Φωτιά στην Πεντέλη: Χωρίς ενεργό μέτωπο - Τραγικός ο απολογισμός της πύρινης λαίλαπας

Ελλάδα
Φωτιά στην Πεντέλη: Χωρίς ενεργό μέτωπο - Τραγικός ο απολογισμός της πύρινης λαίλαπας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής θα συνεχιστούν και σήμερα ώστε να ξεπεραστεί πλήρως ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης, καθώς και σήμερα αναμένεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι - Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησε η νύχτα σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα, αφού κάποιες πολύ μικρές εστίες αναζωπυρώσεων αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά από τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που παρέμειναν όλη το βράδυ σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο σε καμία από τις τρεις τοποθεσίες και με τη συνδρομή των εναέριων μέσων θα συνεχιστούν και σήμερα Πέμπτη 21 Ιουλίου, οι επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ξεπεραστεί πλήρως ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης, καθώς και σήμερα αναμένεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Ειδικότερα, στα Μέγαρα θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη, ενώ στην Πεντέλη 2 και ένα ελικόπτερο. Παράλληλα, θα συνεχιστούν για δεύτερη μέρα σήμερα οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

//--> //-->

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τέσσερις περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου, για τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ακόμη όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, σε εφαρμογή παραμένει το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

//--> //-->

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, ενώ σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

//--> //-->

Κρανίου τόπος η Πεντέλη – Τραγικός απολογισμός

Τραγικός - με 34 τραυματίες και αρκετά καμένα σπίτια - είναι ο απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης 19 Ιουλίου, στην Πεντέλη. Στάχτη και αποκαΐδια έχουν τώρα απομείνει στη θέση όπου ως εκείνη τη στιγμή λειτουργούσε ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου που έδινε ζωή και προστάτευε από πλημμυρικά φαινόμενα το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Κι ενώ με αυταπάρνηση και ηρωισμό πυροσβέστες και εθελοντές κάτοικοι στη Νταού Πεντέλης, μετά από ολονύχτιες μάχες με την πύρινη λαίλαπα, μπόρεσαν χθες το πρωί προς το μεσημέρι και έσβησαν τη φωτιά, νέα μέτωπα στην Αττική έθεσαν και πάλι τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε συναγερμό: στα Μέγαρα και τη Σαλαμίνα, που ως αργά το βράδυ της Τετάρτης 20 Ιουλίου, καίγονταν ασταμάτητα, με ανάλογες εικόνες εκκενώσεων και επικίνδυνων «επιθέσεων» της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές να συγκλονίζουν την κοινή γνώμη.

Η φωτιά στον τελευταίο πνεύμονα της Αττικής, αφανίζοντάς τον και αυτόν, ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης 19 Ιουλίου, στην περιοχή Νταού Πεντέλης και κατάκαψε το Ντράφι, τη Διώνη, την Παλλήνη, την Ανθούσα και την Παλαιά Πεντέλη. Από το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Ιουλίου, οι κάτοικοι είχαν αρχίσει με πόνο ψυχής να επιστρέφουν στις πυρόπληκτες περιοχές για να μετρήσουν τις «πληγές» τους. Την Τετάρτη 20 Ιουλίου, δεν υπήρχε επίσημος αριθμός καμένων σπιτιών. Και ούτε είχε γίνει γνωστή η έκταση της περιβαλλοντικής καταστροφής. Αλλά τις επόμενες μέρες θα φανεί σε όλο του το μέγεθος το κακό που έχει γίνει στην Πεντέλη. Σπίτια και οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες, ζώα απανθρακώθηκαν και οι κάτοικοι της περιοχής είδαν για ακόμη μια φορά τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Αυτοκτόνησε 84χρονος βλέποντας το σπίτι του να καίγεται για 3η φορά

Ένας 84χρονος άνδρας, πρώην ναυτικός, δεν άντεξε να δει το σπίτι του να καίγεται για τρίτη φορά και έβαλε τέλος στη ζωή του.

Εντοπίστηκε μέσα σε λίμνη αίματος στην Ανθούσα, καθώς ήταν σε εξέλιξη η φωτιά που είχε ξεκινήσει προχθές το απόγευμα από τον οικισμό Νταού Πεντέλης.

Όπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα, ο άνδρας εντοπίστηκε να φέρει τραύμα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι και εκτιμάται πως αυτοκτόνησε όταν είδε το σπίτι του να φλέγεται. Τραγική φιγούρα η σύζυγός του, που μίλησε στα κανάλια των Αθηνών λέγοντας πως ήταν η τρίτη κατά σειρά φορά που έβλεπαν το σπίτι τους να καίγεται, χωρίς η Πυροσβεστική να έχει ποτέ ανταποκριθεί στις εκκλήσεις τους για βοήθεια. Ετούτη τη φορά ο άνδρας της δεν άντεξε στο θέαμα. Πήρε το όπλο του και τίναξε τα μυαλά του στον αέρα!

Σκηνές- «γροθιά στο στομάχι»

Μάλιστα, οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στην περιοχή της Πεντέλης κατέγραψαν και μετέδωσαν ζωντανά μια συγκλονιστική στιγμή, με μια γυναίκα να λιποθυμά στη μέση του δρόμου. Λίγο αργότερα, η συγκεκριμένη γυναίκα ξέσπασε σε κλάματα, μιλώντας στην κάμερα.

«Δεν είμαι καλά. Μένω εδώ πιο πάνω. Όλη νύχτα ήμασταν έξω, κάντε κάτι. Όλη νύχτα ήμασταν στον δρόμο και φωνάζαμε “ελάτε πάνω”! Και δεν ερχόταν κανείς. Κάντε κάτι! Το σπίτι μου... Χάνω τα πάντα. Έχω δύο παιδιά εδώ, πού να πάω; Τελείωσαν όλα», είπε, με τον γιο της να την απομακρύνει από το σημείο.

«Γροθιά στο στομάχι» είναι οι φωτογραφίες από τον σκύλο που έχει τραυματιστεί από τη φωτιά στη Πεντέλη. O σκύλος με το καμένο πρόσωπο γλίτωσε στο «τσακ» από τις πελώριες φλόγες που περικύκλωσαν την Πεντέλη. Ωστόσο τα σημάδια από τον πύρινο εφιάλτη έμειναν να του θυμίσουν τον πόνο και τον φόβο που βιώνει ακόμη.

Οι φωτογραφίες του Δημήτρη Καπάνταη από το πρακτορείο φωτογραφιών SOOC συγκλονίζουν, αφού το ζώο φαίνεται εμφανώς καταβεβλημένο, έχοντας υποστεί σημαντικά εγκαύματα στο πίσω μέρος του σώματος και τη μουσούδα.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 20 Ιουλίου, η φωτιά τέθηκε σε ύφεση και δεν υπήρχαν ενεργές εστίες.

Παρ’ όλα αυτά, στην Πεντέλη παρέμεναν όλη τη μέρα της Τετάρτης 20 Ιουλίου, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων λόγω των ισχυρών ανέμων.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Π. Σ καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News