Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Δαδιά και Λέσβο - Εκκενώνεται οι οικισμοί Βρίσα και Σταύρος (βίντεο)

Ελλάδα
Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Δαδιά και Λέσβο - Εκκενώνεται οι οικισμοί Βρίσα και Σταύρος (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για ένα ακόμα 24ωρο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με φωτιές σε όλη την χώρα

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο και Λέσβο και σήμερα Κυριακή 24 Ιουλίου. Για ένα ακόμα 24ωρο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με φωτιές σε όλη την χώρα. Όλο το βάρος έχει πέσει στο δάσος της Δαδιάς, όπου η πυρκαγιά μαίνεται για τέταρτη ημέρα, ενώ παρά την αρχικά βελτιωμένη εικόνα, νέα αναζωπύρωση στη Λέσβο οδήγησε σε προληπτική εκκένωση δύο οικισμών. 

//--> //-->

Φωτιά στη Λέσβο – Εκκενώνεται ο οικισμός Βρίσα και Σταύρος

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του χωριού Σταυρός Λέσβου ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Βατερά. Παράλληλα, εκκενώνεται από τη 1 το μεσημέρι για προληπτικούς λόγους ο οικισμός της Βρίσας με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου και σχετική εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι κάτοικοι του χωριού καλούνται να κινηθούν προς τον Πολιχνίτο, όπου και έχει στηθεί κέντρο διαχείρισης τους. 

//--> //-->

Δεκαπέντε ώρες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στο δυτικό τμήμα της κεντρικής νότιας χερσονήσου της Λέσβου και το κύριο μέτωπο της φωτιάς έφθασε κυριολεκτικά στα όρια της Βρίσας. Του χωριού που είχε αλύπητα χτυπηθεί τον Ιούλιο του 2017 από τον ισχυρό σεισμό. Και του οποίου οι κάτοικοι -όσοι επέστρεψαν αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους- υποχρεώνονται σήμερα να ξαναεγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το μέτωπο αυτό, κινείται από τη Βρίσα μέχρι τα Βασιλικά. Εκεί πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, εθελοντές, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής δίνουν πραγματικά μάχη για να αποτρέψουν τη φωτιά από το να μπει μέσα στο χωριό.

//--> //-->

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τη χαρτογράφηση της Βατερά Λέσβου

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής Βατερά Λέσβου λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 23 Ιουλίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Βατερά της Π.Ε. Λέσβου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 23 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR607) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η μεγάλη πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα για να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς τα οποία συνεχίζουν να κινούνται ανεξέλεγκτα μέσα στο σπάνιο πευκοδάσος.

Αυτή την ώρα, γίνεται αγώνας δρόμου για να ανοίξουν νέες αντιπυρικές ζώνες στα δυτικά και νοτιοδυτικά όπου υπάρχουν ενεργά μέτωπα. Ο πυκνός καπνός αλλά και το θερμικό φορτίο δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο πυρόσβεσης, καθώς εμποδίζουν τις ρίξεις από τα αεροσκάφη.

//--> //-->

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε στη Δαδιά η ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού στη Δαδιά στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας  Χρήστος Στυλιανίδης αλλά και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Η Δαδιά εκκενώθηκε προληπτικά χθες βράδυ του Σαββάτου, καθώς η πυρκαγιά κατευθυνόταν αργά, χάρη στην άπνοια που επικρατούσε, αλλά σταθερά προς το χωριό. Λίγο πριν προσεγγίσει την αντιπυρικη ζώνη που χθες το πρωί είχε διαπλατυνθεί περαιτέρω, άλλαξε πορεία.

Οι καιρικές συνθήκες όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικός αλλά και αστάθμητος παράγοντας στην εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ από το απόγευμα αναμένεται αύξηση της έντασης του ανέμου στα 4 μποφόρ και αλλαγή της κατεύθυνσης του από ανατολικό σε νότιο, χαρακτηριστικά που κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει αν και πως θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

//--> //-->

Στις φλόγες η Ζωφριά στο Ποικίλο Όρος

Νέα φωτιά ξέσπασε στην Αττική νωρίτερα το πρωί της Κυριακής. Ειδικότερα, η φωτιά καίει στην περιοχή Ζωφριά στο Ποικίλο Όρος, με την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής να είναι μεγάλη.

Στο σημείο επιχειρούν 41 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρο, και εννέα οχήματα, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις δύο Canadair CL215 και δύο Air Tractors, που είναι σε περιπολία στα Μέγαρα και στο Σούνιο, ενώ συνδράμει και ένα Erickson.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Μεσσηνία

Χωριά ενεργά μέτωπα η φωτιά στη Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας. Η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε κατά την διάρκεια της νύχτας, με σύμμαχο την μείωση της έντασης των ανέμων. Χθες Σάββατο 23 Ιουλίου, ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες απομακρύνθηκαν από το χωριό.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 1 Ε/Π για να σβήσουν και τις τελευταίες μικροεστίες. Πεζοπόρα τμήματα αντιμετώπισαν κάθε εστία και αναζωπύρωση κατά τη διάρκεια φως νύχτας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι και αύριο Δευτέρα για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

//--> //-->

Στη Δαδιά ο Χρήστος Στυλιανίδης - «Πρέπει να φέρουμε το χρέος μας σε πέρας»

Την υφιστάμενη κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την πυρκαγιά που καίει για τέταρτη ημέρα χιλιάδες στρέμματα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, παρουσίασαν οι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, που επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

Στο κέντρο ενημέρωσης της μονάδας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς συζητήθηκαν οι προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και ακολούθησε επιχειρησιακή σύσκεψη στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο "Ολύμπος".

 «Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας» τόνισε, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν «για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο, το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη».

 «Ήρθαμε με τον κ. Αμυρά, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, για να συντονίσουμε τις προσπάθειες. Έχει γίνει ήδη μια πρώτη συνάντηση με τους φορείς, συμμετείχαν όλοι: ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, οι βουλευτές, ο δήμαρχος, ο οποίος είναι εδώ και μας βοηθά πάρα πολύ. Προσπαθούμε να συντονίσουμε για να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή έχει δημιουργηθεί μια επιχειρησιακή ομάδα, στην οποία συμμετέχουν οι επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, ο επιτελάρχης και ο κλαδάρχης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Περιβάλλοντος, μαζί με τους ανθρώπους που δρουν επί του πεδίου και άλλους που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, έτσι ώστε να πάρουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα».

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, παρθήκαν αποφάσεις και το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο νοτιοδυτικό μέτωπο «για να δούμε επί τόπου πώς θα μπουν μηχανήματα εκεί για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέες αντιπυρικές ζώνες και οι πυροσβέστες με τις δικές τους εγκαταστάσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικοί».

 «Αυτός είναι ο στόχος. Όλη μέρα επί του πεδίου για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά μας», υπογράμμισε ο υπουργός και ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο οποίος μετέχει στο κυβερνητικό κλιμάκιο, δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης: «Το δασικό οικοσύστημα της Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας για τη χώρα και βεβαίως για ολόκληρη την Ευρώπη γι' αυτό έχουμε κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη, ώστε να σταματήσουμε τη φωτιά και να μην επεκταθεί περαιτέρω στον πυρήνα του εθνικού πάρκου».

Όπως είπε ο κ. Αμυράς, έχουν ήδη οργανωθεί οι εργαζόμενοι στη μονάδα διαχείρισης της περιοχής και με τα δασαρχεία και τις ΜΚΟ οργανώνεται σταθμός πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα, όταν χρειαστεί να γίνουν οι περιθάλψεις. «Κατά δεύτερον», πρόσθεσε, «από τώρα ήδη σχεδιάζουμε και οργανώνουμε τα βήματα για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος. Έχουμε μπροστά μας δρόμο».

Ευχαρίστησε και αυτός για τη συνεργασία «την Περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, με μεμονωμένους πολίτες έτσι ώστε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, όπως τού αξίζει, το δάσος της Δαδιάς».

Σημειώνεται πως το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται εκτός του κ. Αμυρά, από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και επιτελικά στελέχη των δύο υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News