Κουτσούμπας: Οι ταξικοί αγώνες είναι ο δρόμος για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης

Ελλάδα
Κουτσούμπας: Οι ταξικοί αγώνες είναι ο δρόμος για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Με την ορμή που πηγάζει από το δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού, κλιμακώνουμε αυτόν τον αγώνα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο μαχητικά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του σε αποψινή σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής με συνδικαλιστές, τόνισε ότι «οι ταξικοί αγώνες με την απειθαρχία, την αφοβία και τη σύγκρουση είναι ο δρόμος για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης, για να ξεπερνά σκοπέλους και παγίδες που βάζει ο ταξικός αντίπαλος και το πολιτικό προσωπικό του».

Σημείωσε πως «όποια θετική διεργασία και εξέλιξη μπορεί να υπάρξει, για τον εργαζόμενο λαό, μπορεί να γίνει μέσα από την οργανωμένη πάλη του και όχι εξαντλώντας τις ελπίδες του στις κυβερνητικές εναλλαγές, σε νέους ή παλιούς Μεσσίες, βάζοντας τους αγώνες τους σε αναμονή».

Ανέφερε επίσης, ότι οι αγώνες επιβεβαιώνουν πως «η δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης δεν έχει όρια, όταν βγαίνει στον αγώνα για να διεκδικήσει τη ζωή της και αναμετριέται στα ίσια με τα αδιέξοδα που γεννά το σύστημα της εκμετάλλευσης».

«Με την ορμή που πηγάζει από το δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού, κλιμακώνουμε αυτόν τον αγώνα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο μαχητικά. Γιατί τώρα είναι η ώρα κάθε εργάτης και εργάτρια, να τολμήσει στον αγώνα με το ΚΚΕ. Να δυναμώσει την ασπίδα για το σήμερα, την αντίσταση, τη λαϊκή διεκδίκηση και την ελπίδα για το αύριο, για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις μεγάλες κινητοποιήσεις «ενάντια στο νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη», επισημαίνοντας πως χωρίς την πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ και αγωνιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ο νόμος «θα είχε περάσει χωρίς αντιδράσεις και κυρίως, χωρίς να έχει περάσει στη συνείδηση του εργαζόμενου λαού, πως αυτός ο νόμος και τα όσα εμπεριέχονται σε αυτόν, μπορούν να μείνουν στα χαρτιά».

Είπε ότι όλα τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης «όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και οι παρατάξεις τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα» είχαν ρόλο συνδιαμορφωτή στο νόμο Χατζηδάκη και αναφέρθηκε στα όσα έλεγαν για τον νόμο η ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Σημείωσε ακόμα, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε 6 από τα 10 άρθρα του νόμου και το ΠΑΣΟΚ 8 από τα 10».

«Ένα χρόνο μετά από την ψήφιση του νόμου, αυτός έχει μείνει στα χαρτιά σε χώρους δουλειάς και κλάδους που υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση. Έχει μείνει στα χαρτιά με αγώνα, μαζικό, ταξικό, με ανυποχώρητη πάλη.

Αυτό είναι μια μεγάλη νίκη, όσο και να σκούζουν τα αστικά επιτελεία, για την μη εφαρμογή του νόμου. Και η απόφασή μας παραμένει. Ότι αυτό το έκτρωμα θα πεταχτεί συνολικά στα σκουπίδια», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Χαρακτήρισε την πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ ως «οδηγό δράσης» για το πώς «θα μπορέσει το εργατικό- συνδικαλιστικό κίνημα να μετρήσει βήματα στην κατεύθυνση της ανασύνταξης και αντεπίθεσής του».

«Η συμμετοχή του 1/3 των Εργατικών Κέντρων της ΓΣΕΕ στην πανελλαδική σύσκεψη, η συμμετοχή συνδικαλιστών και σωματείων που δε συμφωνούν σε όλα με το ΠΑΜΕ, είναι ενθαρρυντικά μηνύματα για τους εργαζόμενους όλης της χώρας» σημείωσε.

Αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις στην Ευρώπη, αυτή την περίοδο, καθώς και στις λαϊκές εξεγέρσεις στο Καζακστάν και στη Σρι Λάνκα, τονίζοντας ότι «οι αιτίες που βγάζουν τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τους λαούς στο δρόμο του αγώνα, είναι πάνω-κάτω ίδιες σε όλες τις χώρες, και στη χώρα μας. Επιβεβαιώνεται ότι ελπίδα είναι μόνο η πάλη των λαών.

Η εργατική τάξη μπορεί να ηγηθεί του μεγάλου αγώνα ανατροπής αυτής της πολιτικής, αυτής της βαρβαρότητας. Να ηγηθεί στην κοινωνική συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού».

«Αυτά απασχόλησαν και τη συνάντηση των τεσσάρων ΚΚ την προηγούμενη εβδομάδα: της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ισπανίας και του Μεξικού, που έγινε εδώ στην Αθήνα, στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματός μας, για να δυναμώσει η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, μέσα από την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, των άλλων λαϊκών κινημάτων, με κατεύθυνση πάλης ενάντια στα μονοπώλια και στον καπιταλισμό.

Για να δυναμώσει η πεποίθηση μέσα στους λαούς, για την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, ως μοναδικής πραγματικής εναλλακτικής ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα» πρόσθεσε.

Είπε ότι η συζήτηση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών δεν πρέπει να λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, ούτε να δημιουργούνται ψεύτικες προσδοκίες, ότι τα προβλήματα των εργαζομένων θα λυθούν από επίδοξους σωτήρες με το λαό στη γωνία, θεατή των εξελίξεων.

«Σε κάθε περίπτωση η άρχουσα τάξη, τα μεγάλα οικονομικά καπιταλιστικά συμφέροντα, από τώρα μαγειρεύουν τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Έχουν παρθεί τα μέτρα για να προχωρήσει ο αντιλαϊκός σχεδιασμός, είτε με μονοκομματικές κυβερνήσεις κάθε πρόσημου είτε με κυβερνήσεις συνεργασίας» επισήμανε και τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Η στάση τους απέναντι στον πόλεμο, η στάση απέναντι στις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είναι κοινή. Η στάση τους απέναντι στις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών και τα προνόμια που σε κάθε περίοδο αποκτούν, είναι ενιαία. Οι πράσινες μπίζνες, το αμερικάνικο LNG, είναι πεδίο συγκλίσεων μεταξύ τους. Εφόσον το αποτέλεσμα είναι αντιλαϊκό, το αν τα παραπάνω τα εφαρμόσει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ή μια δήθεν προοδευτική, μια σοσιαλδημοκρατική, ή μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού - χρησιμοποιώ επιθετικούς προσδιορισμούς που έχουν διατυπώσει και η ΝΔ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες - όλα αυτά μικρή σημασία έχουν, ως προς το πραγματικό συμφέρον του εργαζόμενου λαού».

«Το ΚΚΕ στέκεται απέναντι σε κάθε μοιρολατρία, στο σκύψιμο του κεφαλιού. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Μπορούμε να τους προκαλέσουμε περισσότερους πονοκεφάλους, να δυναμώσουμε την αντίσταση και τους ταξικούς αγώνες.

Στις εκλογές, το ασημάδευτο χαρτί είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, η εκλογική συμπόρευση μαζί του. Να βγει το ΚΚΕ όσο πιο δυνατό γίνεται.

Διότι το ΚΚΕ, έχει προτάσεις για να απαντηθούν τα αδιέξοδα του σήμερα, αλλά παράλληλα ανοίγει - με τις θέσεις του - τον ορίζοντα της προοπτικής. Δηλαδή, πώς και με τι όρους πρέπει να προσανατολιστεί η εργατική-λαϊκή δράση, για να έχουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για να σβήσει ολοκληρωτικά η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» κατέληξε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News