Σταϊκούρας: Σε προχωρημένο στάδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ

Οικονομία
Σταϊκούρας: Σε προχωρημένο στάδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν περιθώρια επιτάχυνσης της διαδικασίας δηλώνει προς servicers - τράπεζες

Στην πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών αναφέρθηκαν, με δηλώσεις τους, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η ειδική γραμματέας Διαχείρισης  Ιδιωτικού Χρέους, Μαριαλένα  Αθανασοπούλου.

Όπως ανακοίνωσε ο κ.Σταϊκούρας, δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί, που αντιστοιχούν σε περίπου 6.500 οριστικές αιτήσεις των οφειλετών. Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός ολοκλήρωσης των αιτήσεων και οριστικής υποβολής τους βαίνει αυξανόμενος.

«Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, που ενεργοποιήθηκε πριν από ένα έτος, καθιερώνονται νέοι κανόνες στη ρύθμιση των χρεών προς Τράπεζες και Δημόσιο. Οι πολίτες έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να ρυθμίζουν το σύνολο των οφειλών τους προς Τράπεζες και Δημόσιο και να εξασφαλίζουν μια συνολική, αυτοματοποιημένη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση. Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα για διμερείς ρυθμίσεις με το Δημόσιο, σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν διατηρεί χρέη σε χρηματοδοτικούς φορείς. Η ύπαρξη αυτού του θεσμικού πλαισίου δίνει μια σταθερή βάση, αλλά η λύση του προβλήματος απαιτεί την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή του. Η αλήθεια είναι ότι ο μηχανισμός, πρωτοποριακός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφάνισε αρκετές δυσκολίες στην υλοποίησή του. Ενδεικτικά, στη συλλογή των στοιχείων, στην ίδια τη λειτουργία της πλατφόρμας, στη διαδικασία οριστικής υποβολής της αίτησης, στην ταχύτητα αξιολόγησης αυτών από τους πιστωτές. Σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, το ενδιαφέρον των οφειλετών βαίνει αυξανόμενο, και οι οριστικές υποβολές δείχνουν αυξημένη δυναμική», είπε ο υπουργός.

«Χτίζοντας επάνω στις εντατικές προσπάθειες - όλων των συμμετεχόντων - τις τελευταίες εβδομάδες, ολοκληρώνονται πάνω από 200 αιτήσεις την εβδομάδα, με μέσο σύνολο οφειλών πάνω από 200 εκατ. ευρώ την εβδομάδα. Μέχρι σήμερα, 425 αιτήσεις είναι επιτυχείς, εκ των οποίων 288 από τράπεζες και διαχειριστές δανείων και 137 από το Δημόσιο. Σε αυτές τις ρυθμίσεις έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 33%, ενώ η μέση διάρκεια των ρυθμίσεων ανέρχεται μέχρι και τους 253 μήνες», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός.

«Όμως, παρά τις προσπάθειες, εκκρεμούν στους χρηματοδοτικούς φορείς 1.200 ολοκληρωμένες αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, που αντιστοιχούν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ οφειλές, και οι οποίες προσδοκούμε να ολοκληρωθούν σύντομα. Επίσης, οι χρηματοδοτικοί φορείς εγκρίνουν έναν σχετικά μικρό όγκο αιτημάτων ρύθμισης, με σημαντικά ανομοιόμορφο τρόπο μεταξύ τους. Παρατηρούμε ένα μέσο ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46%, που μας ανησυχεί, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος - και επομένως οι ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει - ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης της πολιτείας με τους πιστωτές, χτίζοντας στα βέλτιστα διεθνή πρότυπα», είπε ο κ.Σταϊκούρας επισημαίνοντας επίσης ότι: «Παράλληλα, και οι οφειλέτες απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών, ενώ παρουσιάζουν και καθυστέρηση στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεών τους. Συνεπώς, παρά την πραγματική πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, κυρίως από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων»

Πρωτοβουλίες πολιτείας

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η πολιτεία αναλαμβάνει συνεχείς δράσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο εξωδικαστικός μηχανισμός. «Οφείλουν τράπεζες και διαχειριστές δανείων να συμπλεύσουν με την πολιτεία, έχοντας πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας. Εκτιμούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, θα επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα. Πιστεύουμε ότι η πλήρης εφαρμογή του νόμου θα μπορούσε να αποφέρει βιώσιμη λύση σε πάνω από 3.000 δανειολήπτες τους επόμενους 2 με 3 μήνες, δηλαδή να ρυθμιστούν οφειλές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό θα κριθεί - αποκλειστικά - από τους πιστωτές. Οι οποίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η επιτυχής υλοποίηση του μηχανισμού θα λειτουργήσει προς όφελος όλων, πολιτών και πολιτείας, κοινωνίας και οικονομίας», είπε ο υπουργός.

Στο ξεκίνημα της παρουσίασης ο υπουργός εκ μέρους της Κυβέρνησης και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, ευχαρίστησε τους πυροσβέστες, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, τους εθελοντές, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και όλου του κρατικού μηχανισμού που βρίσκονται από χθες στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες, υπό ιδιαιτέρως αντίξοες καιρικές συνθήκες, και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα στην Αττική και άλλες περιοχές της χώρας. Εξέφρασε επίσης τη θλίψη μου για την τραγική απώλεια ενός συνανθρώπου μας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News