Γκιόκας: Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας είναι η αιτία των πυρκαγιών

Ελλάδα
Γκιόκας: Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας είναι η αιτία των πυρκαγιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Πεντέλη κάηκε το '95, κάηκε το '98, κάηκε δύο και τρεις φορές τη δεκαετία του 2000, κάηκε το 2018 και είχαμε την τραγωδία στο Μάτι. Η κλιματική κρίση φταίει για όλες τις φορές;», έθεσε το ερώτημα ο κ. Γκιόκας

«Η Πεντέλη και συνολικά η περιοχή της Αν. Αττικής, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για την χρεωκοπία αυτής της διαχρονικής πολιτικής που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις στον τομέα της πρόληψης, αλλά και των επιχειρημάτων που συνοδεύουν αυτή την πολιτική, αυτή την «καραμέλα» για τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», για την «κλιματική κρίση» και για την «κλιματική αλλαγή»», τόνισε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αν. Αττικής του κόμματος μιλώντας σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου, στον τ/σ «ΑΝΤ1».

«Η Πεντέλη κάηκε το '95, κάηκε το '98, κάηκε δύο και τρεις φορές τη δεκαετία του 2000, κάηκε το 2018 και είχαμε την τραγωδία στο Μάτι. Η κλιματική κρίση φταίει για όλες τις φορές;», έθεσε το ερώτημα ο Γ. Γκιόκας.

«Αλλού είναι η αιτία και έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη» τόνισε.

Επισήμανε πως με όλες τις κυβερνήσεις δίνεται μόλις το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού για τη διαχείριση των δασών, με αποτέλεσμα να γίνονται παρεμβάσεις καθαριότητας και άλλου είδους μόλις στο 1% των δασών πανελλαδικά.

Επίσης, ο Γ. Γκιόκας στην παρέμβασή του έθεσε την σημαντική παράμετρο της ύπαρξης στην Αν. Αττική μεικτών ζωνών, καθώς συνυπάρχουν κατοικίες, δάσος και βιομηχανίες.

Αναφερόμενος στα μέτρα για την ακρίβεια, υπογράμμισε πως «τα χρήματα που έχει δώσει η κυβέρνηση, δεν φτάνουν, όχι μόνο για να αναπληρώσουν τις απώλειες από την ακρίβεια, αλλά ούτε για να αποτελέσουν μια στοιχειώδη ανακούφιση».

Υπενθύμισε πως το ΚΚΕ τα έχει χαρακτηρίσει «pass της κοροϊδίας» γιατί, όπως είπε, «και επ'αυτού του ζητήματος -όπως και στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας- δεν ακουμπάνε, είτε οι προτάσεις της κυβέρνησης, είτε οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, την αιτία, και κυρίως την αιτία της ενεργειακής ακρίβειας. Το γεγονός, δηλαδή, ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνδιαμορφώσει ένα πανάκριβο ενεργειακό μείγμα με την απολιγνιτοποίηση και την λεγόμενη πράσινη μετάβαση, με το χρηματιστήριο ρύπων και το χρηματιστήριο ενέργειας».

Ο Γιάννης Γκιόκας ανέδειξε τις προτάσεις του ΚΚΕ οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση στο λαό, συγκεκριμένα: «Κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, και κυρίως κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και ρύπων, σύγκρουση με αυτή την πολιτική που έχει εκτινάξει το κόστος της ενέργειας, αξιοποίηση όλων των μορφών ενέργειας που έχει η χώρα μας».

Κατέστησε σαφές επίσης ότι «η ζωή του λαού δεν σπάει σε κουτάκια, ότι η αιτία για την ακρίβεια, τις φωτιές και όλα αυτά που συνθέτουν μια δύσκολη πραγματικότητα είναι ένας δρόμος ανάπτυξης που δεν έχει στο επίκεντρο του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

«Αυτό είναι που διεκδικούμε σήμερα, με μέτρα ανακούφισης, αλλά και με την ανατροπή αυτής της πολιτικής», σημείωσε, καταλήγοντας στην παρέμβασή του ο Γ. Γκιόκας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News