Φωτιά στην Πεντέλη: Σε ύφεση η πυρκαγιά - Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο (βίντεο, εικόνες)

Ελλάδα
Φωτιά στην Πεντέλη: Σε ύφεση η πυρκαγιά - Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο (βίντεο, εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι το Κρητικό Πέλαγος έφτασαν οι καπνοί από την φωτιά στην Πεντέλη - Τραγωδία στην Ανθούσα με ηλικιωμένο, ο οποίος αυτοκτόνησε όταν είδε το σπίτι του να καίγεται

Νεότερη ενημέρωση από το Συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι η πυρκαγιά της Πεντέλης είναι σε ύφεση, ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και πως οι δυνάμεις εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες, αλλά και για να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Εν προκειμένω, κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν την εικόνα ότι μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

Πολύ ισχυρές δυνάμεις και 19 εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς. Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.

Βάσει της συγκεκριμένης ενημέρωσης, το έργο των Πυροσβεστών συνδράμουν στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η Ελληνική Αστυνομία, η οποία συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δασικές Υπηρεσίες που συνδράμουν στη διάνοιξη ασφαλών ζωνών και λωρίδων, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής ήταν και είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως και το ΕΚΑΒ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο του και τις κολώνες που κάηκαν.

Όπως ενημερώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό το συντονισμό της διυπουργικής ομάδας (task force) Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, αυτή τη στιγμή επιχειρούν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Ακόμα, μέσω των μηνυμάτων του 112 και με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ έχουν πραγματοποιηθεί έως το πρωί οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση που αφορά 90 χιλιάδες κατοίκους.

Τριάντα άτομα έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και 3 άτομα με εγκαύματα. Οι υπόλοιπες διακομιδές αφορούσαν άτομα που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και ελαφρείς τραυματισμούς, μεταξύ αυτών και 3 πυροσβέστες, από τις περιοχές της Παλλήνης, του Γέρακα, της Ανθούσας και της Πεντέλης.

Επιπρόσθετα σε διασπορά βρίσκονται 10 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για διακομιδές ατόμων που ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών. Επίσης κατά τη διαδικασία της προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, 50 άτομα, κυρίως από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα με αναπηρία, μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους.

Στο μεταξύ, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χαρτογραφική αποτύπωση της περιοχής που επλήγη από την πυρκαγιά.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός, υπογράμμισε ότι καθώς και σήμερα σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

//--> //-->

Δορυφορικές παρατηρήσεις από το σύστημα FIRMS δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.

Η εξάπλωση των θερμών σημείων από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης προς τα νότια αποκαλύπτει τη  μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς η οποία καθοδηγείται από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

Δείτε τον χάρτη - Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έως οκτώ μποφόρ

Τραγωδία στην Ανθούσα: Ηλικιωμένος αυτοκτόνησε όταν είδε το σπίτι του να καίγεται

Τραγική εξέλιξη λαμβάνει η φωτιά που ξέσπασε από χθες Τρίτη 19 Ιουλίου 202 στην Πεντέλη και γρήγορα επεκτάθηκε στην βόρεια και ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άνδρας 84 ετών έδωσε τέλος στη ζωή του στο σπίτι του όταν είδε το σπίτι του να καίγεται στην περιοχή ανάμεσα σε Παλλήνη και Ανθούσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, το κέντρο της Αμεσης Δράσης ενημερώθηκε στις 07:10 για πυροβολισμό σε σπίτι. Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο εντόπισαν τον ηλικιωμένο νεκρό και ένα περίστροφο δίπλα του, μέσα σε μια λίμνη αίματος, στην αυλή του σπιτιού.

Η ΕΛΑΣ εξετάζει, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο ο 84χρονος να αυτοκτόνησε όταν είδε τις φλόγες από την μεγάλη πυρκαγιά σε κοντινό σημείο από το σπίτι του.

Μάλιστα, ο ηλικιωμένος, είχε δει το σπίτι να καίγεται ακόμη τρεις φορές στο παρελθόν από πυρκαγιές. Η σορός του άτυχου άνδρα βρέθηκε το πρωί από τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή.

Φωτιά στην Πεντέλη: Μέχρι το Κρητικό Πέλαγος έφτασαν οι καπνοί

Οπτική δορυφορική εικόνα που λάβαμε και επεξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11, δείχνει τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς της Πεντέλης να έχει μεταφερθεί από τους ισχυρούς βόρειους-βορειοανατολικούς ανέμους τουλάχιστον 400 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά προς την θάλασσα των Κυθήρων και το Νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος το πρωί της Τετάρτης.

Τρεις ασθενείς με εγκαύματα στο Νοσοκομείο Γεννηματάς

Τρεις ασθενείς που αφορούσαν την πλαστική Χειρουργική, προσήλθαν από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη χθες στο Νοσοκομείο "Γ.Γεννηματάς".

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Νοσοκομείο, 54χρονος προσήλθε μόνος του με εκτεταμένα εγκαύματα συνολικής εγκαυματικής επιφάνειας 60% της ολικής επιφάνειας σώματος, από την πυρκαγιά στον Γέρακα. Λόγω της σοβαρότητας των εγκαυμάτων ο ασθενής εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων και η κατάστασή του είναι σταθερή.

Από την περιοχή της Πεντέλης, 28χρονη προσήλθε λόγω εισπνοής καπνού, και μετά τη διενέργεια των ενδεδειγμένων βάσει πρωτοκόλλου εξετάσεων και παρακλινικού ελέγχου, αποφασίστηκε η διακομιδή της στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" για πνευμονολογική εκτίμηση, λόγω της φύσης του εισπνευστικού εγκαύματος. Ωστόσο η ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως την διακομιδή της με ΕΚΑΒ και ανέφερε ότι θα μεταβεί από τους συνοδούς της στο "Σωτηρία".

Τέλος, 35χρονος προσήλθε με ΕΚΑΒ από την Πεντέλη λόγω θερμικών εγκαυμάτων. Έγινε σύσταση για εισαγωγή στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ωστόσο ο ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως και θα προσέλθει σήμερα για επανεξέταση στο εξωτερικό ιατρείο Πλαστικής Χειρουργικής.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους λόγω πυρκαγιών

Με αφορμή τις πυρκαγιές, που βρίσκονται σε εξέλιξη και σχετικά ερωτήματα, που διατυπώθηκαν, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισημαίνει την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Στις υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η παροχή μέσων ατομικής προστασίας, όπου χρειάζεται, η μέριμνα ιδίως για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και η απαγόρευση χρήσης ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους.

Επίσης, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

«Οι όποιες καταγγελίες γίνουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων θα εξετάζονται αμέσως» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφίες IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News