υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Κρήτης), ο ΑΔΜΗΕ μπαίνει τώρα και ο ίδιος οικονομικά στο πρότζεκτ, αποκτώντας μετοχές στην εταιρεία EuroAsia Interconnector.

Την εξέλιξη, που είχε προαναγγελθεί τον τελευταίο καιρό, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μάνος Μανουσάκης, ο οποίος προ ημερών είχε επισκεφτεί τη Δαμάστα και το εργοτάξιο του σταθμού μετατροπής ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της υπό εξέλιξης μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Ο κ. Μανουσάκης γνωστοποίησε ότι ο ΑΔΜΗΕ κατέθεσε ήδη επίσημη πρόταση για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου- Ισραήλ EuroAsia Interconnector.

Ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή επισήμανε ότι «η πρόταση του ΑΔΜΗΕ να γίνει μέτοχος της εταιρείας EuroAsia Interconnector κυοφορούταν ήδη από το προηγούμενο διάστημα» και τόνισε ότι «με βάση την πρόταση αυτή, ο ΑΔΜΗΕ θα αποκτήσει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου, και θα έχει τον έλεγχο της υλοποίησης του έργου».

Ουσιαστικά, όπως γίνεται αντιληπτό, ο ΑΔΜΗΕ θα αναλάβει να “τρέξει” το διακρατικό έργο του EuroAsia Interconnector, το οποίο είναι στο προσκήνιο εδώ και αρκετά χρόνια, έχει περάσει από περιπέτειες και φάσεις αμφισβήτησης, αλλά τώρα μοιάζει να προχωρά με άλλη δυναμική και προοπτική.

Σε αυτό συμβάλλουν τα νέα δεδομένα στην ενεργειακή “σκακιέρα” μετά τις εξελίξεις με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, νέα δεδομένα που έχουν αναθερμάνει άρδην το ενδιαφέρον των Ισραηλινών, που ανεβάζουν κι αυτοί “στροφές”, αλλά και της Ε.Ε.

Παράλληλα, καθοριστικό ρόλο στο ξεμπλοκάρισμα του έργου παίζει και η δυναμική είσοδος και ενεργοποίηση του ΑΔΜΗΕ, που ξεδιπλώνεται σε διάφορες φάσεις εδώ και καιρό.

Θυμίζουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ και ο EuroΑsia Interconnector έχουν ήδη εδώ και μερικούς μήνες υπογράψει σύμβαση, με την οποία εξειδικεύεται η υποστήριξη του Διαχειριστή για τη διασφάλιση της τεχνικής και επιχειρησιακής επάρκειας της νέας διασύνδεσης.

Ο ΑΔΜΗΕ, θυμίζουμε επίσης, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ώστε να εξασφαλιστεί μια πολύ μεγάλη χρηματοδότηση, ύψους 657 εκατ. ευρώ, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για το κομμάτι της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.

Η συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ κρίθηκε ως καθοριστική από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προνομιακή πρόσβαση του έργου σε ευρωπαϊκούς πόρους χρηματοδότησης (Connecting Europe Facility - CEF). Από τα κονδύλια ύψους 1,037 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκαν πρόσφατα από την Ε.Ε. για “πράσινα” ενεργειακά έργα υποδομής, τα 657 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υλοποίηση του στρατηγικού αυτού έργου.

Και τώρα, το “παζλ” της δυναμικής εμπλοκής του ΤΑΙΠΕΔ στο πρότζεκτ του EuroAsia Interconnector έρχεται να ολοκληρωθεί με την είσοδό του στη μετοχική σύνθεση του αρμόδιου φορέα του διακρατικού έργου, παράλληλα με την ανάληψη του κεντρικού ρόλου ευθύνης στην υλοποίηση της διασύνδεσης Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας.

Σημαντική η συμβολή του

Με την ενεργό συμβολή του ΑΔΜΗΕ:

  • Η Κρήτη εξελίσσεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η διπλή διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς της Ελλάδας - μέσω Πελοποννήσου και Αττικής - ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου του νησιού στην ευρύτερη περιοχή.
  • Η Κύπρος ενσωματώνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού και καθίσταται ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ενεργειακό επίπεδο.

Χάρη στην πολύτιμη τεχνογνωσία του σε έργα υποβρύχιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ο ΑΔΜΗΕ αναδεικνύεται σε βασικό συντελεστή κρίσιμων διεθνών διασυνδέσεων που δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο Διαχειριστής συμμετέχει ενεργά στην επιτυχή υλοποίηση έργων υψηλής γεωπολιτικής σημασίας, τα οποία:

  • Ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια, επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης,
  • Διευρύνουν τη διακρατική ενεργειακή συνεργασία και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πολύ μεγαλύτερες ανταλλαγές καθαρής ενέργειας, και μάλιστα σε διηπειρωτικό επίπεδο, μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Μέσης Ανατολής, και
  • Αναδεικνύουν την Ενέργεια σε παράγοντα σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News