Εθνικό Πάρκο Δαδιάς: 5η μέρα φωτιάς - Απομάκρυνση ατόμων από τη Λευκίμη

Ελλάδα
Εθνικό Πάρκο Δαδιάς: 5η μέρα φωτιάς - Απομάκρυνση ατόμων από τη Λευκίμη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίσιμο εκτιμάται από τις δασικές υπηρεσίες το διάστημα 20.00 με 21.00 καθώς έχει παρατηρηθεί κατά τις προηγούμενες ημέρες πως τη συγκεκριμένη ώρα διαφοροποιούνται τα χαρακτηριστικά του ανέμου κάτι που δύναται να επηρεάσει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς

Με την εικόνα της πορείας της πυρκαγιάς να διαφοροποιείται συνεχώς, δύο είναι τα βασικά πύρινα μέτωπα της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς στα οποία σήμερα Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022, έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης και των δασικών υπηρεσιών, το νότιο και το νοτιοδυτικό.

Οι ήπιας έντασης (3-4 μποφόρ) βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οδηγούν την πυρκαγιά νότια προς τη Λευκίμη σε ήδη καμένη έκταση από πυρκαγιά προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, «έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση λίγων ατόμων από το χωριό, ευπαθών με αναπνευστικά και κινητικά προβλήματα».

Στο νοτιοδυτικό μέτωπο οι δασικές υπηρεσίες έχουν κάνει τη χάραξη αντιπυρικής ζώνης και την απομάκρυνση της βλάστησης με υλοτομίες προκειμένου στη συνέχεια ο στρατός με μηχάνημα έργου να προχωρήσει στον καθαρισμό της ζώνης, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση των δυνάμεων κατάσβεσης προκειμένου να αναχαιτίσουν το πύρινο μέτωπο.

Στην περιοχή της Δαδιάς, όπου χθες βράδυ η αιφνιδιαστική αλλαγή του ανέμου ανακατεύθυνε την πορεία της φωτιάς σε απόσταση αναπνοής τόσο από το μοναστήρι και το δασικό φυτώριο, όσο και από το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Εθνικού Πάρκου, αφήνοντάς τα αλώβητα, η κατάσταση μέχρι αυτή τη στιγμή δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

Από αέρος επιχειρούν με ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι πυροσβεστικά ελικόπτερα με τα δεύτερα να ανεφοδιάζονται από το φράγμα του Προβατώνα.

Τέλος, κρίσιμο εκτιμάται από τις δασικές υπηρεσίες το διάστημα 20.00 με 21.00 καθώς έχει παρατηρηθεί κατά τις προηγούμενες ημέρες πως τη συγκεκριμένη ώρα διαφοροποιούνται τα χαρακτηριστικά του ανέμου κάτι που δύναται να επηρεάσει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Περισσότερα από 25.000 στρέμματα καμένης έκτασης είναι η πρώτη εκτίμηση της καταστροφής

Σύμφωνα με την προεκτίμηση της Ομάδας του ΕπαΔαΠ, στην πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου (ημερομηνία έναρξης πυρκαγιάς 21/07/2022) η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 2527,9 εκτάρια. Στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου (ημερομηνία έναρξης 23/07/2022), η καμένη έκταση εκτιμάται σε 1709,67 εκτάρια.

«Περισσότερες πυρκαγιές τον φετινό Ιούλιο»

Ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης, Ιωάννης Γήτας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως παρατηρείται ιδιαίτερη δραστηριότητα τον φετινό Ιούλιο και στατιστικά περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με προηγούμενα έτη. Όπως διευκρίνισε «σίγουρα έχουμε ξηρό καλοκαίρι, ειδικά στη Νότια Ελλάδα, ενώ τον Ιούνιο υπήρξαν και πρώιμοι καύσωνες, όμως τώρα έχουμε και μεγάλη πυρκαγιά στη βόρεια Ελλάδα, όπου τον Ιούνιο υπήρξαν βροχοπτώσεις». Πρόσθεσε, πάντως, ότι στο τέλος της περιόδου και όταν θα είναι διαθέσιμα τα συνολικά στατιστικά στοιχεία και το άθροισμα της συνολικής καμένης έκτασης θα μπορεί να αποτιμηθεί και η αποτελεσματικότητα των επιπρόσθετων μέτρων διαχείρισης κινδύνου που ελήφθησαν.

«Δαδιά: Αναδάσωση ή φυσική αναγέννηση;»

Σε ό,τι αφορά τον βαθμό στον οποίο επλήγη το οικοσύστημα στη Δαδιά και τον ενδεδειγμένο χειρισμό που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την αποκατάστασή του, ο κ. Γήτας εξήγησε πως τα μέτρα λαμβάνονται κατά περιοχές. «Από επιτόπιες επισκέψεις πρέπει να δούμε τι κάηκε, να γίνει ζωνοποίηση του οικοσυστήματος, και σε κάποιες ζώνες μπορεί ο ενδεδειγμένος τρόπος να είναι η αναδάσωση, αλλού να γίνουν αντιπλημμυρικά κι αλλού να αναγεννηθεί φυσικά. Από τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς και το είδος του οικοσυστήματος που έκαψε προκύπτουν οι ζώνες και τα μέτρα χειρισμού», σημείωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Σχετικά με τη σπάνια πανίδα που διαβιεί στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς διευκρίνισε πως ο βαθμός που θα επηρεαστεί από την καταστροφή που έχει συντελεστεί από την πυρκαγιά συναρτάται με το ενδιαίτημα κάθε είδους, τον χώρο που χρειάζεται να αναπαραχθεί και να επιβιώσει. 

Με πληροφορίες - Φωτογραφίες απο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News