Καύσωνας: Η πρόγνωση για τις θερμοκρασίες των επόμενων ημερών στην Κρήτη (βίντεο)

Κρήτη
Καύσωνας: Η πρόγνωση για τις θερμοκρασίες των επόμενων ημερών στην Κρήτη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιμένει το κύμα καύσωνα με υψηλές θερμοκρασίες, αλλά όχι σε επίπεδα ρεκόρ - Η προγνωση του καιρού στην Κρήτη

Σε μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, αλλά όχι σε επίπεδα ρεκόρ και ενισχυμένων βοριάδων εισέρχεται η Κρήτη, καθώς μέχρι και τις αρχές Αυγούστου ο υδράργυρος αναμένεται να διατηρηθεί κοντά στους 35 βαθμούς Κελσίου. Σε πολλές περιοχές, μάλιστα, προβλέπεται ότι θα φτάσει τους 40 βαθμούς, ενώ η αίσθηση δυσφορίας θα είναι πιο έντονη σε αστικά κέντρα, αλλά και σε παράκτιες περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει ούτε τις βραδινές ώρες. Από την Πέμπτη προβλέπεται νέα ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα φτάνουν σε ένταση έωα και τα 8 μποφόρ στις νότιες περιοχές, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης μια πιθανής πυρκαγιάς.

Αύριο, Τρίτη 26 Ιουλίου, ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος στην Κρήτη, με τους βοριάδες να επιμένουν φτάνοντας τα 5 μποφόρ και το θερμόμετρο να δείχνει από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Μανόλη Λέκκα, «λόγω και της ηπιότητας των ανέμων, όπως και της θερμότερης αέριας μάζας που μας έχει έρθει από την Ευρώπη, οι θερμοκρασίες στα βόρεια θα ανεβαίνουν γύρω στους 32 - 33 βαθμούς, ενώ στα νότια θα κυμαίνονται κατά μέσω όρο κοντά στους 35-36 βαθμούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξασθένηση των ανέμων είναι πρόσκαιρη κι ενώ μέχρι την Τετάρτη (27/7) θα πνέουν στα βόρεια από 3 - 4 Μποφόρ και στα νότια από 5-6 , στη συνέχεια ενισχύονται και μάλιστα σε επίπεδα που θα θέσουν σε κατάσταση συναγερμού τις πυροσβεστικές υπηρεσίες. «Ξανακάνουν την εμφάνιση τους οι βοριάδες, αρκετά πιο ενισχυμένοι και φαίνεται ότι αυτή η διαδοχή εξασθένησης – ενίσχυσης θα μας ακολουθεί και όλο το επόμενο διάστημα. Ο κίνδυνος επέκτασης μιας φωτιάς είναι πάρα πολύ μεγάλος» σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Ταυτόχρονα, αυξάνεται η επικινδυνότητα στις βόρειες ακτές για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, αλλά και για τους κολυμβητές. Ενώ για σήμερα και αύριο οι συνθήκες στις θάλασσες θα είναι πολύ καλές, από την Πέμπτη με την ενίσχυση των βοριάδων το βόρειο παράκτιο μέτωπο θα έχει έντονο κυματισμό και χρήζει μιας ιδιαίτερης προσοχής από τους λουόμενους.

Στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης, τις βραδινές ώρες οι άνεμοι θα εξασθενούν και η θερμοκρασία θα υποχωρεί σε πιο ανεκτά επίπεδα με εξαίρεση την πόλη του Ηρακλείου και τα νότια των Χανίων όπου οι συνθήκες θα διατηρούνται και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι ενδεικτικό ότι στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τον Μανόλη Λέκκα, η θερμοκρασία το βράδυ δεν θα πέφτει κάτω από τους 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Παλαιόχωρα, με τους κατοίκους, πάντως, να είναι συνηθισμένοι στις υψηλές θερμοκρασίες. Έως και τις πρώτες μέρες του Αυγούστου σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα δεν προβλέπεται ιδιαίτερη μεταβολή.

Ο καιρός την Τρίτη ανά την επικράτεια:

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημεριανές ώρες στα γύρω ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις κατά τόπους το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας, όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν όμβροι.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 και στα νησιά του Ιονίου έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 και κατά τόπους μέχρι 39 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

(φωτογραφία pxhere.com)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News