Έρευνα: Λιγότερο θυμωμένοι αλλά πολύ αγχωμένοι οι Έλληνες - Οι πιο... νευριασμένες χώρες στον κόσμο

Life
Έρευνα: Λιγότερο θυμωμένοι αλλά πολύ αγχωμένοι οι Έλληνες - Οι πιο... νευριασμένες χώρες στον κόσμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η... βαθμολογία θυμού και άλλων συναισθημάτων των Ελλήνων σε σχέση με εκείνη των κατοίκων άλλων 100 χωρών του κόσμου

Δεν είμαστε τόσο θυμωμένοι όσο σε άλλες χώρες του κόσμου, ούτε το ίδιο θλιμμένοι, ωστόσο είμαστε σταθερά πιεσμένοι και αγχωμένοι, αρκετά ανήσυχοι και σε συντριπτικά ποσοστά ακόμα χαμογελαστοί, με διάθεση για διασκέδαση και με υψηλή την αίσθηση του σεβασμού...

Αυτή σε γενικές γραμμές είναι η εικόνα των Ελλήνων όπως προκύπτει από τη διεθνή ετήσια έρευνα συναισθημάτων για το 2021 και τις αρχές του 2022 της Gallup, η οποία έχει ως στόχο να «μετρήσει» και να χαρτογραφήσει τα συναισθήματα, και κυρίως τα επίπεδα θυμού που νιώθουν οι πολίτες σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Την πρωτιά στους πιο θυμωμένους του πλανήτη - και δικαίως με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν - έχουν σχεδόν κατά κανόνα οι κάτοικοι της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, καθώς και της Αφρικής. Έτσι, με βάση τη στατιστική που προέκυψε από τις απαντήσεις 1.000 πολιτών από 100 χώρες, ηλικίας άνω των 15 ετών, στην ερώτηση αν βίωσαν θυμό την προηγούμενη μέρα, πρωταθλητές αναδείχτηκαν οι κάτοικοι του Λιβάνου με 49%, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν οι Τούρκοι με 38%, οι Αρμένιοι με 46% και οι Ιρακινοί με το ίδιο ποσοστό, ενώ οι Αφγανοί καταγράφουν 41%.

Στην ίδια ερώτηση απάντησε θετικά το 35% των κατοίκων της Ιορδανίας, καθώς επίσης και δύο χωρών της Αφρικής: του Μάλι και της Σιέρα Λεόνε.

Στον αντίποδα, δεν προκαλεί έκπληξη ότι το χαμηλότερο ποσοστό - μόλις 5% - αφορά στους κατοίκους της Φιλανδίας, που δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους να νιώθουν θυμό, έχοντας ήδη στεφθεί ως οι πιο ευτυχισμένοι πολίτες του κόσμου με την καλύτερη ποιότητα ζωής, σύμφωνα με δύο αντίστοιχες παγκόσμιες έρευνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Έλληνες δήλωσαν σε ποσοστό 20% ότι ένιωσαν θυμό την προηγούμενη μέρα της έρευνας, 27% λύπη, αλλά 57% ότι βίωσαν έντονο στρες.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα συναισθήματα, πάντα σύμφωνα με την έρευνα, ανησυχία δήλωσε το 47% των ερωτηθέντων, πόνο το 28%, και την ίδια στιγμή διάθεση για απολαύσεις το 68%. Αίσθηση προκαλεί, πάντως, ότι ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 56%, απάντησε ότι είχε ξεκουραστεί καλά την προηγούμενη και 48% ότι έμαθε κάτι. Τουναντίον δεν εκπλήσσει ότι χαμογελαστό εμφανίστηκε ένα 70% των πολιτών που πήραν μέρος στην έρευνα.

Το γιατί οι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής δήλωσαν εξαιρετικά θυμωμένοι δεν εκπλήσσει, καθώς τα δεινά στις περισσότερες από τις χώρες που σχετίζονται, βεβαίως, με την επιβίωση είναι όχι απλά σε καθημερινή βάση, αλλά βαίνουν επιδεινούμενα.

Οι κάτοικοι του Λιβάνου ζουν μια μακροχρόνια οικονομική κρίση που έχει ισοπεδώσει το βιοτικό επίπεδο ειδικά στα χαμηλότερα στρώματα. Είναι ενδεικτικό ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα είναι από τις χειρότερες που έχει δει ο κόσμος από τα μέσα του 1800, σύμφωνα τουλάχιστον με την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων, νερού και καυσίμων είναι τώρα εκτεταμένες και οι διακοπές ηλεκτροδότησης είναι συχνές. Παράλληλα η φτώχια αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και τώρα πλήττει περίπου το 74% του πληθυσμού, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Η δε λίρα του Λιβάνου έχει χάσει 95% της αξίας της. Με αυτό το βάρος στις πλάτες, είναι απόλυτα λογικό ότι οι κάτοικοι του Λιβάνου δηλώνουν από τους πλέον οργισμένους έχοντας την πρώτη θέση στη σχετική λίστα.

Για τη δε Τουρκία η κατάσταση είναι ανάλογη, ίσως ακόμα χειρότερη.

Οι Αρμένιοι μετά τον πόλεμο με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν έχουν κάθε δίκιο να νιώθουν οργισμένοι, όπως επίσης οι Ιρακινοί και οι Αφγανοί, που ζουν τον δικό τους μακροχρόνιο εφιάλτη...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News