Μεγάλη φωτιά στα Μακρίσια Ηλείας - Εκκενώνονται σπίτια, απειλούνται οικισμοί (βίντεο)

Ελλάδα
Μεγάλη φωτιά στα Μακρίσια Ηλείας - Εκκενώνονται σπίτια, απειλούνται οικισμοί (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήνυμα προληπτικής εκκένωσης εστάλη από 112 στις περιοχές Μακρίσια, Κρέστενα, Φρίξα, Σκιλλουντία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή Μακρίσια, στα Κρέστενα Ηλείας, την ώρα που σκληρή μάχη για την κατάσβεση δίνεται στη δάσος της Δαδιάς, στη Λέσβο και σε τουλάχιστον άλλα τέσσερα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα (Γρεβενά, Φαιστό, Πτολεμαΐδα και Ελάτεια).

Το μέτωπο στην Ηλεία κινείται νοτιοανατολικα προς χωριο Γρύλο και τη βουνοκορφή Σμέρνα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, οι δυνάμεις στο σημείο έχουν ενισχυθεί. Πλέον, επιχειρούν 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 43 οχήματα. Από αέρος ρίψεις νερού κάνουν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα

Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι έχει δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσης σε Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια, Σκυλλουντία, Γρύλλο και Βρίνα.

Μήνυμα, μέσω της υπηρεσίας επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης 112 του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια και Σκυλλουντία, της Ηλείας ώστε να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές.

https://twitter.com/112Greece/status/1551221473033043969

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση στην περιοχή Φρίξα, ενώ έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των περιοχών Κρέστενα, Μακρίσια και Σκυλλουντία».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, το πύρινο μέτωπο απειλεί τα πρώτα σπίτια στις περιοχές Κρέστενα και Σκιλλουντία, ενώ κινείται προς τις περιοχές Γρύλλος, Βρύνα και Σμέρνα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, καίγονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις και ένα κατάστημα με πλαστικά και λάστιχα άρδευσης. Η πυρκαγιά έχει ήδη μπει στα πρώτα σπίτια στην Σκιλλουντία και έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση στην κατασκήνωση της Φρίξας.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, καθώς επίσης και το Γ.Ν. Πύργου. Μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων. Το περιστατικό έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι οι φλόγες απειλούν ήδη κάποιες κατοικίες, ενώ βρίσκονται κοντά στο διυλιστήριο της περιοχής.

Λέσβος: Προσπάθεια να σωθούν Βρίσα και Σταυρός

Όσον αφορά στη φωτιά που ξεκίνησε χτες στα Βατερά Λέσβου, από το μεσήμερι της Κυριακής, δίνεται μάχη για να μην πλησιάσουν οι φλόγες στους οικισμούς Βρίσα και Σταυρός, όπου έχουν αποσταλεί και μηνύματα εκκένωσης από το 112.

Η εικόνα είναι πολύ καλύτερη το απόγευμα, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πλέον, αλλά αρκετές μικρές εστίες που χρειάζονται δουλειά.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Δαδιά

Για τέταρτη μέρα ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης, επίγειες και εναέριες, δίνουν μάχη με τις φλόγες στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Η φωτιά είναι έρπουσα και άλλαζει συνεχώς κατευθύνσεις, ενώ αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Μια αναζωπύρωση που σημειώθηκε νότια απ’ το χωριό Δαδιά, πριν την αντιπυρική ζώνη, αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Το χωριό δεν κινδυνεύει.

Μάχη σε άλλα 4 πύρινα μέτωπα

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στην Πέτρινη Πολιτεία, στην περιοχή των Μοιρών του δήμου Φαιστού, στο Ηράκλειο Κρήτης. 

Στην επιχείρηση συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με οχήματα και υδροφόρες, αλλά και δύο εναέρια μέσα (ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο Mi8) που πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μέτωπο πηγαίνει πολύ καλύτερα. Μιλώντας στο Cretalive, ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκηςεπιβεβαίωσε πως η φωτιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο και πλέον η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Παραμένει, όμως, επικίνδυνη.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Η φωτιά είναι υπό μερικό έλεγχο, οι μεγάλες εστίες έχουν σβήσει. Είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση. Πιστεύω πως αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά έως το βράδυ μπορεί να έχουμε την πλήρη κατάσβεσή της».

Tην ίδια ώρα, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στην Ελάτεια Φθιώτιδας όπου επιχειρούν επίγειες δυνάμεις.

Το ίδιο ισχύει και ένα νέο πύρινο μέτωπο στον Άγιο Δημήτριο Πτολεμαΐδας.

Σημειώνεται ότι εξακολουθεί και μαίνεται η μεγάλη φωτιά σε ορεινή περιοχή στα Γρεβενά, κοντά στη Βάλια Κάλντα, όπου επιχειρεί ένα ελικόπτερο Mi8.

(φωτογραφία αρχείου Intime) 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News