Μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες (εικόνες, βίντεο)

Ελλάδα
Μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποσύρθηκαν αεροσκάφη και ελικόπτερα μόλις έπεσε το φως - Εκκενώθηκε το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης - Ενάντια στην πυρκαγιά συνδράμουν και οι ένοπλες δυνάμεις, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει την ειδική ομάδα «Δευκαλίων» με 22 στελέχη, ενώ η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες στην πυρκαγιά της Πεντέλης, που καίει από το απόγευμα της Τρίτης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς οι εστίες είναι πολλές και σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, ενώ οι άνεμοι παραμένουν αρκετά ισχυροί.

Το πύρινο μέτωπο με τη βοήθεια του αέρα, που δεν έχει κοπάσει, κινείται απειλητικά προς την Ανθούσα. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης, όπου φαίνεται να υπάρχουν ζημιές σε σπίτια.

Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν μαζί μας και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη θα μπουν και τα εναέρια μέσα ώστε να κάνουν ρίψεις νερού από αέρος ενώ στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και οι ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος). Επιπλέον αναμένεται ενίσχυση από δασοκομάντος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα οι πυροσβέστες παλεύουν να «προστατεύσουν» το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, καθώς η φωτιά έχει φτάσει στο περιβάλλοντα χώρο. Στο σημείο είναι ισχυρές δυνάμεις που κάνουν τεράστια προσπάθεια να την περιορίσουν, αλλά το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων.

Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στην μάχη με τις φλόγες, στην πυρκαγιά στην Πεντέλη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

//--> //-->

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα, ενώ ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις που επιχειρούν, από εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας.

Επιπρόσθετα, ενάντια στην πυρκαγιά συνδράμουν και οι ένοπλες δυνάμεις, όπου σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει την ειδική ομάδα «Δευκαλίων» με 22 στελέχη, ενώ η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κλήση στο ΕΚΑΒ για τραυματισμούς ή αναπνευστικά προβλήματα, σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, τονίζοντας ότι τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της περιοχής και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί προληπτικά σε μεγίστη ετοιμότητα, ενώ τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής έχουν προληπτικά τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα.

Επίσης, υπογράμμισε ότι μεταφέρθηκαν προληπτικά στο ίδρυμα «Μητέρα» 35 παιδιά από το νοσοκομείο Νταού Πεντέλης, ενώ 36 παιδιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και στο Αγλαΐα Κυριακού» από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Στην συνέχεια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, σημείωσε ότι τα επιχειρησιακά στελέχη που βρίσκονται στο πεδίο, ενημερώνουν συνεχώς για την εξέλιξη της φωτιάς το κέντρο διαχείρισης κρίσεων, όπου πραγματοποιούνται συσκέψεις υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκου καθώς και του υπουργού Εσωτερικών, κ. Βορίδη.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι «όλες οι δυνάμεις στο πεδίο θα παραμείνουν ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω, με στόχο τον περιορισμό της πυρκαγιάς, ενώ τα εναέρια μέσα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να ξεκινήσουν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας».

Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ για την διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών και των περιουσιών τους

Με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Κωνσταντινου Σκούμα, τέθηκε σε επιφυλακή το προσωπικό των αρμόδιων διευθύνσεων της ΓΑΔΑ για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση κάθε ζητήματος σχετικά με την διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών και των περιουσιών τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση ,είναι σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας το σύνολο των λοιπών υπηρεσιών της Αττικής και των γειτονικών διευθύνσεων, έτσι ώστε να δράσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά αν απαιτηθεί.

Tο μέτωπο που μαίνεται προς την κορυφογραμμή της Πεντέλης κινείται με μικρή ταχύτητα και έχει εξασθενήσει, ωστόσο τα μέτωπα στα δυτικά και στα νότια σημείωσαν μεγάλη ένταση λίγο μετά τις 10 το βράδυ.

Η περιοχή, για να αντιληφθούν όσοι δεν γνωρίζουν, είναι γεμάτη πεύκα, μέσω των οποίων η φωτιά μεταδίδεται σε χρόνο-ρεκόρ.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 17:00 και μέσα σε τρεις ώρες επεκτάθηκε ταχύτατα σε Ντράφι, Ανθούσα, Δασαμάρι και Διώνη. 

Πέντε λεπτά πριν από τις 21:00, αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα. Κατά πληροφορίες, στις συσκέψεις που έγιναν, οι μετεωρολόγοι επισήμαναν ότι μέχρι τις 2 τα ξημερώματα θα πέσουν κάπως οι άνεμοι, οπότε ίσως υπάρξει ένα «παράθυρο» ευκαιρίας να αντιμετωπιστεί η φωτιά.

Η  πυρκαγιά της Πεντέλης στο μέτωπο στην κορυφή προς Διόνυσο έχει μειώσει ταχύτητα, στο μέτωπο στα δυτικα και νότια προς Καλλιθέα έχει ένταση. Δεν υπάρχουν κλήσεις για άλλους εγκλωβισμένους.

Νέες διακοπές κυκλοφοριακές σε Πεντέλη και Ντράφι

Με νέα ανακοίνωση της, η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώνει ότι έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε επιπλέον δρόμους στην περιοχή της Πεντέλης και στο Ντράφι λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

  • Περιφερειακή Οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση Άγιος Πέτρος
  • Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι
  • Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι
  • Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη
  • Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης
  • Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι
  • Στη Λεωφόρο Δωριέων και Πελασγών
  • Στη Λεωφόρο Ανθούσας και Ντράφι
  • Στη Λεωφόρο Ανθούσας και Καλαβρύτων
  • Στην οδό Καλλισίων και Φειδίου προς Ντράφι
  • Στην οδό Καλλισίων κσι Ικάρου προς Ντράφι

Στον αντίποδα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με το κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη αργά το βράδυ της Τρίτης, από το Μέγαρο Μαξίμου, με το κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ενημερώθηκε, για την εξέλιξη της φωτιάς στην Πεντέλη και για την έκτασή της, επίσης ενημερώθηκε για την εξέλιξη της φωτιάς στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

//--> //-->

Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά: Πολύ δύσκολη η νύχτα για όλους μας

Ο άνεμος παραμένει ισχυρός με τις ριπές να αναζωπυρώνουν τις μικροεστίες, όπως ενημερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και με ορατό το μήκος του μετώπου στην κορυφογραμμή του Πεντελικού όρους, η κ. Κεχαγιά εκφράζει κάποια ανακούφιση βλέποντας τον άνεμο να ωθεί τις φλόγες προς το Ντράφι . Επίσης το άλλο μεγάλο μέτωπο που απειλούσε την πόλη, στρέφεται προς τα πίσω προς την Ανθούσα όπου «παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις».

Οι υφιστάμενες μικροεστίες αναζωπυρώνονται συνεχώς και η προσπάθεια των δυνάμεων της πυρόσβεσης εστιάζουν στον περιορισμό της πυρκαγιάς στη ρεματιά για να μην επεκταθεί προς την Διώνη. Η δήμαρχος επισημαίνει ότι το νοσοκομείο Παίδων και άλλες κρίσιμες δομές εκκενώθηκαν έγκαιρα ώστε να μην κινδυνέψουν οι φιλοξενούμενοί τους ενώ ο δυνατός άνεμος και οι ευδιάκριτες πλέον «φλόγες πίσω από το νοσοκομείο Παίδων δεν μπορούν να προσφέρουν τον παραμικρό εφησυχασμό σε κανέναν από όσους επιχειρούν στο πεδίο», όπως σημειώνει η κ Κεχαγιά.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης

Στις 4.30 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των ανατολικών περιοχών του Γέρακα

Λίγα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα να εκκενώσουν άμεσα προς την Αγία Παρασκευή.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, εκκενώστε τώρα προς Αγία Παρασκευή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών.

Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Βριλήσσια

Ένα λεπτό πριν από τις 2 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε νέο μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στην περιοχή της Πεντέλης και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου να εκκενώσουν προς Βριλήσσια λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, εκκενώστε τώρα προς Βριλήσσια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη και οι εκκενώσεις

Στην Πυροσβεστική σήμανε συναγερμός και έσπευσαν στο σημείο πολύ ισχυρές δυνάμεις για την επιχείρηση της κατάσβεσης, με επίγεια και εναέρια μέσα, λίγο μετά τις 17:15.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η φωτιά ξέσπασε από το σημείο του καταρράκτη στο Ντράφι, γρήγορα επεκτάθηκε και δημιουργήθηκαν διάσπαρτες εστίες αλλά και δύο διαφορετικά μέτωπα.

Υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στην Παλλήνη, δηλώνει ο δήμαρχος Αθ. Ζούτσος

Αισιοδοξία επικράτησε κοντά στα μεσάνυχτα στην περιοχή της Παλλήνης, με την κατάσβεση του βόρειου μετώπου της πυρκαγιάς - πίσω από το γήπεδο της Ανθούσας - και τον μερικό έλεγχο του δεύτερου μετώπου στη ρεματιά, το οποίο αναζωπυρώνεται συνεχώς από τον στροβιλισμό του ανέμου, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Αθανάσιος Ζούτσος.  

Ο κ. Ζούτσος εκφράζει την βεβαιότητα, ότι σύντομα θα τεθεί και αυτό υπό πλήρη έλεγχο, ενώ στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με εθελοντές και άνδρες του στρατού σε επιφυλακή.  

 

Στο έργο της πυρόσβεσης συμμετέχει η Πολιτική Προστασία του τοπικού δήμου, με ένα πυροσβεστικό όχημα, μια υδροφόρα, σκαπτικά μηχανήματα, άλλα οχήματα της πυροσβεστικής και των εθελοντών.

Αναφορικά με την φιλοξενία κατοίκων από την Ανθούσα, η οποία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους νωρίς το απόγευμα, ο κ. Ζούτσος ενημερώνει ότι οι φιλοξενούμενοι έμειναν στο δημαρχείο και το ΚΑΠΗ Γέρακα, όπου αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει λίγοι (καθώς επέστρεψαν στα σπίτια τους). Πολλοί δε, προσθέτει ο κ. Ζούτσος, παραμένουν στα αυτοκίνητά τους, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί σε ανοιχτούς χώρους στάθμευσης της πόλης, όπως στο γήπεδο και στα μεγάλα πολυκαταστήματα.  

//--> //-->

Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση πολιτών στην Ανθούσα 

Μήνυμα εστάλη στους κατοίκους της Ανθούσας να εκκενώσουν την περιοχή προς τον Γέρακα λόγω της μεγάλης φωτιάς που καίει στην Πεντέλη.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε βόρεια της Ανθούσας και κινήθηκε προς τον ορεινό όγκο Πεντέλης, ενώ καίει σε δασική έκταση (πουρνάρι και πεύκα) πάνω από το Ντράφι (βόρεια πλευρά Ντράφι - περιοχή Βαγιάτι).

Οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς και πιο συγκεκριμένα επιχειρούν ήδη 7 Tractores, 2 Erickson, 1 Bell214, 1 BK117. Επίσης, μόλις δόθηκε εντολη σε 3 Tractores και 1 Chinoock και είναι στον αέρα. Συνδρομή παρέχει μεγάλη δύναμη εθελοντών πυροσβέστών και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στις 18:20 το απόγευμα στάλθηκε μήνυμα από το 112, στο οποίο καλούνται όσοι βρίσκονται στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη να παραμένουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Συνολικά αυτή την ώρα επιχειρούν: 78 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, 22 οχήματα, 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού και 1 ακόμη ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό.

//--> //-->

Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση πολιτών από Διώνη και Δασαμάρι

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Διώνη και Δασαμάρι να εκκενώσουν τώρα προς Παλλήνη λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Διώνη και Δασαμάρι, εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών.

//--> //-->

Που έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, η διακοπή κυκλοφορίας λόγω της φωτιάς στην Πεντέλη αφορά τους παρακάτω δρόμους:

Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το ύψος του Νοσοκομείου 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση «Άγιος Πέτρος».

Οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι    

Έκκληση της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ζώων Συντροφιάς για τα πυρόπληκτα ζώα

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα.

Κάθε ζωή έχει αξία. Έχει ενεργοποιηθεί ήδη μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων από την οργάνωση Dogs’ Voice σε συνεργασία με την ΕΔΚΕ (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας) τον οποίο είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Ήδη δημιουργείται κτηνιατρικός σταθμός από την Dogs’ Voice και την ΕΔΚΕ στην κτηνιατρική κλινική Παλλήνης - Vet Clinic, Μιλτιάδου 27, Παλλήνη, ο όποιος θα δέχεται αποκλειστικά πυρόπληκτα ζώα για πρώτες βοήθειες. Θα γίνεται πλήρης καταγραφή των ζώων. Προς το παρόν ζώα σε ανάγκη θα μεταφέρονται σε ασφαλείς φιλοξενίες μέσω του μηχανισμού. Σε περίπτωση που αδυνατείτε να εκκενώσετε, λόγω ύπαρξης πολλών ζώων δικών σας ή βρείτε εγκλωβισμένα ζώα σε ανάγκη και δεν μπορείτε να τα βοηθήσετε άμεσα, καλέστε μας στο 2131364935.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News