Καμίνης: «Η παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταπατά βασικές διατάξεις του Συντάγματος»

Ελλάδα
Καμίνης: «Η παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταπατά βασικές διατάξεις του Συντάγματος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Καμίνης τονίζει ότι «η υπόθεση των παρακολουθήσεων πλήττει βάναυσα τον πυρήνα της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Είναι μια επίθεση στην ίδια τη δημοκρατία»

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, με δήλωσή του εκφράζει αποτροπιασμό για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς πρόκειται για προφανή καταπάτηση διατάξεων του Συντάγματος.

Πρόκειται, όπως επισημαίνει ο κ. Καμίνης για τις διατάξεις που αφορούν το απαραβίαστο των επικοινωνιών (άρθρ. 19) και του ιδιωτικού βίου (άρθρ. 9), και σημειώνει ότι η υπόθεση αποκτά πλέον σαφή πολιτική διάσταση. Παραβιάζεται ευθέως και το άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος όπου κατοχυρώνεται η ελεύθερη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, δεδομένου ότι ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης είναι επικεφαλής του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος στη χώρα μας.

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είχε καταθέσει στις 18 Απριλίου κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με τις αποκαλύψεις του ειδησεογραφικού site insidestory για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, μέσω του κακόβουλου λογισμικού «PREDATOR».

«Σήμερα, πληροφορούμαστε με αποτροπιασμό πως, με το ίδιο ακριβώς λογισμικό, άγνωστοι επιχείρησαν να παρακολουθήσουν το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη», σημειώνει.

Ο Γιώργος Καμίνης τονίζει ότι «η υπόθεση των παρακολουθήσεων πλήττει βάναυσα τον πυρήνα της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Είναι μια επίθεση στην ίδια τη δημοκρατία».

Επίσης παραθέτει την απάντηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, η οποία, κατά τον κ. Καμίνη, «είχε περιοριστεί σε κάποιες τυπικές διαψεύσεις σχετικά με το αν η ΕΥΠ είχε προμηθευτεί το συγκεκριμένο λογισμικό».

Υπογραμμίζει δε ότι «δεν εξήγησε όμως πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα πραγματικότητα: Το λογισμικό παρακολουθήσεων έχει γίνει πλέον εμπορεύσιμο αγαθό και άρα προσβάσιμο στον καθένα που διαθέτει τους πόρους να το προμηθευτεί».

Ο Γιώργος Καμίνης επαναλαμβάνει το ερώτημα που είχε θέσει στη κυβέρνηση: «Απέναντι σε ένα τέτοιο φαινόμενο, ποιές είναι οι προθέσεις της δημοκρατικής Πολιτείας ώστε να προστατεύσει πολιτικούς αρχηγούς, δημοσιογράφους αλλά και απλούς πολίτες από ανάλογες καταστάσεις;», ενώ παρατηρεί ότι η απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη δεν αποκαλύφθηκε από ελληνική υπηρεσία, αλλά από υπηρεσία που έχει συστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Δεδομένης της σοβαρότητας της υπόθεσης, χρειαζόμαστε επίσης μια εκ νέου σαφή διαβεβαίωση όχι μόνον ότι η ΕΥΠ δεν έχει προμηθευτεί το επίμαχο λογισμικό, αλλά ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε κανένας φορέας -δημόσιος ή ιδιωτικός- να μπορεί να διενεργεί τέτοιες παρακολουθήσεις. Μια τέτοια διαβεβαίωση μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από μία ενδελεχή και ανεξάρτητη έρευνα που θα γίνει για λογαριασμό της Βουλής. Ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ από το 2019, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει υποχρέωση να θέσει σε κίνηση μια τέτοια διαδικασία», επισημαίνει ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News